Е70 40d - проблем при потегляне

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е70’40d; е60’530d

Е70 40d - проблем при потегляне

Мнение от sparky01 » 20 Авг 2024, 20:05

Здравейте колеги!
Много отдавна не ми се беше налагало да пиша с въпроси за проблеми, но и това време дойде.
Колата е Х5 Е70 40d 2010г.
От известно време се случва следното: колата пали от раз, работи много равно и приятно, потеглям и след малко спирам на светофара, и докато стоя, и чакам няма никакви признаци, за какъвто и да е проблем.
След като дойде време да потегля се появява проблемът. Подавам газ, но колата не тръгва, а оборотите рязко падат, чак започва да претриса сякаш ще изгасне(и започва да пуши от ауспусите), подавам и повече газ и изведнъж тръгва, а ако и подам малко-изгасва. Това обикновено се повтаря 2-3 пъти, докато загрее и след това няма проблем, а понякога го прави само веднъж за кратко.

Прилагам кратко видео, за да видите за какво става въпрос:
https://streamable.com/tox08n?src=player-page-share

Понеже сервизът, в който си поддържам колите няма да работи известно време отидох при мой познат, който се занимава с друг вид автомобили, за да направи диагностика. Единствената записана грешка беше VTG oil wear, но не си спомням номера. Препоръчаха ми да сменя маслото на кутията и понеже му беше време го сменихме. Сега, като се сетих за грешката и проверих, виждам че е за раздатката, а не за кутията..
След смяната маслото проблемът отново го има, но се изразява по друг начин.
Сега, когато спра и реша да тръгна, вместо оборотите да падат, те се вдигат. Давам газ, застава на 1000об, но колата не тръгва, все едно съм натиснал едновременно газта и спирачката като след малко се оправя и тръгва. Качвам видео и на този случай:
https://streamable.com/m6yraj?src=player-page-share
Пропуснах да вметна, че съм я карал на три места за диагностика и никъде нямаше записани грешки, като тази за VTG се появи чак последния път.
Така или иначе ще чакам “моят” сервиз да заработи, за да я закарам, но ако някой е имал подобен проблем или има идея от какво може да бъде, ще съм благодарен за съвети и насоки.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Re: Е70 40d - проблем при потегляне

Мнение от msi200 » 20 Авг 2024, 21:40

На мен ми изглежда като проблем с турбината на автоматика.
I love the sound of V8 in the morning...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sparky01 » 20 Авг 2024, 22:42

msi200 написа:На мен ми изглежда като проблем с турбината на автоматика.

Ако имаш предвид хидространсформатора, аз съм имал проблем с него на друг автомобил и тогава симптомите нямаха нищо общо със сегашните, въпреки че не е задължително да са същите. :dunno:
Иначе този, който ми сменя маслото на кутията също го спомена като възможен вариант.
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 21 Авг 2024, 8:09

А преди да смените маслото на кутията, проверихте ли какви са адаптациите?

Погледнахте ли колектора, дали е задръстен?
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 325 тдс
Мечтае да кара: настрани
Детайли за колата: Само шпер.

Мнение от mitio ochite » 21 Авг 2024, 10:02

Нещо го спъва при потегляне, проблема не е в мотора и скоростите, най добре погледнете раздатката да не е останала без масло. Сега с новото масло на кутията съответно се опитва да пробуксува, затова го усещаш по друг начин. Най добре отстранете проблема бързо, за да не отиде и автоматика.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sparky01 » 21 Авг 2024, 10:37

Kroki написа:А преди да смените маслото на кутията, проверихте ли какви са адаптациите?

Погледнахте ли колектора, дали е задръстен?

Адаптациите са ресетнати след смяната на маслото, не сме ги гледали преди това.
Колектора не е пипан, ще им кажа да го погледнат, когато я оставя. На този етап само диагностика и смяна на масло.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sparky01 » 21 Авг 2024, 11:58

mitio ochite написа:Нещо го спъва при потегляне, проблема не е в мотора и скоростите, най добре погледнете раздатката да не е останала без масло. Сега с новото масло на кутията съответно се опитва да пробуксува, затова го усещаш по друг начин. Най добре отстранете проблема бързо, за да не отиде и автоматика.

След като почетох различни теми с проблеми и аз започнах да се съмнявам в раздатката. Сменях ѝ маслото преди по-малко от година, но е възможно и да е загубила, въпреки че отдолу нямаше никакви следи от масло.
Изображение

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6