Избор на бензинова 5-а серия?

5-та серия (2010-2016), 5-та серия GT

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

Избор на бензинова 5-а серия?

Мнение от 123D » 03 Окт 2012, 15:35

Изправен съм пред дилема, на коя модификация да се спра - 523i, 528i или 530i, и трите с 3-литровия мотор. карал съм 523i с ръчна скоростна кутия(204к.с.) и вървежа ми беше напълно достатъчен, но пък четох, че разхода и на трите бил еднакъв, та сега се колебая.
Доколкото успях да разбера 530i (272к.с.) се предлага само с автоматична скоростна кутия и се среща рядко, 528i (258к.с.)го има и с автоматик и с ръчка, но рядко се срещат с ръчка, а 523i (204к.с.) се среща рядко с по-пълно оборудване (кожа, голямата навигация).
И трите двигателя ли се предлагат с една и съща автоматична скоростна кутия, или какви са опциите за такива?
Автоматична или ръчна скоростна кутия е за предпочитане? - по принцип съм привърженик на механичната смяна, но не съм карал версии с автоматични скоростни кутии на гореизброените модели.
Какъв разход да очаквам? - около 10л/100км смесен?
Някакви специфични болести или моменти от поддръжката?
Ще съм благодарен за всяко мнение свързано с темата от хора каращи, имащи или знаещи нещо за модела.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10 550xi / E91 330xd

Re: Избор на бензинова 5-а серия?

Мнение от tnikolov » 19 Окт 2012, 23:05

Би следвало разхода на гориво и на 523i, 528i, 530i и 535i да е сходен, ±1 литър. Обаче това 6 цилиндрово животинче едва ли ще гори по-малко от 12/100. На моята и дават 15 градско (550xi), а аз не мога да я смъкна под 17, при все че карам предимно по околовръстното. Ако искаш да върви много, взимаш 535i и се кефиш. Аз лично пред останалите бих взел 530d, пак е шестак, пак върви достатъчно много, ама поне ще е и икономичен.

Относно трансмисия - препоръчвам 8 скоростният автоматик. Страшен е, превключва невероятно бързо, бих казал дори неусетно. Не бих си купил F10 ръчка пред 8 скоростният АТ, освен ако не е М5, въпреки че и тогава ще се замисля.

За поддръжка - това е нов автомобил, би следвало да сипваш бенз и да караш ;) Купи си Service Inclusive - дето поема смяна на масла и филтри, избива си парите. Аз лично си взех и удължена гаранция до 5 години.

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 20 Окт 2012, 19:25

Подкрепям мнението за разхода и избора - 530d

за момента няма F10 M5 с ръчна трансмисия, а и M DCT е още по-добра от 8 степенния автомат и от гледна точка на комфорт е чудесна и сменя нереално бързо... дори и в автоматичен режим, където нормалния автоматик се замисля на kickdown примерно .. DCT се справя доста добре..

Апропо Service Inclusive има смисъл, ако човек шофира активно и върти километри. Ако планирате по 10 000 км на година - просто няма смисъл от него. И още една малка подробност - може да си удължите гаранцията в края на оригиналния гаранционен период на автомобила като видите как се справяте с километрите ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tnikolov » 20 Окт 2012, 21:26

Turturelo написа:Подкрепям мнението за разхода и избора - 530d

за момента няма F10 M5 с ръчна трансмисия, а и M DCT е още по-добра от 8 степенния автомат и от гледна точка на комфорт е чудесна и сменя нереално бързо... дори и в автоматичен режим, където нормалния автоматик се замисля на kickdown примерно .. DCT се справя доста добре..

Апропо Service Inclusive има смисъл, ако човек шофира активно и върти километри. Ако планирате по 10 000 км на година - просто няма смисъл от него. И още една малка подробност - може да си удължите гаранцията в края на оригиналния гаранционен период на автомобила като видите как се справяте с километрите ;)

С ръчна че има - има:

http://f10.m5post.com/forums/showthread.php?t=731099

А за Service Inclusive е вярно, че трябва да караш доста, но пък е и изискване ако искаш удължена гаранция :) поне при мен беше.

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 21 Окт 2012, 18:53

tnikolov написа:
Turturelo написа:Подкрепям мнението за разхода и избора - 530d

С ръчна че има - има:

http://f10.m5post.com/forums/showthread.php?t=731099

А за Service Inclusive е вярно, че трябва да караш доста, но пък е и изискване ако искаш удължена гаранция :) поне при мен беше.

Изпуснал съм го нещо момента .. Току що прегледах техническите данни за Европа в Product Library 04/2013, което означава доставен автомобил 07/2013 - няма възможност за поръчване на нищо друго освен стандартната M DCT за F10 M5. И до колкото знам няма и да има. Един вид само рядък импорт в стил F18 и винаги остава проблема със съединителя... При по-малко от 14% пазарен дял и само за US/CA силно възможно е да е последната.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от tnikolov » 21 Окт 2012, 20:05

Че са рядкост, рядкост са. Просто визирах, че ако някак имам шанс да имам такава ръчка, не знам дали бих предпочел автоматика. И това е единственият случай в който бих се отказал от него, нали колегата за това питаше :)

Бягаме от темата. 123Д - вземи си автомат пич, нема да съжаляваш :)

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 21 Окт 2012, 20:59

^ аз бих взел M DCT

иначе за колегата 123d .. подкрепям автоматик също и бих подкрепил дизел в тази комбинация.. има още една тема по въпроса, където обсъдихме горе-долу същата дилема: viewtopic.php?f=128&t=304995

ентусиаст
Аватар

Мнение от kolp » 03 Апр 2013, 14:21

Здравейте,

Знае ли някой дали спортната кутия с лостчетата която слагат на новата 5 серия е същата като тази на Е60 530и от 2008 нататък?

Назад към F07/F10/F11