F10 дискове и накладки

5-та серия (2010-2016), 5-та серия GT

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07'
Мечтае да кара: BMW M2

Re: F10 дискове и накладки

Мнение от ildivvy » 10 Ное 2024, 11:30

Тези дискове не се ли 'нахлузват' леко стегнато поне на централния отвор? Добре, че съм с шпилки!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от wdas » 10 Ное 2024, 19:16

Смених дискове, накладки и датчик, бяха си за смяна но... тракането си остана, огледахме добре цялото колео не мога да определя причината, на сервиза ми огледаха стабилизиращата щанга, биалетките, носачите, главината и тн и никъде няма луфт.. не мгоа да си обясня от къде идва това притракване на плътно (не е ламарина/пластмаса) в предно дясно колело

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 10 Ное 2024, 19:38

Този звук постоянен ли е ,или на моменти ....кога се проявява при ниска ,висока скорост,на прав участък ,при завиване ?Колата стои ли стабилно на пътя ,усещаш ли при завои да има поклащане?Сигурен ли си ,че звукът идва точно от предно дясно колело ? Понякога резонанса така се предава,че може да подлъже и опитен механик.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от wdas » 11 Ное 2024, 12:09

Чува се плътен звук, сякаш метал в метал почуване сравнително бързо, при бавна скорост през преминаване на неравности, колата се движи на първа без газ и се чува троп троп троп троп троп бързо 3-4 пъти сякаш за секунда, колата стой много стабилно и при бърза скорост го няма това, нито при завиване и тн. На 90% съм сигурен че е предна дясна тъй като когато влезна с нея в нерасност се чува, при другите го няма. Не звучи като амортисьор или ламарина а сякаш хлабава накладка която се удря в метала.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 12 Ное 2024, 5:02

Отивай да ти прелгедат окачването, най-добре на специализиран сервиз, обикновено където имат стенд за преден мост.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 12 Ное 2024, 6:27

Дам ,трябва ти сериозна диагностика на око и стенд .Аз за сега клоня при тая анамнеза към тампон на макферсона.Като ти сменяха дисковете и накладките -старите имаха ли следи от неравномерно износване ,апаратите бяха ли прегледани ,водачите почистени ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от wdas » 12 Ное 2024, 10:23

По принцип на другата кола имах проблем с амортисьора и там звука пак беше плътен но звучеше доста по-бавно, струва ми се логично това да не е от него, но ще отида пак, явно няма да мога да го хвана сам това. Иначе бях вече и огледаха уж цялото окачване на стенд.

ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530d 245

Мнение от dido0o``` » 18 Ное 2024, 10:29

Малко е трудно да се определи по интернет на кое се вика плътно, но така описано малко ми наподобява мой проблем с долен шарнир. При вдигната кола на подемник пробвай с рамо да повдигнеш гумата отдолу ( с щанги това не се открива ). При мен така похлопваше при бавна скорост на неравност. Като се вдигне на крик/подемник колелото изглеждаше като заварено, чак като се повдигна от отдолу се усети, че много леко играе нагоре надолу.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от wdas » 23 Ное 2024, 14:44

Точно това пробвахме, тъй като вече бях на сервиз и хич не ми се занимава пак с тях. Играхме си огледахме я обстойно и накрая ни дойде същата идея с щанга я повдигнахме и не иска сила а по-скоро по-често повдигане и пускане и звука идва от долния носач на 90%
номер 10 на схемата.
Предполагам е тампона но мисля че трябва цялото да се смени
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от wdas » 13 Дек 2024, 8:52

Сменихме целия носач и нищо шума си остана, аз като цяло не мисля, че е от носач, стабилизираща щанга или макферсон. Звука е сякаш има нещо тежко леко разхлабено и когато мина през неравност предна дясна само тресе няколко пъти сякаш бързо все едно се блъска в друга метална част, не знам от какво може да е (ауспух и тн отдавна са огледани и те звучат кухо, а това е плътно).

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от flober » 14 Дек 2024, 14:16

И аз го играх този филм със смяна на части по предницата (проба-грешка) ,накрая смених клапанчето на рейката ,което идва и със спринцовка с масло (става въпрос за ел.рейка) и тропането изчезна ,но при мен освен в движение ,в летните дни дори и на място ,волана помръдваше в ляво и дясно съвсем леко ,когато колата работи на място и това досадно потропване го имаше.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 14 Дек 2024, 18:42

Е то балансиращата щанга ако е износена може да се измери, преди да се смени. имайте предвид, че понякога и амортисьорите могат да тракат.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от wdas » 16 Дек 2024, 18:55

Махнах цялата стабилизираща щанга и биалетки и всичко и пак си тропа, носача е сменен друго не виждам да има. Остава главина/амортисьори но на тоя етап не ми се занимава повече само пари вървят и проба грешка...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 16 Дек 2024, 19:56

Главината се тества сравнително лесно за луфт ,сваляш гумата ,откачаш спирачния апарат ,слагаш 5-те болта и обираш резбите им -няма нужда да стягаш много.Хващаш диска и разклащаш нвътре-навън ,луфт не трябва да им .Тампона на макферсона ако е смачкан също хлопа .
Ако си за лагер на главината от него може да се износват накладките и диска ,и от там може да се появят вибрации във волана при спиране.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от wdas » 16 Дек 2024, 21:10

Главината не шуми по принцип, но не би ли трябвало да има луфт и когато вдигна на крик и пробвам на 3 и 9 и на 6 и 12 освен другите луфтове да се усети и в главината?

ПредишнаСледваща

Назад към F07/F10/F11