Щракане при cold start

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар

Щракане при cold start

Мнение от pr0gre55 » 24 Апр 2026, 0:10

Здравейте,

Имам X1 F48 18д със Б47 двигателя. Приятели наскоро ми казаха, че при палене от студено, се чува щракане от двигателя. Веднага почнаха да ме плашат, че веригите са разтеглени и че трябва спешен ремонт. Едва ли не всеки момент ще ми падне двигателя.

Наистина се чува такова, но само от страната на пасажера, което изчезва след няколко секунди. Другото странно е, че не мога всеки път да пресъздам шума.

Отидох в представителство на БМВ, но нямаше как да ме приемат веднага и няма часове скоро. В разговор, служител ми каза следните неща:

Тестовете за вериги в ISTA не са надеждни и показват измерване само за горната верига. При средна и долна няма реален софтуерен показател и там само може да се гадае. Единствения начин да се каже със сигурност е вадене на двигател (което не е рентабилно). А ако се извади двигателя, то така или иначе трябва да се смени всичко.

Другото, което ми каза е, че най-честите проблеми с тези двигатели са тампоните или дампферна шайба, които биха създали симптомите, които имам аз.

Ако някой има/ се е сблъсквал с такъв проблем, моля за съвет и мнение.

Мога да кача и клип при студено палене, ако ще е от помощ.

Поздрави

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6