"Проблем" при смяна масла кутия и раздатка на Х5 Е53 '05
Модератор: Технически модератори
6 мнения
• Страница 1 от 1
- nuke
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '05 BMW X5 3.0d
"Проблем" при смяна масла кутия и раздатка на Х5 Е53 '05
Не знам дали някой ще може да даде компетентно мнение по въпроса но съм длъжен да пробвам
Та имах проблем с бързата връзка на единия от маркучите, по който масло от кутията отива до масления радиатор и ми изтече маслото на кутията (или поне достатъчна част от него за да не върви колата). Беше сменяно преди 2 години (45-50000 км) и реших да не го доливам а да го сменя барабар с филтъра. Понеже преди като обслужвах ходовата част не съобразих че раздатката също има масло и не го смених и си викам какъв по-добър момент да я свършим и тая работата - така и така е в бокса. Купих маслата и железарията оставих ги нещата, върнаха ми колата след ден заедно с хартисало шише и половина масло за кутия (бях вземал 7х1 л ZF за кутия и 1 л ZF за раздатка). След няклоко дни ми звънят от сервиза че са направили беля (все още има съвестни механици явно) наляли са ми в кутията 5.5 л масло за кутия и 1 л масло за раздатка
, а раздатката не са я обслужвали...
След малко проучване тук там ми казаха че и за раздатката маслото е вид АТФ и не би следвало да е проблем (не се и усещат проблеми с колата) - едва ли някой се е сблъсквал с подобна ситуация за да даде отговор "наготово" но ще се радвам ако някой може да даде мнение по въпорса - да се сменя ли пак маслото на кутията.....
Както писах и по горе маслата са оригиналните на ZF

Та имах проблем с бързата връзка на единия от маркучите, по който масло от кутията отива до масления радиатор и ми изтече маслото на кутията (или поне достатъчна част от него за да не върви колата). Беше сменяно преди 2 години (45-50000 км) и реших да не го доливам а да го сменя барабар с филтъра. Понеже преди като обслужвах ходовата част не съобразих че раздатката също има масло и не го смених и си викам какъв по-добър момент да я свършим и тая работата - така и така е в бокса. Купих маслата и железарията оставих ги нещата, върнаха ми колата след ден заедно с хартисало шише и половина масло за кутия (бях вземал 7х1 л ZF за кутия и 1 л ZF за раздатка). След няклоко дни ми звънят от сервиза че са направили беля (все още има съвестни механици явно) наляли са ми в кутията 5.5 л масло за кутия и 1 л масло за раздатка

След малко проучване тук там ми казаха че и за раздатката маслото е вид АТФ и не би следвало да е проблем (не се и усещат проблеми с колата) - едва ли някой се е сблъсквал с подобна ситуация за да даде отговор "наготово" но ще се радвам ако някой може да даде мнение по въпорса - да се сменя ли пак маслото на кутията.....
Както писах и по горе маслата са оригиналните на ZF
- Тони1
- Потребител
-
- Кара: Range Rover-и
Re: "Проблем" при смяна масла кутия и раздатка на Х5 Е53 '05
Първо винаги следи предписанията на производителя и се придържай към тях,ЗФ маслата не бяха ли за кутия ЗФ,ти със сигурност не си с такава???
И ти гарантирам ,че тези 6.5 литра в кутията ти не са и достатъчни,колкото до това че те съветват да караш със "омешано" масло
.
Аз лично горещо ти препоръчвам да намериш някой приятел със сервиз -да намериш темата ми как се сменя маслото на GM кутия и да го направите като хоратаосвен ако нямаш излишни 2-3000 за джемини
И ти гарантирам ,че тези 6.5 литра в кутията ти не са и достатъчни,колкото до това че те съветват да караш със "омешано" масло

Аз лично горещо ти препоръчвам да намериш някой приятел със сервиз -да намериш темата ми как се сменя маслото на GM кутия и да го направите като хоратаосвен ако нямаш излишни 2-3000 за джемини

- nuke
- кандидат ентусиаст
-
Тони1 написа:ЗФ маслата не бяха ли за кутия ЗФ,ти със сигурност не си с такава???
ZF маслата са си за ZF кутия с каквато са екипирани мисля всички фейсови Е53-ки, включително и моята
Тони1 написа:И ти гарантирам ,че тези 6.5 литра в кутията ти не са и достатъчни
Кутията поема толкова при смяна - зависи как се дои от 5 до 7 литра излизат
някой няма ли спецификацията на тея масла или информация от някоя програма за маслата които могат да се ползват при смяна
"кардиналното" решение на "проблема" ми е ясно - сменя се пак маслото и толкова - сигурен съм че официалните източници биха препоръчали това, но по известни причини ме интересува дали може да остане така. Предполагам това за раздатката е по специално с цена от почти х2 спрямо това на кутията. Може маслата да са съвместими, но на кутията да не се препоръчва ползването на раздатъчното масло тъй като е значително по скъпо и в него има нещо, което за кутията не е нужно, но не и пречи. На вид маслата също не се различават.
- stankata777
- ентусиаст
-
- Кара: Е71 30д
- Мечтае да кара: Ф06
- Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/
Свържи се с този колега - memberlist.php?mode=viewprofile&u=40796 !Той е сертифициран от БМВ по отношение именно на различните масла и кутии,и ще ти даде достоворен отговор.
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue
- homey
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е53
- Мечтае да кара: Боинг 777
Аз бих отишъл до сервиза, където са се ос..ли и бих ги накарал да си поемат разходите по нова смяна на маслото! Не може все клиента да сърба попарата!
- nuke
- кандидат ентусиаст
-
homey написа:Аз бих отишъл до сервиза, където са се ос..ли и бих ги накарал да си поемат разходите по нова смяна на маслото! Не може все клиента да сърба попарата!
По принцип от сервиза се обадиха че са се ос..ли и казаха че поемат разходите (смятам че е рядкост в тези дни такава случка - особено за нещо, което нямаше как да разбера че се е случило). В последствие пак се чувахме и ми казаха че са проверявали и всичко е ОК за смесването на двете масла (в смисъл че не вреди с нищо на кутията) и че ще сменим само маслото на раздатката. Та понеже пича е точен не искам да го набутвам едни 300 лв ей така ако смяната не е необходима. Затова искам да проуча и аз нещата как стоят и ако е необходимо да сменя и маслото на кутията
>stankata777 - 10х за информацията ще чуя колегата утре

6 мнения
• Страница 1 от 1