странични огледала

7-ма серия ('95 - '01)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

странични огледала

Мнение от aristocrat » 02 Юли 2015, 12:14

Страничните огледала са ми със затъмняване и подгряване, но затъмняването не работи. Имах старо огледало и взех оттам буксата. Вързах буксата вместо огледалото, а от другата страна една 12v крушка. Доколкото разбрах, страничните огледала се командват от централното. Запуших сензора на централното и светнах с фенерче, като очаквах при затъмнението си да светне и крушката, но крушката не светна. Пробвах и отляво, и отдясно, но не ще да светне. Пробвах и с буксичките за подгряване при запален двигател и пуснат климатроник на антизамъгляване отпред и отзад, но пак нищо. А крушката работи. Като ѝ дам + и - на акумулатора си светва.
Мултицет нямам, а и не съм на ти с жичкаджийството.
Възможно ли е крушката да не светва, ако напрежението, което се подава, е по-ниско?
Къде може да е проблемът, ако не стига ток дотам? Някой знае ли какъв ток се подава за подгряване и за затъмняване, че не намерих из нета.
Също кой е бушонът, който трябва да видя?
Двете предни кори са ми разкачени, ако там мога нещо да проверя...
Огледалото изглежда здраво, но откакто съм взел колата не знам дали тези функции сс работили..

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E38 750i,CL55AMG
Мечтае да кара: Е60 М5 или САМОЛЕТ

Re: странични огледала

Мнение от amgpower » 02 Юли 2015, 20:05

Буксите за затъмняването включени ли са ти?Не знам какво имаш под затъмняване,но огледалата няма да станат черни,самата светлина която се отразява не ти боде в очите,това е функцията на веществото между двете стъкла.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от aristocrat » 02 Юли 2015, 21:12

Естествено е, че не очаквам да станат черни, но очаквам да потъмнеят както потъмнява средното огледало в купето. Доколкото разбрах, има гел между 2 огледала, който потъмнява огледалото, когато му се подаде ток. И естествено, че са включени буксите. Писах, че съм тествал буксите и май ток там не минава, но не мога да съм сигурен, защото тествах с крушка.
Има клипчета в youtube как потъмняват странични стъкла, а при мен няма абсолютно никаква разлика.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 06 Юли 2015, 22:05

Напрежението което се подава към огледалото да се затъмни е не повече от 1,5V. Сигнала се подава от централното огледало стига да има тези изводи, защото има централни затъмняващи се огледала, които не поддържат управлението (затъмнението) на страничните. С крушка закачена на буксата за затъмняване няма да се види нищо най-много да се повреди нещо.
Подгрева е на степени и силата с която се подгрява огледалото зависи от околната (външната) температура. Е там е възможно да светне крушка ако температурата е отрицателна.
Провери си кабелите може да има нещо скъсано но ме съмнява да го има проблема едновременно и на двете врати, така че ще е някой предпазител. И за едното и за другото има писано из Е39. Дори има (мисля че може да се намери от важните теми) и една таблица за процентите на подгрева на огледалата и пръскалките за чистачките в зависимост от температурата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от aristocrat » 06 Юли 2015, 22:14

Мерси за отговора, колега. Общо взето същата информация намерих тук из форума. За подгрева четох, че работи, ако е под 15 градуса. А и ми се струваше, че работо в по-студените месеци. Колата е заводско със затъмняване и освен да е сменяно централното, не би следвало да има проблем там с изводите за страничните. Може би проблемът ще се окаже в огледалата. Едното е без затъмнение - сменяно е. Другото беше потъмняло и си взех друго, ново-втора ръка за уж работещо, но така и не видях да работи. Иначе на външен вид е добре и не виждам наченки да е развалено. Имам възможност да му пусна около 1 волт ток, за да го тествам, но се чудя да не вземе да се развали..

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 06 Юли 2015, 22:21

С една батерия 1.5V през съпротивление може да се провери, затъмнява се на 100% стига да работи.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от aristocrat » 12 Юли 2015, 21:21

Тествах огледалото с батерия и работи. Пробвах го след това пак на колата и работи, но затъмнява много леко. Вътрешното огледало става много тъмно, а при външното разликата е едва доловима. С батерията се затъмни много повече. Въпросната крушка, за която съм писал по-горе, произвежда лека искра при подаване на 1.5 v от батерията. Като правя теста на огледалото крушката не произвежда искра.
Закривам единия сензор, а другия го осветявам директно с лед фенерчето на телефона. Щом вътрешното потъмнява толкова, не трябва ли и при външното да е така?

Назад към Е38