Загрява ли X5 3.0D в студено време ?

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Загрява ли X5 3.0D в студено време ?

Мнение от 3pz » 26 Яну 2017, 17:26

Здравейте,
Имам X5 3.0D 2005 г. , което има така наречената печка.
Забелязвам следното - в сегашните студове -5 -10 градуса, запалвам колата когато е студена и ако я оставя да работи на място температурата на двигателя не може да се покачи над десния край на синята маркировка на уреда и разбира се парното тогава е незадоволително.
Ако започна да шофирам, след 3-4 колиметра всичко е о.к. 90 градуса и парно на 6.
Проверих - термостата ми е наред.
Откачих буксата на допълнителната водна помпа, измерих подаваното напрежение и хоп-изненада, там се подават 3V вместо 12V.

Бихте ли споделили при вас каква е ситуацията, защото започвам да си мисля, че имам проблем или с допълнителната водна помпа, която трябва да върти водата или с клапаните (камбанките).

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X5 e53 3.0d 218ps
Мечтае да кара: X5 ///M - печка :D
Детайли за колата: Зла печка :D

Re: Загрява ли X5 3.0D в студено време ?

Мнение от An4oOo » 26 Яну 2017, 18:50

Аз имам Х5 3.0d 218.кс. 2006г с печка. До скоро печката си работеше на някаква default настройка и почти никакъв ефект нямаше. Отключихме я софтуерно да мога да си я пускам принудително от борд компютъра. Дотогава имах само опция Принудителна вентилация, която ставаше активна само на загряла кола. Разбирай караш.. спираш някъде и на изгасена кола си го цъкаш да ти духа топло. След отключването ми се появи и Принудително отопление, което мога да си го пускам още като съм на контакт, преди да запаля колата. Ами откакто съм я отключил тая печка тука във най големите студове във Варна, докато изляза от гаража и вече е на края на синята зона на таблото. Докато се кача на булеварда (200-300м) вече е доволно загряла. Смених и двата термостата преди 2 месеца.. малкият се пръсна, а големия.. щото ми истиваше колата на продължителни спускания.

Баща ми от вече доста години кара едно бусче Опел Виваро. Заклевам се това колкото и да го ръчкаш на место.. температура не вдига и не духа топло.. тръгнеш и след 200 метра... сауна. И така още от чисто ново :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 26 Яну 2017, 23:22

Не мисля, че имаш проблем но ето по-подробно
viewtopic.php?f=112&t=415321
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3pz » 27 Яну 2017, 16:32

Благодаря колега. Изчетох цялата тема и аз съм на твоето мнение.

Но тази печка продължава да ми е дразнител. Тази сутрин навън беше -10 градуса. Запалих и печката заработи, защото се чуваше едни специфично жужене. Но работата й продължи не повече от 2-3 минути, след което този специсифичен шум изчезна.
За тези 2-3 минути температурата на атнифриза почти не мръдма от минимума.
Нямам обяснение защо печката спира да работи, преди да си е свършила работата.

Ако някой има предположения, моля да сподели.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 28 Яну 2017, 10:10

Мисля, че печката продължава да работи , но не я чуваш. При мен също има едно ритмично цъкане от печката в началото , което спира след 2-3 мин.
Погледни от ауспуха на печката , който се намира под шофьора и виж дали работи след като шума за който говориш спре.

Моята загрява за около 8-10км и 10-15 мин градско с печка
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

Потребител
Аватар
Кара: bmw x5
Мечтае да кара: същото
Детайли за колата: 3.0 д 218к.с

Мнение от Georgi P Georgiev » 28 Яну 2017, 11:54

Здравей колега, печката на моя е53 3.0д фейс работи постоянно докато не стигне около 70 градуса. При работа се вижда как излиза дим от ауспуха под шофьорската седалка и се чува характерно пукане. Пробва ли я с диагностика, да видиш какво ще покаже?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3pz » 30 Яну 2017, 10:26

Да споделя какво направих.

Някъде четох, че бушон N:59 е за печката. Извадих го, беше си здрав, сложих го обратно и ......еврика.
Всичко започна да работи нормално. Печката я чувам с характертото жушене в купето и си работи до около 70 градуса на антифриза.
Сега колата загрява осезаемо по-бързо.
Благодаря за мненията.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3pz » 20 Фев 2017, 18:12

За някой, който реши, че темата може да му е полезна ще допълня :
- след вадене на бушона проблема се реши за 1-2 дни и след това старата песен на нов глас.
- смених допълнителната помпа с нова (тази отпред в ляво до фара) и за сега всичко се е о.к. дори парното ми е осезаемо по-силно.

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6