730 дизел прекалено много въздух...

7-ма серия ('95 - '01)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: e65 745i
Мечтае да кара: B7

730 дизел прекалено много въздух...

Мнение от CapTaiN » 13 Авг 2011, 22:38

Здравейте,

От край време следя с интерес форума и доста пъти съм си помагал с него.От 3 години карам 730д е38 и съм доста щастлив с нея.Накратко,колата се кара изцяло в Европа за съжаление през последните 2 години нямах време да се прибера до милата родина...Та преди няколко месеца забелязах че поизгуби мощност,мога да кажа ,че познавам колата си доста добре тъй като последната година правех по над 5000 километра на месец поради работата ми.Отидох веднага в лицензиран сервиз във Франция тъй като ми беше така да се каже по път ...Там ми заявиха че ЕГР клапана ми е за смяна,така и направих смених го взех колата но уви никаква разлика отново имах доста дълго време на отговор от двигателя след натискане на газта + малко по висок разход.От там отидох в Белгия на сервиз,кадето ми заявиха че дебитомера е аут.Окей,и него смених и отнооово никаква разлика ,тъй като нямах никакво време повече покарах така към 4-5 хиляди км и тогава започнах да чувам това свире не от към турбото ,като казвам свирене нямам предвид звук от въздух ами направо свирене и хайде отнобо при БМВ ,неочудващо ми заявиха че турбото си отива,та и него смених заедно с нов клапан за управление ...и отново нищо.Даже звука не се промени , все така си свири ,интересно е че изчезва след 110-120 км в час.Та тъй като ми писна да си давам парите на тоя и оня за "може би...милсиме че" реших да се обърна към вас колеги за помощ.Дадох доста приятна сума пари в Европа (около 2-3 хил.евро за части и диагностика и т.н.) но ефекта бе 0 даже -1 ! Имам ДИС в къщи заедно с ИНПА .И двете ми дават грешка за егр-а (прекалено много дебит на въздух) .Системата я проверих с нагнетен въздух и мога да кажа че нямам изтичане на въздух от турбото или другите компоненти.Турбото е ново,клапана е нов,дебитомера е нов,ЕГР-а е нов също.Единственното което забелязвам на ДИС-а е че на два цилиндъра имам малко повече регулация на дебита - на един към 2.1 - 2.3 на втория 1.2 до 1.7. Дали инжекторите не са проблем ??? И така моля сърдечно за някаква информация относно проблема ми.

некъв ентусиаст
Аватар
Кара: F02 750iL

Re: 730 дизел прекалено много въздух...

Мнение от Ilko Ivanov » 14 Авг 2011, 7:01

Опитай да откачиш маркуча за вакума на ЕГР клапана и покарай така за проба.

Потребител
Аватар

Мнение от CapTaiN » 14 Авг 2011, 13:16

Нямам ЕГР вече,купих от Ибей заместител ,дали филтъра в капака на клапаните не ми играе номера ?

Потребител
Аватар

Мнение от CapTaiN » 14 Авг 2011, 19:32

Днес свалих филтъра за картерните газове ...новия модел е, без хартиен елемент ..в движение като гледам параметрите определено има доста повече въздух от исканото от мотора.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от turbobanana » 21 Авг 2011, 8:31

пробит въздуховод?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е38 V8 bi TURBO & Е34 М52
Мечтае да кара: http://www.youtube.com/watch?v=8VOULfir ... re=related

Мнение от Дифашир » 21 Авг 2011, 13:51

ти тее катализатори гледал ли си ги?

Потребител
Аватар

Мнение от CapTaiN » 21 Авг 2011, 16:00

Онзи ден сложих скоби на на малкия и големия въздуховод ама за сега няма разлика.Колкото до катализаторите ,несъм ,а колата е на 202.000 ...въпроса е че последните 60.000 е карана 99% извън градско.Ако реша да ги изпразня ?? Или трябва да се сменят?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Дифашир » 21 Авг 2011, 23:23

тази тема дано ти помогне да получиш някои отговори
viewtopic.php?f=123&t=219659&start=15
ами по принцип гледат изгорелите газове Димометър мисля че беше и според вредните емисии си личало дали са запушени ама колко е така :dunno: а ако са запушени малко или много се нарушава работата да двигателя .... в мощноста най-много може да си проличи

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320d 2007г.автомат

Мнение от ВИКИ » 22 Авг 2011, 17:44

Здравейте на всички!
При мен го има същото свирене, но и аз като колегата не мога да го хвана. То се появява на добре загрят двигател. Сутрин когато двигателят е студен, турбото си съска ясно и отчетливо но когто позагрее заочва да свири вувузелата.

Потребител
Аватар

Мнение от CapTaiN » 12 Окт 2011, 0:21

Здравейте отново,

Значи пищенето при подаване на газ изчезна от самосебе си :kuku: без никакви интервенции.Тази седмица имах малко време та смених всички филтри ,масло ,филтър на картерните заедно с клапан на турбото.Маа нищо не се промени :evil: все още имам прекалено висок дебит на въздух на ДИС-а ми показва искано към 270 на празен ход а аз имам 300-370 ,нямам време да се хвана сериозно да прекарам няколко дни над нея а и не ми се дават пари на тоя и оня вече за "може би е ".Засега я карам само извън градско и си върви добре и не харчи повече от 6.5 -6.8 ,леко е спъната и се замисля при рязка газ ,но иначе си върви.Отворен съм за всякакви предложения и идеи :) .Благодаря предварително.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Дифашир » 12 Окт 2011, 19:42

като има много въздух що не я нахраниш?един добър ремап дали няма да и се отрази добре?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 12 Окт 2011, 22:57

Аз ли нещо не схващам или нещо не ми е ясно като как така и откъде иде тоя повече въдух . Все си мислех досега че това е турбомотор и въдуха иде през въздушния филтър и нагнетен ( компресиран ) от турбината се запраща към всмукателните колектори обаче тука е въпроса тая турбина нали я развърта наличието на изгорели газове , а те зависят от количеството подадено гориво та няма как да е повече въздуха , а горивото по-мъничко. Нещо друго иде да покаже диагностиката в тоя случай. ПС: Турбината не беше ли с променлива геометрия и ако да да не би нещо там да се бъгясва и да е застанала на позиция за ниски обороти па после да иде малко дебита на високите ( нещо като малка турбинка за голям двигател и на ниски да е оса пък после да запушва вместо повече въздух ) .

Потребител
Аватар

Мнение от CapTaiN » 13 Окт 2011, 0:06

Турбото не е с променлива геометрия ,купено е чисто ново от БМВ.От край време гледам че имам един инжектор с дебит 3.0 4.0 докато другите са 0.1 - 0.3 та ще го сменя тия седмици и ще пиша какво е станало.
Колкото до ремап-а ,с най-голямо удоволствие бих опитал ,само че няма как да се прибера до БГ скоро или поне до другото лято ,а тука няма начин да си дам колата за нещо подобно.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 13 Окт 2011, 9:34

къде го тоя филм 730д с турбо без променлива геометрия
Барай шишарката Минкеее ....

Потребител
Аватар

Мнение от CapTaiN » 13 Окт 2011, 12:23

99 година 730д несъм виждал с променлива геометрия ...кадето и да гледах ,пак казвам турбото го купих от БМВ и го смених лично,едно към едно бяха заедно с номерата .

Следваща

Назад към Е38