Смятане на обем за бас каса - формула?

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M40B18 '93

Мнение от Don_Mandragon » 18 Сеп 2008, 23:22

Vlados написа:Добер де, ако си го купя от Техномаркет например, откъде ще му взема характеристиките (сигурно тъп въпрос за някои, ама аз като не знам...)

С говорителя върви и книжка с параметрите му.Дори някои имат и чертежи с размери.Ако не, в интернет има инфо... стига да не е от ''най-евтините'' ;)

Музикално деформиран
Аватар
Кара: 330ci

Мнение от Icco » 19 Сеп 2008, 0:00

На пайнерките в книжката пише дори литрите в типовете кутии както и доста друга информация
В сайта на JBL ако се не лъжа за всеки един суб пишеше подробно каква кутия да си направиш
Абе има инфо просто не знаеш къде да гледаш ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Braikov » 24 Сеп 2008, 19:55

Vlados написа:Добер де, ако си го купя от Техномаркет например, откъде ще му взема характеристиките (сигурно тъп въпрос за някои, ама аз като не знам...)

Никак не ти е тъп въпроса. Имам прилично настроена система за мерене на T/S параметри. Става за 10-ина минути. Условието е говорителя да е добре разсвирен предварително.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Mandragon » 24 Сеп 2008, 20:31

BaNiTZaKiNG написа:

Никак не ти е тъп въпроса. Имам прилично настроена система за мерене на T/S параметри. Става за 10-ина минути. Условието е говорителя да е добре разсвирен предварително.

Какво представлява тази система.Имам предвид фабрична ли е или Хоум?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Mandragon » 25 Сеп 2008, 11:44

Mario Pankov написа:Системата редполагам е микрофон ( надявам се хубав :D ) и съответният софтуер и звукова карта.

Предполагам отново няма да е точно.Звуковара ти карта и микрофона трябва да са нечовешки добри за да няма грешка :roll:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 26 Сеп 2008, 21:00

меренето на говорители се прави с мултицет, читав усилвател, звукова карта и елементарния NCH Tone generator...къде намесихте микрофон? Както и говорителя според размера си се слага в точно определен обем. И стаята оказва някакво влияние, но не е чак толкова голямо, стига да пазите тишина и комшията да не кърти стени в този момент :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Mandragon » 27 Сеп 2008, 1:37

Cyberloner написа:меренето на говорители се прави с мултицет, читав усилвател, звукова карта и елементарния NCH Tone generator...къде намесихте микрофон? Както и говорителя според размера си се слага в точно определен обем. И стаята оказва някакво влияние, но не е чак толкова голямо, стига да пазите тишина и комшията да не кърти стени в този момент :)

Има много методи и твоя е един от най-неточните :mhihi:
Знаем естественно много методи за измерване.Просто питам.
П.С: Заеби тая звукова карта освен ако не е за 1000-2000$

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Cyberloner » 27 Сеп 2008, 10:19

Това е метода който съм ползвал няколко пъти и винаги е бил добър резултата :)
(е принзвам звуковата карта беше Turtle Beach Catalina)

Музикално деформиран
Аватар
Кара: 330ci

Мнение от Icco » 27 Сеп 2008, 10:26

Момчета май съвсем се отнесохте с няккви звукови карти по 234234 долара и меренки на какво ли не а всъщност ставаше въпрос за една тубичка в корсата на Владос на жена му :wtf:
Ако човека ви чака да си премерите знанията уменията и ония работи незнам дали ще зглоби каквото и да е някога :winky: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Mandragon » 27 Сеп 2008, 11:43

Icco® написа:Момчета май съвсем се отнесохте с няккви звукови карти по 234234 долара и меренки на какво ли не а всъщност ставаше въпрос за една тубичка в корсата на Владос на жена му :wtf:
Ако човека ви чака да си премерите знанията уменията и ония работи незнам дали ще зглоби каквото и да е някога :winky: :mhihi:

Е да така се получи малко ,ама чакаме все още за параметри на говорителя.Ако не измерени поне фабричните.И изчисления и графики не виждам за да обсъдим.Изглежда работата не спори :roll: Ако желае колегата да даде модела на баса, да каже какво точно иска и аз ще му пусна симулация и ще постна графиките да обсъдим ;)

с две лица
Аватар
Кара: на задно предаване

Мнение от Vlados » 27 Сеп 2008, 11:43

Както беше казал един модератор: "Гледам и не вярвам на монитора си..." вярно от една сапунерка стигнахме до супер озвучителна техника... :mhihi: Един познат дето се занимава с музика, пък сега ме разубеждава да слагам туба, усилвател и т.н. Вика: "Сложи си едни хубави, яки елипси отзад на хубава кора и едни кръгли във вратите и ти стига на кенефчето :mhihi: Почвам да се замислям... (особено заради разликата в сумите)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Cyberloner » 27 Сеп 2008, 12:57

предвид, че е корса и я кара жена(която явно не държи чак толкова на тези неща) надали за баса ще ти трябва нещо по-голямо от 17см... :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини

Мнение от DirtySouth » 27 Сеп 2008, 20:47

Cyberloner написа:меренето на говорители се прави с мултицет, читав усилвател, звукова карта и елементарния NCH Tone generator...къде намесихте микрофон? Както и говорителя според размера си се слага в точно определен обем. И стаята оказва някакво влияние, но не е чак толкова голямо, стига да пазите тишина и комшията да не кърти стени в този момент :)

Заеби ти тая работа точно стаята оказва огромно влиаение ! Правил съм си експеримент записвал съм с обикновена стая (спалня) и в изолирана и просто в спалнята е нечовешки reverb ,а той хич не се чисти с програми само мацат положението.
I'm slowly drifting
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Cyberloner » 27 Сеп 2008, 23:24

не знам ти как мериш, при метода който аз ползвам се връзва един резистор 1 kOhm и практически звук трудно може да чуеш, камоли пък reverb от стаята :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини

Мнение от DirtySouth » 28 Сеп 2008, 13:48

Аз ползвам Кондензаторен микрофон + лампов предусилвател на няква creativска карта геймърска е но съм изненадан от възможностите и :roll:
I'm slowly drifting
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Car аудио и видео