адаптивни фарове G05 - заслепяват насрещното движение

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G05 LCI xDrive40i

Re: адаптивни фарове G05 - заслепяват насрещното движение

Мнение от damian2112 » 09 Апр 2026, 18:59

goppe написа:мам обаче друг проблем - не мога да видя лазерните фарове в действие - или не мога да ги "разпозная" или не са кодирани правилно (колата е от СА). Ако някой ги е "виждал", моля опишете какво точно виждате при активирането им - два снопа право напред в далечината ли са или и те осветяват на посоки като допълнение на адаптивните дълги?

Ако е щатска, не би трябвало да имаш лазерни фарове... Заради някакви тамошни регулации, тази екстра не се предлага, доколкото си спомням.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G05 xdrive 40i
Мечтае да кара: трезвен

Мнение от S7 » 11 Апр 2026, 5:39

damian2112 написа:
goppe написа:мам обаче друг проблем - не мога да видя лазерните фарове в действие - или не мога да ги "разпозная" или не са кодирани правилно (колата е от СА). Ако някой ги е "виждал", моля опишете какво точно виждате при активирането им - два снопа право напред в далечината ли са или и те осветяват на посоки като допълнение на адаптивните дълги?

Ако е щатска, не би трябвало да имаш лазерни фарове... Заради някакви тамошни регулации, тази екстра не се предлага, доколкото си спомням.

Има уж някви регулации ама си ги има доста баварци с лазерни фарове в Америка зависи и от щата като цяло, например в Флорида можеш да караш и с ядрени фарове ако искаш :lol: в Virginia и столицата DC ako имаш петно на фара отнасят глоба на 70% едни от най ши****те щати в Америка. Затова винаги съветвам хората да внимават като купуват коли от Флорида тука може спокойно да караш кола и без брони и с потрошен преден джам :kuku: сега като се замисля аз никога не съм пускал дълги в Флорида щото всички пътища са осветени ама се надявам че дългите работят, въпреки че колата е от Ню Йорк дето уличните лампи светят денонощно :roll:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 11 Апр 2026, 10:11

goppe написа:
indocile написа:...

Благодаря за инфото колега.

Аз също не съм имал проблеми с автоматичните дълги - най-много два пъти да са ми присветнали за две години откакто карам колата. Тунелът работи страхотно при мен.

Имам обаче друг проблем - не мога да видя лазерните фарове в действие - или не мога да ги "разпозная" или не са кодирани правилно (колата е от СА). Ако някой ги е "виждал", моля опишете какво точно виждате при активирането им - два снопа право напред в далечината ли са или и те осветяват на посоки като допълнение на адаптивните дълги?

То какво има да видиш, просто светят много на далече. Не са право напред, ами се движат заедно с волана, както и ако има кола пред тях видимо се "очертават" около нея за да не заслепяват.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2019 BMW X5 G05 XDrive40i

Мнение от goppe » 14 Апр 2026, 13:50

damian2112 написа:

От Канада е моята, но говорим за СА като цяло - имат си ги лазерните фарове и там колега, това, за което ти говориш е anti-dazzle-a, който е спрян софтуерно там заради регулациите им. Но много хора си ги отключват и там.

Jorixa написа:То какво има да видиш, просто светят много на далече. Не са право напред, ами се движат заедно с волана, както и ако има кола пред тях видимо се "очертават" около нея за да не заслепяват.

Искам да видя дали работят както трябва да работят. Откъде черпиш информация за начина им на работа? Дай някакво инфо като сорс. Питам, не се заяждам, и обяснявам защо - и по чуждите форуми има немалко хора, които не могат да ги "различат" и съответно има дискусии как точно работят лезерите - еднате версия е, както го описваш - допълнение към дългите (след 60кмч и уж на много тъмна околна среда) като работят с очертаване на трафик и тн (anti-dazzle). Другата версия, която срещнах е, че святят предимно направо като концентрирана светлина с обсег около 600м. Прилагам снимки от дискусия в чужд форум, където някой беше пуснал снимки на лазерите му според неговото разбиране (с и без лазери):

tixhr5321945318473623669.jpg

tixhr338416883551392152.jpg

Тъй като при мен тунелът на форовете изискваше отключване, което и беше направено, се питам дали и лазерите са сработили и дали си изпълняват функцията. Това, което виждам аз при мен е, че тунелът работи страхотно и фаровете светят много интензивно. Това, което не виждам е дълги, наситени снопове напред, както и не успях да видя промяна в интензитета на фаровете под и нд 60кмч (може и да не съм догледал добре обаче). Та на тази база ми бяха питанията как реално трябва да работят тези лезери...
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Потребител
Аватар
Кара: 2019 BMW X5 G05 Xdrive 40i

Мнение от nbn1 » 14 Апр 2026, 16:42

За съжаление има хардуерна разлика в самите фарове за Америка и Европа.
Ето какво казва AI: Да, има съществени хардуерни и софтуерни разлики между лазерните фарове на BMW X5 (G05) за пазарите в САЩ и Европа. Тези разлики се дължат на различните регулаторни стандарти (DOT в САЩ срещу ECE в Европа).
Основни разлики:
Мощност и обхват: Европейските версии използват лазер от Class 3R с мощност до 60mW, което позволява осветяване на разстояние до 600–900 метра. Американските фарове са ограничени до Class 2 с мощност под 20mW, като обхватът им е редуциран до около 300–600 метра.
Функция "Anti-dazzle" (Selective Beam): В Европа фаровете активно "изрязват" насрещните автомобили от светлинния сноп, поддържайки дългите светлини включени без да заслепяват другите участници. В САЩ тази функция е софтуерно деактивирана или силно ограничена, като фаровете работят основно в режим "включено/изключено".
Визуални елементи: При американските версии често липсва активното синьо осветяване на декоративните елементи вътре във фара – те са просто синя пластмаса без светлинен източник зад тях.
Странични габарити: Фаровете за американския пазар имат задължителните оранжеви светлоотразители (sidemarkers) отстрани, които липсват при европейските модели.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2019 BMW X5 G05 XDrive40i

Мнение от goppe » 15 Апр 2026, 14:02

nbn1 написа:За съжаление има хардуерна разлика в самите фарове за Америка и Европа.
Ето какво казва AI: Да, има съществени хардуерни и софтуерни разлики между лазерните фарове на BMW X5 (G05) за пазарите в САЩ и Европа. Тези разлики се дължат на различните регулаторни стандарти (DOT в САЩ срещу ECE в Европа).
Основни разлики:
Мощност и обхват: Европейските версии използват лазер от Class 3R с мощност до 60mW, което позволява осветяване на разстояние до 600–900 метра. Американските фарове са ограничени до Class 2 с мощност под 20mW, като обхватът им е редуциран до около 300–600 метра.
Функция "Anti-dazzle" (Selective Beam): В Европа фаровете активно "изрязват" насрещните автомобили от светлинния сноп, поддържайки дългите светлини включени без да заслепяват другите участници. В САЩ тази функция е софтуерно деактивирана или силно ограничена, като фаровете работят основно в режим "включено/изключено".
Визуални елементи: При американските версии често липсва активното синьо осветяване на декоративните елементи вътре във фара – те са просто синя пластмаса без светлинен източник зад тях.
Странични габарити: Фаровете за американския пазар имат задължителните оранжеви светлоотразители (sidemarkers) отстрани, които липсват при европейските модели.

Да, вярно е, че в лазерите има хардуерна разлика - чел за лимитирания обхват на около 300м за разлика от европейския на около 600м.

Anti-dazzle се кодира и работи перфектно, няма драма там.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 16 Апр 2026, 17:34

goppe написа:Искам да видя дали работят както трябва да работят. Откъде черпиш информация за начина им на работа? Дай някакво инфо като сорс.

От личен опит. Моята е европейска обаче

Предишна

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6