Отхлабване на рейката за по-лесно въртене на волана?
Модератор: Технически модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Отхлабване на рейката за по-лесно въртене на волана?
Здрасти народе, доста изчетох за тези пусти рейки, тъй като според мен волана на е53-ката ми се върти трудничко (без сервотроник) и не се връща сам след завой. Попаднах на някакъв вариант, в който се сваля едно буталце и се смазва с грес и гайката, която го натяга има значение за "тежеста" на волана (въпросното буталце притиска "гребена" към "червяка" ако на някой му говори нещо). Понеже попаднах на две теми за други модели БМВ-та исках да попитам как точно седят нещата при е53-ката? Каква е процедурата, за какво да внимавам и какви инструменти ще са ми нужни (тъй като държа да го направя сам)? И как да разбера като започна да връщам всичко на мястото му колко точно да затегна гайката? ( Един колега беше писал, че предните гуми трябва да са във въздуха и гайката се натяга до обиране на луфта, но при мен този вариант ще е доста труден, та има ли друг ориентир?
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Re: Отхлабване на рейката за по-лесно въртене на волана?
Наистина това, което описваш прилича много на пренатегната рейка, но ако не е бутана от никого преди това няма как тя сама да се натегне и проблема ти е твърде вероятно да идва от другаде. Клеясали накрайници и шарнири със скъсани маншончета също могат да провокират това - хващат се лесно - откачаш накрайниците и завиваш гумите на ръка(колата на подемник естествено). вдигни и поразгледай добре. Ако все пак искаш да пробваш рейката, просто бележи една точка и развий четвърт да речем, пробвай как е и може още четвърт да развиеш. Не се ли оправи до половин оборот няма смисъл да развиваш повече.
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- ceco_kd
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 318i
- Мечтае да кара: На челна стойка.
- Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.
Понякога и от разбалансирана предница може да се получи ефекта на невръщане на волана. Не питай как го разбрахме с брат ми. 

Карам бавно! Стигам Бързо!
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
Така си е, надлъжните наклони влияят най - вече. При нарушението им обаче го няма туй задържане, което описва колегата. Затова си мисля, че е по - скоро чисто механичен проблем.
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
Мерси за инфото, ще пробвах с рейката и дори да не стана поне да я елиминирам като вариант. Можете ли да ми кажете с какъв ключ е и горе долу къде на рейката се намира, да не взема да въртя нещо друго 

- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
Възможност да объркаш има да, добре че попита. Представи си продължението на кормилния прът, на края му обикновено има заформено аксиално лагеруване с тапа и някъв вид гайка. Не познавам конкретно твоята рейка, но принципа едва ли е различен. Та въпросната гайка НЕ Е ТВОЯТА, а другата, която пък сигурно е отгоре разположена. Тази последната върти.
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ivoaudi написа:Възможност да объркаш има да, добре че попита. Представи си продължението на кормилния прът, на края му обикновено има заформено аксиално лагеруване с тапа и някъв вид гайка. Не познавам конкретно твоята рейка, но принципа едва ли е различен. Та въпросната гайка НЕ Е ТВОЯТА, а другата, която пък сигурно е отгоре разположена. Тази последната върти.
Дали е възможно да ми я очертаеш на схемата на рейката ми? Опитах се да намеря таква, но хич не ме бива в намирането на такива работи.

- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
Не ме бива много в тези неща да ти кажа, може би някой друг ще удари рамо за фото.
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
Никой ли колега, не мога да помогне с една скица? 

- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
http://www.realoem.com/bmw/enUS/partgrp ... _30d&mg=32
e тука трябва да разглеждаш
e тука трябва да разглеждаш
- georgi_1986
- младши ентусиаст
-
- Кара: e39 528i 1996г.
https://www.drive2.ru/l/7165308/
номер 34.9 на схемата, на е39 там се върти с глух ключ 18 ако не се лъжа или 17.
номер 34.9 на схемата, на е39 там се върти с глух ключ 18 ако не се лъжа или 17.
georgi_1986 написа:https://www.drive2.ru/l/7165308/
Дали се вижда на реалните снимки под схемата, това което търся и ако да, то на коя ?
- georgi_1986
- младши ентусиаст
-
- Кара: e39 528i 1996г.
На втора снимка отчасти, иначе ето друга снимка
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Мерси много за отделеното време колега, беше ми много полезен. Тия дни като имам време ще направя процедурата и ще споделя дали има ефект, пък дано да съм полезен и на колегите за в бъдеще.
Колеги, някой знае ли как се води тази гайка, да пусна тема, че търся такава, тъй като мойта превъртя?
Пс. И дали мога да я намеря в Дару?
Пс. И дали мога да я намеря в Дару?
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2