725TDS - Неприятен повтарящ се проблем с охладителната с-ма

7-ма серия ('95 - '01)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

725TDS - Неприятен повтарящ се проблем с охладителната с-ма

Мнение от deank » 29 Авг 2014, 19:35

Проблемът се вижда добре на снимката (отпреди 30 минути):

Изображение

За първи път ми се случи декември месец при което:

1) Смених радиатор (казаха ми, че стария е пробит)
2) Смених термостат
3) Смених големия маркуч от радиатора към двигателя (от горната страна на радиатора)
4) Не съм сменял капачката на разширителния съд

Колата не прегрява, но на 3-4 седмици се случва това на снимката и то около един-два часа след като колата е паркирана и изгасена. Единия път когато се случи бях пред колата - просто изведнъж потече както си стоеше. Тече от свръзката на дебелия маркуч и радиатора, а маркуча винаги е много твърд. Обикновено изтича около 400-500мл (остава малко антифриз на дъното на разширителния съд - около 1 пръст)

Някой може ли да помогне със съвет каква може да е причината за това нещо?
Последна промяна deank на 29 Авг 2014, 19:45, променена общо 2 пъти
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E38 750i,CL55AMG
Мечтае да кара: Е60 М5 или САМОЛЕТ

Re: 725TDS - Неприятен повтарящ се проблем с охладителната с

Мнение от amgpower » 29 Авг 2014, 19:40

Водна помпа колега.По-всяка вероятност и преди тя ти е протекла.Водната помпа може да протече,след това да запече и след това се случва това-изтича напълно.Салника е пробит на водната помпа и зависи в какво положение е застанала турбината на водната помпа при загасване на двигателя.От налягането което е в системата покрай турбината салника и навън.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 29 Авг 2014, 19:52

Виж какво е написал човека:

Тече от свръзката на дебелия маркуч и радиатора, а маркуча винаги е много твърд.
:idea:

На мен ми мирише на спукана глава, при мен също не грееше колата, само надуваше и хвърляше антифриза...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E38

Мнение от Dino » 29 Авг 2014, 21:00

~Мишо~ написа:Виж какво е написал човека:

Тече от свръзката на дебелия маркуч и радиатора, а маркуча винаги е много твърд.

На мен ми мирише на спукана глава, при мен също не грееше колата, само надуваше и хвърляше антифриза...

Корсата ми имаше подобни симптоми-не прегрява но първо протече радиатора-сменен с нов,после пукна водно съединение-пак ново и когато за втори път пукна съединение пред очите ми докато чаках на каса за да платя току що заредено гориво реших да я водя на ''доктор''Оказа се гарнитура на главата.... :banghead:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E38 750i,CL55AMG
Мечтае да кара: Е60 М5 или САМОЛЕТ

Мнение от amgpower » 29 Авг 2014, 22:07

~Мишо~ написа:Виж какво е написал човека:

Моя грешка.Това не го прочетох.Да възможно е да има спукана глава.7-те са най-податливи на спукване на глава,заради малкия двигател и тежкото купе.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528 i
Мечтае да кара: E60 М
Детайли за колата: Black :D

Мнение от bobo1903 » 29 Авг 2014, 22:15

подобен случай и аз имах веднъж с е36ца , след 100 км каране паркирах и след час когато се върнах имаше локвичка и като погледнах нямаше никаква следа ,че е от мойта кола , всичко си беше наред ,но и не забелязах спадналото ниво на течността и после заграя , доливах и после 2 години никакви течове .. Така и така не разбрах как протече , а сега след горния коментар на колегата с водната помпа ми се вижда по логично защото ,ако мойта имаше спукана глава или гарнитура аджеба 10к км дали щеше да издържи ?!
Успех с проблема !

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 29 Авг 2014, 22:32

.За съжаление и аз потвърждавам при същата ситуация спукана кратуна на тдс пак но на Е34. Преди да си изпусне водите я карах зверски планинско поне 40 минути и не дигна температура, но като спрях след 20-на минути и са оля :mhihi: Със изпуснала газрнитура или пукнатина на главата тдс-а може да изкара дълго време ако не се напъва и най-важно да се оставя без охладителна течност след подобно изтичане тъй че нищо чудно да не се разбере. И пука глави защото първо е предкамерен дизел и лесно дига градус ,второ му е дълга главицата и е податлива на изкривяване , започва да надува повечко налягане в системата, изпарява се част от охл. течност и намаля нивото. Тдс е много капризен на по-малко количество антифриз в системата и може да прегрее лесно откъдето и неприятния резултат пукнатина. Важни е да се разбере все пак причината совела до това надуване.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e38

Мнение от Disasterr » 29 Авг 2014, 22:34

Здравей колега,

Ако си сигурен, че тече само от тази свръзка, ти прави налягане някъде по системата и избива там. Аз виждам доста логика във водна помпа. Спукана глава и да се кара толкова време, без да прегрява... едва ли.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e91 320d 163
Мечтае да кара: f30 335d
Детайли за колата: Черна много лъскава.

Мнение от Beni_ » 30 Авг 2014, 8:33

Колега пробвай с нова капачка, имал съм проблеми заради повредена капачка.
Дано проблема да е в нея.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deank » 30 Авг 2014, 9:13

Сега си взех една нова капачка 1.4БАР и ще видим как ще се държи през седмицата.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от deank » 31 Авг 2014, 12:55

Още малко информация преди да съм почнал да сменям каквото и да било.

1) Температура на охладителната течност 22'С
2) Запалих двигателя и изчаках 10 минути - температурата се вдигна до 88'С
3) Разходих колата 2км с доста ряз тръгване/спиране - температурата се вдигна до 93'С и така остана
4) Спрях и оставих двигателя да работи на място - температурата падна до 91'С
5) Изгасих двигателя и изчаках 5 минути - температурата се повиши до 94'С и после падна до 90'С

Горния маркуч беше студен от страната на радиатора докато температурата не стана около 90-92'С и после стана целия горещ, като не се втвърди. След 5) - беше нормално твърд. Тези дни ще я покарам малко в градски условия и ще следя температурите - да видим какво ще стане.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 31 Авг 2014, 13:51

Започвам да подозирам и термостата - не е нормално на 90* горният маркуч на радиатора да е студен. Всъщност не е нормално никой маркуч да е студен при тази температура.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
Мечтае да кара: КА-50

Мнение от predel » 01 Сеп 2014, 8:44

cod-cdbp написа:Започвам да подозирам и термостата - не е нормално на 90* горният маркуч на радиатора да е студен. Всъщност не е нормално никой маркуч да е студен при тази температура.

Стояне, възможно е. Все пак главата е най-високото място и там е най-топло, и датчиците са там /поне на 34-ката/. Термостата е доста по "в средата". Може да има няколко градуса разлика и да не е отворил още напълно. Но ако трябва - да се смени за да не "боли глава" :)
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 02 Сеп 2014, 11:36

Колегата пише, че е сменил термостата, да се надяваме с какъвто трябва. За да се изключи или потвърди спукана глава, може да се провери с тестер за наличието на въглероден двуокис в антифриза.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E38

Мнение от el_toro » 02 Сеп 2014, 16:11

Колега отвори си капачката и когато колата работи виж дали малкия маркуч / на радиатора отгоре към казанчето/ прехвърля антифриз. Възможно е да е запушен и тогава дори и след 2-3 дни в покой налягането в система е голямо. Ако имаш проблеми или питания ми пиши /по спомен си ми комшия :) / Поздрави

Следваща

Назад към Е38