Ъпгрейд на фарове с Bi LED Lens

5-та серия (2010-2016), 5-та серия GT

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 02 Апр 2025, 10:50

Здравейте колеги, искам да ви покажа крайния резултат от една заигравка с фаровете на моята F11-ка.
Като взех колата фаровете изглеждаха абсолютно перфектни, без пожълтяване без нараняване общо взето супер свежи, но светеха отвратително слабо.
И така, реших, че ще ги рециклирам и ще сложа нови крушки Osram Night Breaker +200% както съм правил и на други мои коли, резултата беше много добър, но малко след това попаднах на едно ревю в ютуб за Bi-LED Projectors и пак се почувствах тъпо че не съм направил този ъпгрейд вместо нови ксенонови лампи.
Разрових се и поръчах, дойдоха лупите още миналата година по това време, ама все не ми оставаше време да сваля фаровете... и така до тази седмица.
Безкрайно съм щастлив от крайхния резултат :D :D :D
Затова реших да ви споделя, та ако някой се чуди дали има смисъл, да може по лесно да вземе това решение.

Ето един клип от вчера вечерта на дъжд с мокър асвалт

Фаровете са адаптив ксенон преди фейслифта:

Изображение

Лупите които монтирах са CS9 Three Reflectors Bi LED Lens 9+1+1 OSRAM
Къси 70w
Дълги 80w
Цветова температура 5500K
Излъчвана светлина на къси 7000LM, на дълги 8000LM.

Изображение

Едната пусната за тест, без да е монтирана във фар:

Изображение

Това е от мен, живи и здрави 8)
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Re: Ъпгрейд на фарове с Bi LED Lens

Мнение от Kroki » 02 Апр 2025, 11:13

Много яко! Евала!
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 02 Апр 2025, 12:34

Правят ли се някакви доработки на самият фар? Предполагам, че се налага да се разлепи, че да се поставят.

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 02 Апр 2025, 14:11

Не не се преработва нищо, разглобяваш сменяш цялата лупа връзваш кабелите на новата, откачаш баласта и това е всичко което се преправя. И после се кодира че са лед.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530d 245

Мнение от dido0o``` » 03 Апр 2025, 9:09

vld написа:Не не се преработва нищо, разглобяваш сменяш цялата лупа връзваш кабелите на новата, откачаш баласта и това е всичко което се преправя. И после се кодира че са лед.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ще се радвам да споделиш малко повече информация как свали стъклото на фара. Аз съм се пробвал на пукнато стъкло и накрая го изрязах.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39

Мнение от Dyakov » 03 Апр 2025, 12:57

Много добре се е получило, само по снимките не мога да се ориентирам колко добре приляга лещата на лупата към оригинаната декоративна капачка на прожектора (при някои такива автърмаркет прожектори стои много назад). Би ли споделил от къде ги поръча? Масово китайците ги предлагат на прилична цена на едро, а на дребно е по-сложно по нашите ширини.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mario001 » 03 Апр 2025, 14:39

Браво!

Наложи ли се да се мести лупата за да е права линията или както ти казваш е най-обиквен монтаж, без допълнителни настройки по фара.

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 05 Апр 2025, 14:29

Dyakov написа:Много добре се е получило, само по снимките не мога да се ориентирам колко добре приляга лещата на лупата към оригинаната декоративна капачка на прожектора (при някои такива автърмаркет прожектори стои много назад). Би ли споделил от къде ги поръча? Масово китайците ги предлагат на прилична цена на едро, а на дребно е по-сложно по нашите ширини.

Колега на тази снимка фара е с оригиналната лупа все още, а лед лупата е със абсолютно същата форма и размери и изглежда по същия начин.
Никъде нищо не се мести.
Относно разглобяването на фаровете, ползвах услугите на мой приятел, който с това се занимава.
Напрактика тия стъкла нямат сваляне когато са залепени с фабричното лепило.
Режат се, почиства се корпоса на фара от старите парчета останали след рязането, после се монтират чисто нови стъкла.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39

Мнение от Dyakov » 06 Апр 2025, 10:47

Благодаря, вече ми се изясни. Определено бих го използвал този вариант, въпреки че не съм изобщо фен на такива автърмаркет намеси, но с този резултат, бих направил компромис. Само искам да потърся още малко правилния търговец. Производителят ги предлага в пакетаж по 10 броя на цена около 80$ без шипинга, а най-добрата оферта от Европа излиза около 450-500 лв. за един брой. По отношение на разлепването на оригиналните поликарбонатови стъкла залепени с полиуретаново лепило, има вариант, но е доста трудоемък и бавен, а и има риск от леки повреди по корпуса (не че при варианта с рязането няма). Всеки фар независимо от производителя може да се разлепи. Ето един вариант: https://www.youtube.com/watch?v=fbTMNXMeoQ4. Имам въпросната течност, но не съм имал време да я изпробвам все още.

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 07 Апр 2025, 10:20

Точно заради риск от надиране и спукване на корпуса, моя приятел каза, че е по добре да се сменят с нови и съответно да махне старите с рязане.
Аз първоначално исках да си ми запази оригиналните стъкла, но като ми каза че се е мъчил няколко часа с едното и още е до ниикъде, и гореописаните опасности бързо взех решение, че по добре нови стъкла от колкото после да ми се потят фаровете.
Както и да е голяма "нинджа" е, по нищо не се познава че са разглобявани.
Иначе и аз не харесвам афтърмаркет циганийките, тип китайски джанти спойлерчета, капаци на батман и какво ли още не което може да се види по тези коли, но това е друго, тук просто сменяме технологията на излъчвана светлина.
Относно покупката, аз се свързах с производителя, обясних че имам нужда от един комплект и те ми генерираха линк за 1бр. в алибаба, доставката беше скъпа в сравнение с това което сме свикнали да плащаме за доставка на нещо което е с такъв обем от китай. Това е разбивката: 84$ за продукта, 40$ трянспорт и после 40лв. на митница ми взеха нашите. На практика цената е почти като тази на хубави ксенонови крушки, а крайния резултат няма връзка.
Проекта не е никък евтин, накрая тотала за всичко надхвърля 1000лв. Но пък е много далеч от цената на адаптив лед за ф10 които на пазара втора ръка са 5000лв. оборудвани.... Съжалявам ама чисто нови са 7500 няма как за 10 годишни фарове които със сигурност ще имат нужда от профилактика да изсипя толкова пари. Затова реших да експериментирам 8)
Изображение

Назад към F07/F10/F11