ИМАМ ВЪПРОС ОТНОСНО МОЩНОСТ

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

младши ентусиаст
Аватар

ИМАМ ВЪПРОС ОТНОСНО МОЩНОСТ

Мнение от Vento » 13 Яну 2004, 13:32

По каталозите обикновено посочват 3 вида изходна мощност на усилватели (и само първите 2 за касефони/CD-player). Примерно за модел Pioneer GM-X904:

1. 4x100W/2x300W - max. EIAJ - това е ясно, че му е Max. Power;
2. 4x95W/2x220W - (DIN45324, + B = 14,4V) - ето това ме интересува какво е?
3. 4x50W/2x150W - Continuous output power (14,4V) - това е ясно, че му е sinus (или още RMS) мощност, или така наречената също "Постоянна изходна мощност".

Интересува ме специално втората посочена мощност - по DIN45324. Какво стандартизира точно този DIN45324 и какво е това + В, защото не можах да открия нищо по въпроса из мрежата, включително и на официалния сайт на DIN Deutsches Institut fur Normung eV ( www.din.de ) :oops:
D.
ИзображениеИзображение
Изображение

Малката чичка
Малката чичка
Аватар

Мнение от naskoksan » 13 Яну 2004, 14:57

виж важната тема на Turturelo отгоре в този форум
има доста нещица там които ще ти помогнат
:wink:
Изображение
Stick 'em up PUNK, it's da Fun Lovin' Criminal
Изображение
www.evoksis.bg

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vento » 13 Яну 2004, 17:14

Гледал съм я - няма нищо по въпроса. И лично Turturelo питах снощи - и той си нямаше идея :roll:
Писах им 1 мейл на тия от DIN, да видим дали те знаят и дали ще отговорят! :lol:
D.
ИзображениеИзображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

hahah

Мнение от tokarew » 13 Яну 2004, 22:18

да сложен вапрос трябва повече да се помисли :roll:
ИзображениеИзображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 13 Яну 2004, 22:36

потърсих и и аз. нищо не пише относно как се измерва. само разбрах че е метод за мерене които "включва И RMS стойноста като променлива във сметката".

демек немците са измислили метод които включва и синуса, ма има и други неща вътре... и всичкото се мери на 14.4 волта. само дето в немския няма дума за волтаж дето започва със "в" (+в).

като гледам стойностите обаче имам чувството че е някаква средна стойност между синус и музикална... знам ли

на дин на сайта също не казват нищо. немска му работа :)
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Xexexexe

Мнение от Vento » 14 Яну 2004, 0:27

Одеве им писах мейл на тия от Института за стандартизация в Германия и веднага са ми отговорили! Баси точните хора са това швабите ей!!!!! После нека ми говорят за ония с дръпнатите очички к'вото си искат! Ама ако не беше швабата да им отвори очите още щяха да са на оризовите плантации и това да им е единствената прехрана!!! Иначе били големи техничари... и колите чета им били много надежни! Нейсе! :lol:
Та - пратили си ми един дълъг мейл, а сега ми се спи и не ми се чете. Но направо ме учудиха - отговорили са ми толкова подробно - и то за 2-3 часа! Прати ли са ми като гледам обясненията на бая DIN-стандарти, свързани с електрониката.
В следващите дни като остана свободен ще го преведа и ще го напиша тук. Ако пък на някой му се занимава да го преведе от немски - сако да каже и ще му го препратя, че аз и без това имам ужасно много да уча!
Подписал се е човекът (Manfred Opitz) и си е оставил адрес и телефон за връзка в Берлин! Типично по немски! Коректност, точност и надеждност! Как да не ги уважава човек!!! Ц-ц-ц-ц!!! :roll: Само се чудя, дали ще ги стигнем НЯКОГА?! :(
D.
ИзображениеИзображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ASEsound systems » 25 Яну 2004, 16:25

Синусуидалната мощност(RMS) показва способноста на един усилвател да усили даден сигнал без да го промени или да го промени много малко <1%,а мощноста по DIN позволява до 7-10% поокрасяване на усиления сигнала спрямо входния.Това "украсяване"идва от самия усилвател в стремежа си да усили сигнала повече и се нарича нелинейно изкривявяне,един от най-важните показатели за добър усилвател.Изследвано е че,човешкото ухо започва да долавя тези изкривявания когато те станат именно 7-10%.
И така мощността по DIN е на границата на фалшивото възпроизвеждане.
За да е добър един усилвател трябва да има 1.висока скорост на нарастване(slew rate);2 голям damping фактор;3 нищожни нелинейни изкривявания(THD);всичко друго е без значение.
Марка усилватели която в спецификациите си дава тези параметри наистина ви предлага нещо сериозно.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vento » 30 Май 2004, 11:30

Пиша пак по тази тема, за да не отварям нова, защото е свързано...

ASEsound systems е прав, че и DIN-мощността, и RMS се явяват мощности, които усилвателя може да осигурява непрекъснато, само че с различно качество. При DIN то е на границата на изкривяването на звука, а при RMS то е почти идеалното. Нещо такова ми отговориха и от немския DIN-Институт.

Освен това искам да споделя, че от собствен опит разбрах, че трябва да съблюдавам DIN мощността на усилвателите, когато се свързват с говорители. Мисля, че в някое от списанията на Pioneer го пишеше, но няма да ровя сега. За пример ще дам 2 монтажа, които правих неотдавна (има и други, но за тях не помня конкретни данни):

1. В кола на един приятел сложих говорители Pioneer TS-E2090 (250W max./90W sinus), които преди това бяха в моята кола и знам как свирят. Стъпалото беше Pioneer GM-X332 (2x70W max./ 2x60W DIN / 2x35W RMS). Та този усилвател ги клати така яко, че ще ги спука. За мен това не може да е стъпало 2x35W! :roll: Някой ще каже, че говорителите не са 90W - добре, и така да е - не са под 70-75W реален RMS. Което пак доказва, че стъпалото си осигурява 2x60W минимум! Още 1 довод - отдолу на стъпалото има лепенка, на която пише "2x60W", не пише друга мощност.

2. В моята кола сложих усилвател Pioneer GM-X334 (4x60W max./ 4x60W DIN / 4x30W RMS). Захранва 4 говорителя във вратите - отпред компонентни Pioneer TS-H1AT (150W max./50W RMS), отзад Pioneer TS-H173 (150W max./50W RMS). И пак това стъпало ги движи на максимума на възможностите им. Което за мен не може да е по 30W на канал.

Та идеята ми е - при монтаж да се гледа мощността по DIN, а не RMS. Специално за Pioneer, защото някои марки пък посочват само 1 вид мощност - примерно имам усилвател Alpine, в описанието на който пише само 2x70W, не се споменава max., DIN, RMS... Захранва ми 2 говорителя Pioneer TS-E2095 (300W max./90W RMS) идеално! Затова смятам, че тази мощност е DIN.

Доводите:

- В по-стари каталози на Pioneer дори не пише мощност RMS, а само max. и DIN.
- Същото важи и за player-ите. За тях се посочва само max. и DIN и ние приемаме DIN за RMS.
- На самите усилватели отдолу на лепенката също пише само DIN-мощността.
- Опитът ми показва, че говорителите трябва да се съгласуват с DIN-мощността.
D.
ИзображениеИзображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

!

Мнение от bodan » 30 Май 2004, 11:46

Аре нека и аз се обадя тука !Че тая тема ми е любима !
Какво е моето мнение !
Хубаво има стандарти и т.н.т .
От опит обаче стигам до извода че повечето фирми
пишат каквото си знаят и тълкуват стандартите както им е удобно!
За това не бива да се предоверяваме на това което пише по
усилвателите . Най добре е да си ги замерим сами или ако е невъзможно да ги пробаме и ако ни кефи как дънят то тогава е без значение какво пише на тях :))
Абе такива ми ти работи ! :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vento » 30 Май 2004, 11:53

Това, че всеки пише каквото му хрумне, особено пък на по-новите модели си е така! Съгласен съм за максималната мощност да е така, но за DIN и RMS ако лъжат - то е с малко. Все пак може да се провери и някой да е недоволен... А стандартите са за това, за да не може всеки да си ги тълкува както му е угодно.
Иначе това със замерването на стъпалото също е вариант, НО не всеки има възможност да го направи.
Вариантът с дъненето също според мен не е удачен, защото аз така от "дъненен" да видя "колко вдига" съм запалил 3-4 каси... :cry: :o

* Просто споделих моето наблюдение, че номиналната мощност на говорителите (RMS) трябва да се съгласува с DIN на усилвателите, а не с RMS-а им.
D.
ИзображениеИзображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Diablo » 01 Юни 2004, 12:55

Ами Венто - то отговора на въпроса е в условието.

След като се казва, че ДИН мощността захранва говорителите без проблеми, то е логично, че и ще може да ги запой без проблеми. Страничен ефект е липсата на смислен звук, която произтича от РМС мощността. Но толкова.

Аз наблюдения върху Пайнър нямам.. но Кенууд дават при по високите класове пак 3 мощности, които са дефинирани така:

Музикална.. примерно .. няма значение..:)
Номинална при 1КХц .. прескача се.. примерно на КАЦ 921 е 180 вата на 4 ома.
Номинална в спектъра 40 - 20 000 херца - е тук става интересно - 100 вата на канал.

Бтв. от бушона също може да се ориентираш за макс. мощност.

На 2 ома, моно.. това е за който го интересува - най - често следствие от другите.

ТХД и другите величини не ги коментирам.. това е само за мощността.

Назад към Car аудио и видео