Зимни гуми е53 предни и задни 255 50 19

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW X5 4,4i

Re: Зимни гуми е53 предни и задни 255 50 19

Мнение от Niki10 » 15 Фев 2012, 21:43

Колега,
гумаджията който ти е сложил на 19-ките 4 еднакви гуми е за убиване. Предните и задните джанти се различават, имат различно Einpresstiefe (не се сещам думата на български, но разликата е във числото на джантите - J) . И ако сложиш други гуми се променя целия баланс на колата. Можеш да сложиш 4 еднакви гуми ако сложиш 4 еднакви джанти. Слагай по най бързия начин старите и се надявай да не си прецакал раздатъчната кутия.
Големите фирми за гуми имат в компютъра програма която изплюва за определи джанти какви гуми могат да се сложат без да се нарушава баланса и питането не струва нищо.
Успех.

Потребител
Аватар
Кара: X5 E53 3.0 D 03

Мнение от HERMES » 16 Фев 2012, 13:04

съгласен съм с това,че имат различно - J,но несмятам,че в случая/1J/ оказва,чак толкова голямо значение.Не подлагам знанията ти под съмнение,но не ми стана ясно кой баланс на колата се променя?

Потребител
Аватар
Кара: BMW X5 4,4i

Мнение от Niki10 » 21 Фев 2012, 20:42

Значи когато джантите имат различно число J, колкото и странно и нелогично да ми звучеше и на мен когато ми го обясниха, въпреки че гумите са един и същ цолаж разтоянието за което всяка от гумите прави едно пълно завъртане е различно(понеже вътрешният кант на гумата ляга на различна дълбочина от вътрешната страна на джантата). А при кола 4 по 4 раздатъчната кутия е изчислена въз основа именно на това. Аз като исках да слагам на моята джипка 21 цола алпина бях при доста гумаджии които ми казваха че трябва първо да се провери на компютър точно какви гуми са допустими. В маргел попаднах на по отзивчиви които ми показаха на компютъра как като зададе друг размер освен този който изплюва компютъра за този размер джанти, че програмата изчислява дисбаланс и показваше колко сантиметра е разликата именно в обиколката. Там просто задават размера на джантите и програмата изчиспява какви гуми могат да се сложат. Не им повярвах мислейки че искат да ме набутат със скъпите 325-ки за задни и 285-ки за предни и бях в БМВ и там ги питах конкретно дали това е така и те ми казаха че хората са ми го обяснили точно както е. Мисълта ми е,че даже и като не знаех, всеки гумаджия(заради различното J), даже и гаражния до нас ме насочи първо да проверя преди да ме набута с гуми. А на теб директно са ти ги монтирали. Не може да си гумаджия и да не си на ясно и да монтираш гуми с риск да прецакаш нещо друго по колата. И заради това ти казах че е за убиване.
Може да не съм го обяснил по най професионалния начин, но не съм гумаджия и просто споделям с какво съм се сблъскал.
Надявам се да съм бил от помощ. Успех.

Потребител
Аватар
Кара: X5 E53 3.0 D 03

Мнение от HERMES » 22 Фев 2012, 8:42

Ок колега,някой може ли да каже какви са тогава симптомите на разбита раздатъчна кутия?
Питам вас,защото където питах,никой не беше срещал такъв проблем.
Благодаря!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Х5, E70 LCI

Мнение от veso2710 » 25 Фев 2012, 1:24

Колеги,параметрите на джантите показани ли са някъде на самата джанта? Мерси.
Relax

Предишна

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6