Монитор тъчскриин в Е39

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW

Монитор тъчскриин в Е39

Мнение от JL » 16 Май 2010, 23:28

Понеже оригиналното радио на колата за нищо не става, а оригиналната навигация, дори тази 16*9 не вади качествен звук, реших да сменя радиото с Алпин, а от лицевата пластмаса на фабричното радио да направя монитор, който не се отличава силно от нави-то в Е39 и Х5. За целта разглобих радиото, като премахнах цялата задна част.
Изображение
Намерих подходящ монитор с тъчскриин и го разглобих, за да го вградя в пластмасата от радиото.
ИзображениеИзображение
Самата пластмаса не е равна, а е и по-малка от мястото в колата, защото вече няма да се използва дървеното подвижно капаче, което закрива касетата. Затова се налага да се добави част и да се изравни лицевата повърхност.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Липсващата част я добавих, като нанесох пенополиуретан, изчаках го да се втвърди и го изрязах до необходимия размер с нож. След това нанесох полиастерна смола с два слоя вата. Втвърденият полиастер може да се пили и заглажда с шкурка до постигане на нужната форма. След това целият панел го китвах с фин автокит. Няколко пъти го китвах и заглаждах първо с по-едра шкурка, докато накрая стигнах до Р2000 и се получи идеално гладък и готов за боядисване. След няколко мои неуспешни опита да го боядисам перфектно , реших да се доверя на професионалисти и го дадох за боядисване на професионален автобояджия, който даже изпече боята в камера.
На готовия вече панел монтирах монитора, опроводих го и пристъпих към проби.
ИзображениеИзображение

Вързах го към компа, дръпнах бързичко един драйвер за USB тъч от нета, калибрирах го и това е.
ИзображениеИзображение
На последната снимка се вижда как седи в колата, като остава да се добави платката с кръглото копче за усилване.
Компютъра все още не е монтиран постоянно, но на монитора имам навигация на iGo и мултимедиен хард диск 500Г с безкрайно много музика и видео.
Това, съчетано с промените, които съм направил със саунда като цяло, дава доста приятно изживяване в колата.
Предвиждам да добавя скоро и камера за заден ход.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Re: Монитор тъчскриин в Е39

Мнение от stony1 » 16 Май 2010, 23:41

Супер е станало.
Като казваш, че на монитора имаш навигация, софтуера на мултимедийния диск ли го качи? Каква е идеята на бутона "Mode", който си оставил?
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от JL » 16 Май 2010, 23:56

Навигацията ми е отделен модул и работи с дистанционно. Изцяло на български е. Има собствен високоговорител, антена и външен приемник за дистанционно. Между другото вече си намерих друга навигация, която работи с тъчскриин и има куп допълнителни екстри. Съвсем скоро ще я пробвам.
А хард диска ми е само за музика и филми.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tngeorgiev » 17 Май 2010, 20:01

Браво колега, не бях виждал подобен мод в бг ))))) ... но все пак не разбрах какво не ти харесва на оригиналния 10-канален усилвател Алпин, управляван от 16/9 монитор Алпин, за 12-канално ДСП не говорим (((
E30 1986 318
E30 1993 318
E36 1991 320
E36 1997 328
E38 1997 735
Е46 2002 318

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от JL » 17 Май 2010, 22:02

Благодаря, колега! Наистина няма нищо лошо в 12 каналното ДСП или многоканалният оригинален усилвател на BMW. Запознат съм в детайли и съм ги слушал всичките. Всичко зависи от критериите и базата за сравнение. А като база за сравнение имам 24 битов Алпин с IMPRINT процесор, три усилвателя от висок клас ( само за предна линия и саб), новички колони 17см и много, ама мнооого добър сабуфер :lol:
Затова смея да твърдя, че при мен звука превъзхожда този на ДСП-то като качество, а за сила даже не си отварям устата :smoke:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: или поне се учи ежедневно
Мечтае да кара: М3 CSL, Z4М

Мнение от Sharo » 17 Май 2010, 22:10

Чудесно е станало ... евала
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related
Хайде да покараме малко кола

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e 39 tds sedan

Мнение от dragohr » 06 Сеп 2010, 14:19

колега към какъв комп си го включил и как, къде инсталира тоя алпин, или караш на
някаква яка звукова карта, изобщо можеш ли да опишеш целия аудио проект из основи
и какви кинти ти излезе, щот нещо и мен ме зарибява много.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: '96 BMW E39 520i

Мнение от Mapuo » 26 Сеп 2010, 9:14

dragohr написа:колега към какъв комп си го включил и как, къде инсталира тоя алпин, или караш на
някаква яка звукова карта, изобщо можеш ли да опишеш целия аудио проект из основи
и какви кинти ти излезе, щот нещо и мен ме зарибява много.

И отделно, щом вече имаш опит... би ли преправил и моето :D Само кажи колко пари излиза техниката + работата + кръчмата :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от michi69 » 28 Сеп 2010, 12:15

да колко горе долу струва тая джаджа,доста е добра ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от michi69 » 28 Сеп 2010, 12:16

и дали ще стане за е 36
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 29 Сеп 2010, 2:07

Браво колега,много ми харесва как си оформил цялата инсталация и това мониторче.Играта със кита и смолата,си е малко дразнеща,но получаваш доста приятно усещане точно малко преди завършека когато минаваш с пръст през гладкия,току що изшкурен и загладен кит :)
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318-жената,e34 520-аз

Мнение от shumanski1 » 11 Окт 2010, 20:49

и никакво развитие по темата от автора :dunno:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от JL » 12 Окт 2010, 19:50

Съжалявам, колеги, наложи ми се да прекарам 8-9 месеца в чужбина, а колата ми беше в БГ.
Така, че сега развитието на проекта продължава с пълни сили и енергия. Сдобих се с комп. на 12в с доста прилични размери и звукова карта на Креатив 5+1 на USB, която е 24bit и на първи проби в стерео режим свирна уникално!
Скоро следва продължение и снимки.

Потребител
Аватар
Кара: e46 328i

Мнение от nichevo » 19 Дек 2010, 16:35

JL написа:Навигацията ми е отделен модул и работи с дистанционно. Изцяло на български е. Има собствен високоговорител, антена и външен приемник за дистанционно. Между другото вече си намерих друга навигация, която работи с тъчскриин и има куп допълнителни екстри. Съвсем скоро ще я пробвам.
А хард диска ми е само за музика и филми.

Здравей колега,
можеш ли да пуснеш линк към навигацията която работи с тъчскрин-а , на мен ми трябва нещо подобно, имам двд с тъчскрин но за съжаление е без нави ?

Назад към Car аудио и видео