Как съхранявате зимните гуми през лятото?
Модератор: Технически модератори
7 мнения
• Страница 1 от 1
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Как съхранявате зимните гуми през лятото?
Съответно - и летните гуми през зимата? Става въпрос за гумите, монтирани на джанти, целите колела с други думи. Ясно е, че трябва да се пазят от пряка слънчева светлина, висока температура и агресивни вещества (ГСМ), но освен това?
1, Относно налягането - колко да са напомпани? Съхранявате ги при работно налягане (2.2 - 2.4 бара), при намалено налягане (например 1 бар) или напълно спаднати?
2. Относно положението - легнали (странично) една върху друга, изправени (стъпили на протектора) или по друг начин?
Споделете информация, ще бъде интересно.
1, Относно налягането - колко да са напомпани? Съхранявате ги при работно налягане (2.2 - 2.4 бара), при намалено налягане (например 1 бар) или напълно спаднати?
2. Относно положението - легнали (странично) една върху друга, изправени (стъпили на протектора) или по друг начин?
Споделете информация, ще бъде интересно.
Excellent! Steven is my name!
- kosyo11
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Х3 е83 2.0д
Re: Как съхранявате зимните гуми през лятото?
Когато са с джанти,легнали една върху друга с нормално налягане.
- k.milanov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E91 325d
- Мечтае да кара: отново E36 318is
Аз си имам една стойка за 20-30 лева от Кауфланд. Закичвам ги на нея и висят в мазето на тъмно 

- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Някъде четох, че за времето на съхранение било по-добре налягането в гумите да се намали до 1 бар, но аргументи не си спомням...
Така го правя аз.С едно шило почиствам грайферите от камъчета,стъкла,пирони,стружки и всякакви забити там тела.С една бояджийска четка вряла вода и прах за пране измивам гумите и джантите до чисто.Оставям ги за едно денонощие да изсъхнат. С някакъв дезодорант с вакса за гуми ги минавам по няколко пъти докато поемат колкото им трябва и лъснат.Мятам ги една върху друга на една маса в бараката покривам ги с някаква стара черга и ги забравям.Всеки път като ми се налага смяната зимни-летни или летни-зимни повтарям процедурата и винаги откривам, че все едно ги сменям с нови.Налягането го регулирам при качването на гумите и е правило да са спаднали.Не си играя да ги проверявам като ги свалям,защото една гума не се ли кара тя си спада сама.Това от мен.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Да, зимните гуми наистина събират много камъчета и други предмети между грайферите. Аз също ги почиствам понякога, въпреки че ефектът е краткотраен.
От вътрешната страна на джантите ми се събита доста почва, сякаш засъхнала кал. Като изсъхне - направо се бетонира към джантите, а на дебелина пластът стига до сантиметър. Това са си доста килограми излишна маса по колелата, а може да влияе и на баланса... Мисля при първа възможност да ги пръсна с водоструйката, няма смисъл да държа тази мръсотия в гаража чак до есента.
От вътрешната страна на джантите ми се събита доста почва, сякаш засъхнала кал. Като изсъхне - направо се бетонира към джантите, а на дебелина пластът стига до сантиметър. Това са си доста килограми излишна маса по колелата, а може да влияе и на баланса... Мисля при първа възможност да ги пръсна с водоструйката, няма смисъл да държа тази мръсотия в гаража чак до есента.
- hacker4eto1
- ентусиаст
-
- Кара: Сива Бима
- Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
- Детайли за колата: Лачена
Летни/Зимни по този начин в гаража е винаги по хладно и на тъмно изчистени и завити
напомпани както са и карани.

7 мнения
• Страница 1 от 1