Задна кора ,музика -е36 Компакт

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e61 530D 231hP

Задна кора ,музика -е36 Компакт

Мнение от Flymen » 21 Ное 2010, 15:47

Още като взех колата имаше прекарана инсталация за усилвател и чейнджър Блаупункт ,които бяха в багажника.Освен това задната кора не беше оригиналната компактска ,а правена -ето и снимки как изглежда тя на 1-та снимка.Не ми хареса цвета и взех ,че и ударих един спрей -вижда се на следващите 2 снимки.Има монтирани говорители на PYLE ,от които може да се каже ,че съм доволен в комбинация с усилвателя -забравих точния модел ,но е 2 по 80 вата.И тук идва проблема ми -кората ляга върху пластмасовите кутии на говорителите в багажника и беше хваната с телове към стойките на коланите :shock: .Предвид получената голяма тежест тези пластмасови кутии се изпочупиха и трябваше да си взема втора ръка запазени от форума.Ако може някакъв съвет как точно да закрепя кората ,без да чупя тези кутии,че в момента карам без кората и само фабричната музика на компакта не ме радва.Между другото кората не ми изглежда да е обикновен шперплат ,защото доста си тежи.Друг вариант е да търся оригиналната кора на багажника и да се преправя за да се сложат говорителите от тази,но нз доколко ще издържи като тежест.Надявам се да помогнете със съвет колеги :).
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Задна кора ,музика -е36 Компакт

Мнение от Braikov » 24 Ное 2010, 22:46

Ако човекът, който е "проектирал" това нещо не е предвидил още в самото начало как да се закрепва, то тогава ти остава да си спретнеш нова. И без това MDF-a просто не става за тази цел.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Flymen » 25 Ное 2010, 21:02

Braikov написа:Ако човекът, който е "проектирал" това нещо не е предвидил още в самото начало как да се закрепва, то тогава ти остава да си спретнеш нова. И без това MDF-a просто не става за тази цел.

Идеи тогава за друг материал и закрепване ?Или просто да се примиря ,че трябва да слагам оригиналната кора и някакви елипси :(?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Braikov » 26 Ное 2010, 1:44

Аз имам Е21 и Е30... :dunno: Въобще нямам представа как при теб може да се закрепи "кората". Конкретна идея мога да дам само ако видя. Поогледай, помисли. Материалът е добре да е шперплат, 20 мм ще свърши добра работа. Хубаво е и да се оребри после конструкцията с една-две надлъжни летви отдолу. Говорителите ще се посъберат малко по-близо (имам чувството, че са скарани.. :lol: )

P.S. Ако държиш на оригиналната кора, винаги може да се помисли за съчетание между нея и допълнителната конструкция. :idea:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330Xi
Мечтае да кара: 760

Мнение от Christoff » 26 Ное 2010, 13:18

Колега, на предната ми кола (компакт) ситуацията беше много подобна, кората беше дървена, тежка и беше започнала да изкривява кутиите на оригиналните колони отстрани в багажника. Трябва да се измисли допълително захващане. От друга страна, оригиналната кора е много тънка и няма да е същия ефекта с музиката.
E36 316i
E30 316i
E34 520iA
E61 535d
E46 330Xi

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Flymen » 27 Ное 2010, 15:01

Днес понеже имах повече свободно време и хванах фотото поне да наснимам положението .Това представляват кутиите ,на които лежи кората Изображение.Продължавам с усилвателя Изображение
-модела е Blaupunkt MPA160 ,по-запознатите да кажат става ли изобщо за аматьорски изпълнения каквито са в моя багажник :D.
Следващата снимка е на празния в момента багажник Изображение , кората отдолу Изображение , средите Изображение ,ниските Изображение , това предполагам са филтри някакви ,бос съм технически :( Изображение .Пробно сложих кората без никакви допълнителни укрепвания ,ето и как ляга Изображение , Изображение , Изображение.Мислих как да я укрепя без да прецаква пластмасовите кутии ,на които в момента ляга и си мисля да и направя 4 крачета ,опиращи в пода на багажника ,като преди това да я претапицирам.Крачетата има кой да ми ги направи и ще ги хвана с видии през кората .Чудех се за някакви пантички ,които да са хванати към задните седалки и да позволяват кората да се вдига нагоре като фабричната ,но идва твърде високо и няма как да ги захвана.Бих се радвал да чуя и вашето мнение колеги ,преди да пристъпя към практическата част :D .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Braikov » 27 Ное 2010, 18:41

Като гледам така си изправен пред следния избор: или почваш отначало и си го правиш като за тебе си, или приспособяваш тази вече съществуваща плоскост, в случай, че не ти се занимава. Краката биха решили проблема с тежестта.
Други по-неприятни пречки виждам аз (от акустична гледна точка) и затова бих започнал отначало. Бих махнал пластмасите отстрани и бих помислил за плоскост, която да стига от край до край и да се захване хубаво за купето.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Braikov » 27 Ное 2010, 19:01

Ако избереш да действаш сериозно, заповядай мойта идея:
В зелено е нужната плоскост от шперплат, а в червено е част от оригиналната кора, на която могат да се сложат някакъв вид "пантички" и пак да се вдига заедно със 3-тата врата при отваряне.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Flymen » 28 Ное 2010, 13:29

Махна ли пластмасовите кутии губя и оригиналните Нокия говорители.Или с тях и без тях все тая?Ще видя мой приятел дърводелец какво му е мнението и да се действа преди да е паднал снега :D.А от акустична гледна точка какъв ще е ефекта ако махна тия кутии.Ще се увеличи като обем празното място за говорителите и ще засвири с една идея по-добър бас ли?И казваш ако слагам шперплат да посъбера 2-та говорителя.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Braikov » 28 Ное 2010, 17:02

Съвсем накратко: плоскостта, на която монтираме говорителя наричаме бафъл. Шасито на говорителя и бафъла трябва да са като едно цяло, и за тях изискването е да са неподвижни спрямо мембраната. Когато мембраната трепти тя се "опитва" да разклати бафъла. Колкото е бафъла по-неподвижен, толкова по-верен ще е звука, а баса - бърз.
Ако ти "лежи" кората просто някъде, можеш да си представиш как подскача като кенгуру (ефективността отива на кино, сцената заминава, баса потъва и гъгне и т.н.).

Говорителите и какъв обем им трябва няма как да коментирам.

Назад към Car аудио и видео