Въпрос за гуми на спорт пакет 20ки

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Въпрос за гуми на спорт пакет 20ки

Мнение от slitter » 21 Окт 2016, 20:49

Момчета да ви питам, пост фактум, но все пак. Х5 Е70 2008 г. е колата със спорт пакет на 20 цола. И сега - изпаднаха ми много хубави зимни гуми Тoyo и ги взех и ги сложих, но размерите са им малко по-различни от оригиналния на спорт пакет. Новите са 275/45r20 отпред и 295/40r20 отзад. Старите оригинални са си 275/40r20 отпред и 315/35r20 отзад. Гумите си влязоха идеално на джантите, но как мислите би ли било проблем да се кара на този размер??? Гледах калкулатори и между предни и задни е в зелена зона, ама все пак...??? Кво мислите?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Re: Въпрос за гуми на спорт пакет 20ки

Мнение от Gqbriel » 21 Окт 2016, 22:13

slitter написа:Момчета да ви питам, пост фактум, но все пак. Х5 Е70 2008 г. е колата със спорт пакет на 20 цола. И сега - изпаднаха ми много хубави зимни гуми Тoyo и ги взех и ги сложих, но размерите са им малко по-различни от оригиналния на спорт пакет. Новите са 275/45r20 отпред и 295/40r20 отзад. Старите оригинални са си 275/40r20 отпред и 315/35r20 отзад. Гумите си влязоха идеално на джантите, но как мислите би ли било проблем да се кара на този размер??? Гледах калкулатори и между предни и задни е в зелена зона, ама все пак...??? Кво мислите?

Гледах доста теми покра x-drive и в повечето,съветват гумите да са с еднакъв диаметър - в новия случа задните са ти по-ниски с 1.3% да допустимо,но дали за X drive ..така и не успях да намеря или да разбера колко е допустимата разлика която е безопасна за системата като цяло...
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

Матрицата на SuPeR_FLY
Аватар
Кара: E30-327,E36-330i,Е53-4.4i,E70-4.8i
Мечтае да кара: и да е жив и здрав!

Мнение от POL_Starshi » 22 Окт 2016, 6:09

275/40/20 - 315/35/20 разлика +1 мм. на еднакви джанти, което се компенсира от разликата при ширината на джантите от спорт-пакета!

275/45/20 - 295/40/20 разлика -11мм., което не знам дали ще се компенсира от спорт-пакета.

265/45/20 - 295/40/20 с разлика -2мм. за мен е по-удачния алтернативен размер!
<Правила за поведение във форума на "BMW Club Bulgaria"!>
Най-важното правило е: НИКОГА НЕ ПУБЛИКУВАЙ В ИНТЕРНЕТ ФОРУМА НЕЩО, КОЕТО НЕ БИ ПОСМЯЛ ДА КАЖЕШ В ОЧИТЕ НА СЪОТВЕТНИЯ ЧОВЕК!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 22 Окт 2016, 6:36

Направо се вкарах в размисъл. Изкарах я на магистралата, юрих се с до 180 км/ч. Нищо не светна, усещането си е нормално... чудя се кво да направя, а гумите са като чисто новички, хич не минсе иска да ги махам. Имам чувството, че на Еверест мога да ида с тях. Мога да ги разменя за едно пирели, което така ме дразни, карал съм такива, това не е зимна гума за мен.

Матрицата на SuPeR_FLY
Аватар
Кара: E30-327,E36-330i,Е53-4.4i,E70-4.8i
Мечтае да кара: и да е жив и здрав!

Мнение от POL_Starshi » 22 Окт 2016, 7:58

Аз съм карал един цял сезон със 275/40/20 и 295/40/20 и нямах никакви проблеми! :winky:
<Правила за поведение във форума на "BMW Club Bulgaria"!>
Най-важното правило е: НИКОГА НЕ ПУБЛИКУВАЙ В ИНТЕРНЕТ ФОРУМА НЕЩО, КОЕТО НЕ БИ ПОСМЯЛ ДА КАЖЕШ В ОЧИТЕ НА СЪОТВЕТНИЯ ЧОВЕК!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 22 Окт 2016, 9:42

POL_Starshi написа:Аз съм карал един цял сезон със 275/40/20 и 295/40/20 и нямах никакви проблеми! :winky:

А ти с хdrive ли си???

То ясно, че за светене на лампи се оказва, че няма проблеми. Притеснението ми идва да не би да се товари нетипично раздатката и да й скъси живота. Сума форуми изчетох и се оказва, че разлика до 1% в обиколката е съвсем ок и се счита за нормална. Пишеше, че и над 1% евъзможна от износване само на еднакви гуми. Тук при мен е 1.5%... знам ли и аз кво да мисля. Много митове и много легенди и аь не знам кво да мисля...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E53 4.8, X6 2008 и X5 2011 5.0i
Мечтае да кара: новата М X5 ...
Детайли за колата: всичките са манияяяяяяяя....

Мнение от vlado6669 » 22 Окт 2016, 10:03

:dunno: Не знам дали си заслужава да се увеличава риска за раздатката, че не е най-здравата част от колата, а и там е един от скъпите филми..... :idea:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 23 Окт 2016, 11:18

vlado6669 написа::dunno: Не знам дали си заслужава да се увеличава риска за раздатката, че не е най-здравата част от колата, а и там е един от скъпите филми..... :idea:

Даде,но slitter е прав,разлика може да се получи и при износване на гумите,гледайки моите които са чисто нови от миналия сезон предните ми са за хвърляне (x drive) докато задните са доста добре и съм убеден,че има повече от 1мм разлика.

Но наистина,никъде не се давам максимално допустимата разлика
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 23 Окт 2016, 13:08

Gqbriel написа:
vlado6669 написа::dunno: Не знам дали си заслужава да се увеличава риска за раздатката, че не е най-здравата част от колата, а и там е един от скъпите филми..... :idea:

Даде,но slitter е прав,разлика може да се получи и при износване на гумите,гледайки моите които са чисто нови от миналия сезон предните ми са за хвърляне (x drive) докато задните са доста добре и съм убеден,че има повече от 1мм разлика.

Как така гуми на 1 сезон чисто нови ще са за изхвърляне, пък било то и с x-drive? Колко км си минал с тях? :conf:

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 23 Окт 2016, 14:16

dextuar написа:
Gqbriel написа:

Как така гуми на 1 сезон чисто нови ще са за изхвърляне, пък било то и с x-drive? Колко км си минал с тях? :conf:

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

"гледайки моите които са чисто нови от миналия сезон " - ами горе долу 40+ ..нисък treadwear и така..Х-а си хапва гуми

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 23 Окт 2016, 16:11

BMW дават до 1% разлика в обиколката да е съвсем-съвсем ок. При мен като го смятам на калкулатора на телефона е 1.5%, а като заложа размерите на гумите в някой онлайн калкутор го дават разлика 1.3%. Нямам представа защо аз смятам по-различно, честно. BMW казват, че даже е възможно отклонение и над 1% от изнисване. Казват и че препоръчват гуми с еднакъв диаметър. От токова много казване не мога да ги разбера - колко е максимално допустимото. Са, за два дена каране усещам като че ли, че раздатката прехвърля при самото потегляне повечко на предно, вероятно защото задните се въртят с 1.3% по-бързо. Другото нещо, което искам да заявя е, че има голяма вероятност да се психясвам, т.е. Има вероятност това усещане и преди да го е имало, а аз да не съм му обръщал внимание. :lol: Не ми се слагат пак летните, за да го проверя това. Сърби ме да рискувам и да си ги оставя, та поне да равенчая някой друг мит или да побъркам от лудост раздатката и скоростите :lol:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 23 Окт 2016, 20:07

slitter написа:BMW дават до 1% разлика в обиколката да е съвсем-съвсем ок. При мен като го смятам на калкулатора на телефона е 1.5%, а като заложа размерите на гумите в някой онлайн калкутор го дават разлика 1.3%. Нямам представа защо аз смятам по-различно, честно. BMW казват, че даже е възможно отклонение и над 1% от изнисване. Казват и че препоръчват гуми с еднакъв диаметър. От токова много казване не мога да ги разбера - колко е максимално допустимото. Са, за два дена каране усещам като че ли, че раздатката прехвърля при самото потегляне повечко на предно, вероятно защото задните се въртят с 1.3% по-бързо. Другото нещо, което искам да заявя е, че има голяма вероятност да се психясвам, т.е. Има вероятност това усещане и преди да го е имало, а аз да не съм му обръщал внимание. :lol: Не ми се слагат пак летните, за да го проверя това. Сърби ме да рискувам и да си ги оставя, та поне да равенчая някой друг мит или да побъркам от лудост раздатката и скоростите :lol:

Виж кво,вече в БГ правят части,доста неща са ясни с раздатките - карай и си свиркай

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 17 Ное 2016, 16:40

За всички, които се натъкнат на подобна дилема като моята след 1500 км каране ще дам следните отзиви: значи - не става да се кара така! Поне при Х5 от модел е70 просто е много дразнещо. Побърка се колата яко - да, нищо не свети по таблото, но при активно градско каране с тръгни и спри се усеща почти при всяко потегляне как раздатката превключва към 100% предно плюс това, че абс модула бие спирачки на задните колела, вероятно поради причината, че електрониката си мисли, че задните започват да прибоксуват, защото заради по-малкия диаметър се въртят по-бързо. Усещането става доста неприятно. При висока скорост няма проблем, но при потегляне има. За себе си реших, че е по-добре да оправя грешката си и вече съм с комплект еднакви гуми на 19 цола за зимата, за лятото съм си на спорт пакет гуми. Едно е ясно - електрониката е толкова прецизна, че улавя дори минимални разлики в диаметъра и респективно стъпката на гумата. Вероятно това, което БМВ казват, че са допустими отклонения до 1% в диаметъра при Х драйв са прави.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 08 Юни 2017, 9:25

Мисля , че е важно да се уточни разликата от 1% от кое е?
От диаметъра или обиколката?
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6