За карданното предаване

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е83 05, К25 06

За карданното предаване

Мнение от NiksGS » 14 Фев 2026, 22:31

През зимата чопля по машината, когато мога. Ако нещо не ми е по силите или нямам специфичен инструмент - ходя на сервиз. Консумативите ги сменям, но на кардана му хвърлям едно око - състояние на каретата, състояние на гумените уплътнения, чистя старата, мажа с нова грес и затварям.
Преди години го давах да ми сменят каретата, но от тогава мина време. На предното каре ми направи впечатление, че по едната ос не пада свободно. Но и не е стегнато. Въпроса е дали е за смяна карето или да го оставям така. Няма луфтове, хлабаво, няма ръжда или други забележки.

Специално за моделите с въздушно охлаждане - нямаше сервизен интервал за обслужване, после за водно охладените го включиха в някакъв пробег да се преглежда, а за последните мисля че се води консуматив. Така или иначе щом има подвижни части - трябва да се ревизира на някакъв пробег. Особено, когато е имало преминаване на вода над нивото на кардана.

Всички модели от R серията имат кардан и може темата да е полезна за цялата гама - GS, RT, RS, R и още някой, ако съм забравил ме допълнете :mhihi:
Ultimate Riding Machine

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F31 28i xDrive, R1200GS К50
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: ex. X3 E83 LCI 3.0d, R259

Re: За карданното предаване

Мнение от astrapower » 16 Фев 2026, 10:49

При К50, на 20к км. се сменя маслото на диференциала. На 60к се сменя по сервизна акция от производителя. Инспекция, смазване не открих разписан интервал, но е добре да се прави при смяна при "големия сервиз" на 20к км.

Назад към BMW Motorrad