Питанка за DISA клапата

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Питанка за DISA клапата

Мнение от rosenrt » 17 Окт 2016, 11:25

Здравейте колеги.Искам да попитам на disa клапата има един кабел не знам за какво служи просто датчик ли е или...?,но видях че ми е откачен след месеци каране след като взех колата :) ,след като го закачих забелязах че на ниски обороти най вече сутрин при палене тресе мотора и нещо като прекъсване ,възможно ли е клапата да не работи както трябва.Видях че се продават ремонтни комплекти,поне на този клип човека си я реставрира :)
Мотора е m54 3.0i 231

п.п Свалих и разглобих клапата,някой я е побългарил :) ,застопорена с видия и то на полуотворено положение :banghead: ,самата клапа е с обичайното състояние както на клипа :) ,карал съм доста време с не работеща клапа,явно тресенето на мотора не е от нея защото преди си работеше добре .Сега въпроса е дали да я възстановявам или да си я слагам така ,освен от ebay не продават ли тук ремонтен комплект

Изображениеfree photo hosting

Изображениеupload a picture

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Питанка за DISA клапата

Мнение от rosenrt » 04 Ное 2016, 19:17

Има развитие :) ,разбрах вече как работи за какво служи .Смених я с нова на Vaico,вървенето се подобри.. от ниските направо се изстрелва :bchug:

Потребител
Аватар

Мнение от afivanov » 04 Дек 2016, 10:45

Колега, моля те сподели ,каква роля играе тази клапа всъщност?
При мен проблема е ,че при студен мотор тресе и записва неуспех запалване първи и по рядко четвърти цилиндър.
Смених каквото се сетих но ефект няма. Единственото ,което виждам е , че тази клапа беше доста разбита(направо се подмяташе неконтролируемо).
Махнах въпросната клапа и сега нещата сякаш станаха по зле.
Поръчах клапа но се чудя дали това е причината за лошата работа на мотора.

P.S при топъл мотор нещата са различни , а лятото направо забравих ,че имам ЧЕК.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от rosenrt » 07 Дек 2016, 1:43

Клапата подобрява въртящия момент и икономията на гориво,също и неравномерна работа на празен ход,почисти и клапана за празния ход също оказва влияние ще да линк към клип как става,ако си сменил свещите и няма подобрение размени местата на бубините да провериш да не е от тях,също може да откачиш дебитомера да провериш дали ще има разлика или ако имаш възможност да се тества с друг работещ,в повечето случай проблема идва от паразитен въздух от сцепен маркуч до колкото съм чел .Тук има едно от многото подобни теми може да ти помогне viewtopic.php?f=34&t=273748

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6