Как да тестваме дебитомер (Maf) дали е изправен ?

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Как да тестваме дебитомер (Maf) дали е изправен ?

Мнение от rosenrt » 20 Ное 2016, 12:37

Здравейте колеги.От доста време имам проблем с ниските обороти празен ход от рода на неравномерна работа на мотора изключване на цилиндри 1 и 3,когато е в движение и се кара на високи обороти говорим над 1000 няма проблем,върви си нормално.Прави го на Газ и на Бензин.До тук смених свещи и Disa и почистих клапан за празния ход (беше блокирал) разменях и бубини.След смяна на Disa с нова (старата беше неработеща) ускорението,мощността от ниските обороти се подобри значително ,но стария проблема си остана.Записва грешки от скоро p0174 мисля че от както почистих клапана за празния ход

https://www.youtube.com/watch?v=lVPV-Xn ... yTgOESK4HQ

и почти винаги P1343, p1347.Вчера ми скимна да откача Дебитомера да видя какво ще стане :) ,двигателя започна да работи добре на ниските, покарах така не оказа влияние на мощността и вървежа,сигурно само на разхода :),това какво ще значи че не работи,има ли друг прост начин да се замери дали е изправен ,на диагностика не го отчита .Двигателя е M54b30 231к.с

ентусиаст
Аватар
Кара: F32 //M sport

Re: Как да тестваме дебитомер (Maf) дали е изправен ?

Мнение от (h)aman » 20 Ное 2016, 14:20

Дебитомер се гледа на живи данни - искана и постигната въздушна маса.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от rosenrt » 22 Ное 2016, 12:22

Разполагамe с кабел Делфи и bmw scanner 1.4 , ако може да се види с тях мога да видя,но трябва да знам какво да гледам :) мога само да гледам и да трия грешки :) ,не съм намерил сервиз с хубава диагностика да ми покажат всичко и живите данни

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 22 Ное 2016, 12:55

Всеобща заблуда е, че на живи данни може да се хване дебитомер. Дебитомер се хваща по индиректен начин. Полупрецакан дебитомер на живи данни изглежда обичайно и дава стойности като на здрав, по тази причина не се записва и грешка, защото данните не излизат извън нормалния диапазон. Проблемът идва от там, че пише едно, а реално е съвсем друго и това го знае всеки по-вещ диагностик. Най-трудно се хваща дебитомер. Например - пише в реално време на празен ход 10 кг на час, а влизат 8, обигатява сместта като за 10 с гориво и тя става преобогатена. Грешки няма, всичко на живи данни е ок, а отзад лют и гаден мириз от изгорелите газове. Истината е, че се прави с проба-грешка - здрав/нов дебитомер и караш и се ослушваш. А пък грешка записва чак, когато даде тотално фира, демек чак кат се скъса кончето вътре. Проблемът идва от наслояване на гадости върху него, започва да дава грешни съпротивления метала и съответно да обърква електрониката, защото тя неправилно ги интерпретира.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от rosenrt » 22 Ное 2016, 17:26

А това вярно ли е,като откачиш буксата и караш без дебитомер и работи нормално,това значи ли че е повреден :D ,най-вероятно компютъра задава някакви средни стойности за да върви без него и разхода сигурно се увеличава двойно

п.п
Една статиика намерих

https://avtodiagnostika.alle.bg/p/%D0%B ... D1%80-maf/

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6