X5 G05 40i - болежки, екстри, силни/слаби страни и т.н.

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 19 Ное 2025, 14:26

Скоро не съм пускал тема по БМВ разделите, ама ей го н'а, пак на към БМВ отиват нещата :ok:

За основен семеен автомобил (за пътувания извън града предимно) планирам да потърся читаво G05.
Гледам за европейска 40i версия, много късен пре-фейс, въпреки че ме блазнят и тези преди 2021-ва, заради отключеното за ремап DME :ok: Но да кажем, че ще го пращам на Femto, ако пък намеря хубав 2020+ екземпляр :bchug: :mhihi:

Порових в раздела, но има твърде малко информация събранa на едно място, та реших да пусна направо една тема :bchug:
Въпроси:

1. Кои са екстрите, без които не можете в тази кола?

2. Кой са излишни екстри според вас?

3. Кои са известните и често срещани по-сериозни проблеми на тези коли? Четох единствено за калпава раздатка на тези от първите години :dunno:

4. Кое ви харесва адски много в тая кола? Тук четох за комфортна возия, което го приветствам, че малко ми писна да ми изпадат бъбреците на BC Racing койлове :ok:

5. Кое ви дразни? Четох за неудобни/твърди седалки... :roll:

Та, кажете си от душа и сърце :)
Ще съм много благодарен, ако ми дадете малко инфо наготово, понеже нямам особено много време за дълбоки проучвания в Bimmerforums по темата и всякаква информация би ми била полезна :roll:
Пък и нека поддържаме форума жив със събрани мнения тук :)
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Re: X5 G05 40i - болежки, екстри, силни/слаби страни и т.н.

Мнение от msi200 » 19 Ное 2025, 18:52

Водната и маслената помпи дават дефект при B58 до някоя си година.
Не знам дългите интервали за смяна на масло как се отразяват на двигателя.
Колата е ориентирана към комфорт, така че въздушното окачване и подхожда и наистина вози добре. За мен е най-доброто в този клас със 6 цил двигател.
За екстрите - европейските 40и имат доста. По-скоро гледай да е възможно най-запазена и на малко км. Това за седалките също е индивидуално - на някои хора са им удобни, на други-не. Също, мястото на задните седалки не е много и облегалките на втория ред се регулират само при 7-местните.
Според мен, няма да съжаляваш, стига да не нацелиш някой таралясник.
Последна промяна msi200 на 19 Ное 2025, 18:53, променена общо 1 път
I love the sound of V8 in the morning...

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 19 Ное 2025, 18:53

Маслена помпа и клапан. Това е основната болежка. Отваряхме няколко пъти и лагерите винаги са перфектни! Ако спре да си мери нивото на маслото - има драма.
По водната система заради високите градуси се опичат повечето маркучи и ако е кафяво е за смяна. :yes:

Раздатката страда от различните гуми - моят съвет е да караш или с 4 еднакви - тогава все тая какви са или ако е спорт пакет - задължително с хомоголация. :yes:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2019 BMW X5 G05 XDrive40i

Мнение от goppe » 20 Ное 2025, 11:10

Много добър избор на модел и двигател. Колегите казаха детските болежки вече, бих добавил и oil filter housing-a като такава от ревютата, които съм гледал. За моделните години към които си се ориентирал би следвало маслената помпа да е минала ревизията и да не ти е проблем.

Раздатките на всички беемвета са си кашкавалени, тук в първите години на модела имат много случаи на разваляне, има теория, че от бмв са слагали неподходящо масло в този период. Моята вече я рециклирах. Иначе да, трябва да се кара с правилните гуми, за да няма проблеми. Задължително честа смяна на масло на раздатката и дифовете. Предния диф също може да даде проблеми, главно поради изпаряване и намаляване количеството на маслото. Лошото е, че няма рециклиране там, затова задължително смяна на масло като я вземеш и после на всеки 30К км смяна.

Колата е страхотна като цяло, возията е супер, трябва да си решиш дали да е на въздух или на пружини. Аз заложих на въздух, но по мнения на колеги, на пружини също возела много добре (нямам пряко наблюдение там), макар че ако е на пружини, трябва да се отчете и размера на джантите откъм комфорт. Относно екстри, мисля че са добре оборудвани като моделна гама, аз лично много приятно се изненадах колко е хубав подгрева на волана (не бях карал кола с такава екстра преди). Седалките на мен са ми достатъчно удобни (комфортния салон е при мен, за спортния не мога да кажа). Музиката е слаба като цяло - Harman Kardon-a е със занижено качество спрямо предишните поколения, но ако трябва да съм честен много рядко я усилвам, тъй като се кефя на звука от двигателя :D

Имам и аз един въпрос, понеже спомена следното: " въпреки че ме блазнят и тези преди 2021-ва, заради отключеното за ремап DME". На тези от по-ранните модели, на които ДМЕто е отключено, ако минат ъпдейт на софта, ще им се заключат ли ДМЕ-тата или ще си останат отключени за ремап?

ентусиаст
Аватар

Мнение от msi200 » 20 Ное 2025, 13:25

Сега се сетих, че в американския форум се оплакват и от течове в кондензатора на климатика. Самата част е евтина, но за да се смени се сваля цялото табло. Не знам, европейските дали го имат този проблем:
https://www.youtube.com/watch?v=a25D6WBg8G8

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G05 xdrive 40i
Мечтае да кара: трезвен

Мнение от S7 » 21 Ное 2025, 1:45

И моята раздатка взе да сдава багажа ама смених маслото и за сега е ОК, ако се прецака отново и турям Xdelete и минавам само на задно :yes: Аз даже още се чудя що ми беше нужно да взема Xdrive а не Sdrive :paranoid:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G05 LCI xDrive40i

Мнение от damian2112 » 21 Ное 2025, 10:02

Какви са симптомите за раздатката? Аз съм с фейслифтово и не знам дали това е приложимо и за мен, но все пак е добре да знам :) Тъкмо на 32к км съм, спорт пакет летни и квадратен сет зимни карам, с хомологация са и двата сета.

Sent from my iPhone using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 21 Ное 2025, 12:45

Благодаря на всички колеги за включването! Радвам се, че се заформи дискусия - чета с интерес! :bchug:

goppe написа:Имам и аз един въпрос, понеже спомена следното: " въпреки че ме блазнят и тези преди 2021-ва, заради отключеното за ремап DME". На тези от по-ранните модели, на които ДМЕто е отключено, ако минат ъпдейт на софта, ще им се заключат ли ДМЕ-тата или ще си останат отключени за ремап?

Да не те подвеждам колега, понеже не съм проучвал още въпроса в жестока дълбочина, но мисля че след ъпдейт на софта, макар с нов софт, DME-то остава отключено (по-точно си остава "hackable"), тъй като е по-стара версия на буутлоудъра ("Bootloader Version v04.00.01").

Съответно е с компрометиран "chain-of-trust" - да се разбира хакнат е буутлоудъра и подлежи на манипулация софтуера след това :yes:

А пък, доколкото помня (чел съм отдавна по темата), тези DME-та след юни 2020-та са с Bootloader Version v04.00.03. Тогава Bosch фиксват проблема в буутлоудъра и всички нови излизат от фабриката "неуязвими" за хакване вече. Отключват се само "хардуерно" след доста тежка, бавна и прецизна процедура върху самия чип (от Femto засега, но и май и други фирми се появяват).

Та с две думи, макар и с ъпдейтнат софтуер (говорим за софтуера му на "високо ниво", не за буутлоудъра, който обикновено не се пипа), един "pre-2020" компютър, ако си кара със стария си буутлоудър, си носи старите си уязвимости, така че все още ще подлежи на ремап :yes:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от S7 » 21 Ное 2025, 23:29

damian2112 написа:Какви са симптомите за раздатката? Аз съм с фейслифтово и не знам дали това е приложимо и за мен, но все пак е добре да знам :) Тъкмо на 32к км съм, спорт пакет летни и квадратен сет зимни карам, с хомологация са и двата сета.

Sent from my iPhone using Tapatalk

При пълно завиване на ляво или дясно с бавна скорост почва преритва колата и се усеща в задната част на колата. Пробвай на някой паркинг с малко газ пълен ляв или десен ако не усетиш ризници от задната част значи си ок, но в Америка препоръчват маслото на раздатката да се сменя на около 60к мили.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G05 LCI xDrive40i

Мнение от damian2112 » 22 Ное 2025, 1:01

Мерси колега, значи да чукна на дърво за сега съм добре, всеки ден го правя това упражнение по няколко пъти, паркирайки в гаража и в офисния паркинг. Интересно дали дилъра ще каже нещо по темата докато е в гаранция колата…

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от S7 » 22 Ное 2025, 5:09

damian2112 написа:Мерси колега, значи да чукна на дърво за сега съм добре, всеки ден го правя това упражнение по няколко пъти, паркирайки в гаража и в офисния паркинг. Интересно дали дилъра ще каже нещо по темата докато е в гаранция колата…

До колкото чета по форумите в Америка, докато колите тук са в гаранция първо сменят маслото на раздатката и се молят да се оправи,че мръсните кар дилъри да не сменят кашкавалената раздатката и се мъчат да не признаят че е пълен провал....обаче това е америка и чичко Тръмп ни пази от бандити :lol: та...една от най големите адвокатски компании в Америка прави кампания да осъди БМВ да си оправят проблемите и да не се правят на бабаити ....не съм гледал последно ама гаранция сме събрали достатъчно гласове за публичен съд....в америка няма тарикати щото можеш ги осъдиш за всичко :lalala:

ентусиаст
Аватар

Мнение от msi200 » 22 Ное 2025, 11:28

Ако искате 100% да се опазите от проблеми с раздатката, си сложете 4 еднакви джанти и гуми.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от S7 » 23 Ное 2025, 3:42

msi200 написа:Ако искате 100% да се опазите от проблеми с раздатката, си сложете 4 еднакви джанти и гуми.

Ако ще и 20к еуро да инвестираш в джанти и гуми след като официално се разбра че БМВ са използвали грешно масло за раздатката, нямат оправдание и трябва ни компенсират...в Америка има даже много оплаквания от колеги с Х5 и след 2021 моделите...а да не забравяме че почти всички Х5 се правят в South Carolina USA от надрусани ниско платени работници и е напълно нормално тея друсалки да объркат варела с маслото :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2019 BMW X5 G05 XDrive40i

Мнение от goppe » 24 Ное 2025, 11:19

Nickelback написа:Та с две думи, макар и с ъпдейтнат софтуер (говорим за софтуера му на "високо ниво", не за буутлоудъра, който обикновено не се пипа), един "pre-2020" компютър, ако си кара със стария си буутлоудър, си носи старите си уязвимости, така че все още ще подлежи на ремап :yes:

Колега, мерси за интересното обяснение, надявах се на този отговор, макар че все още не съм стигнал до ремап на мотора.

Докато сме на вълна ремап и понеже стана въпрос и за xdelete - виждам, че MHD и xhp имат намаления в момента на black friday, даже имат комбо оферта MHD+XHP за двата лиценза, та който има интерес, сега е момента. Аз купих xhp, тъй като имам доловимо и дразнещо "задържане" при дауншифт и ще видим дали може xhp да го регулира малко. Между другото доста теми има и по този въпрос и съответно явно често се среща при 8HP поне при Х3/Х5 моделите... Та още една тема, която можем да си обсъждаме. Бях писал и във фб групата на G05 и там също имаше колеги, които потвърдиха, че усещат същите симптоми.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 24 Ное 2025, 14:36

goppe написа:
Nickelback написа:Та с две думи, макар и с ъпдейтнат софтуер (говорим за софтуера му на "високо ниво", не за буутлоудъра, който обикновено не се пипа), един "pre-2020" компютър, ако си кара със стария си буутлоудър, си носи старите си уязвимости, така че все още ще подлежи на ремап :yes:

Колега, мерси за интересното обяснение, надявах се на този отговор, макар че все още не съм стигнал до ремап на мотора.

:bchug:
Ето още малко още по-конретно инфо :yes:

:arrow: https://mgflasher.atlassian.net/wiki/sp ... he+DME+ECU

Изображение

:arrow: https://g20.bimmerpost.com/forums/showt ... ?t=1936097

Изображение
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

Следваща

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6