BMW 728i - Рекорден разход на гориво и тромава под 3.5к рпм

7-ма серия ('95 - '01)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E92 335d

BMW 728i - Рекорден разход на гориво и тромава под 3.5к рпм

Мнение от vvaskoo » 12 Яну 2013, 10:51

Здравейте , колата е 1998 728и с м52б28 маторя , автомат . Значи градско при що годе нормално каране , със съвсем малко настъпване ми гори кам 30/100 което ми се вижда прекалено ама прекалено много , 8цата с 4.0 в8 ми гореше доста под това и с настъпване . Другия проблем е че е доста тромава по 3.5к оборота. Давам газ кикдаун-а бяга една предавка надолу и отдам насетне почват мъките до 3.5к оборота , обаче мине ли 3.5к рпм всичко се променя тотално и колата изведнъж хуква да бяга. Вярно че е голяма и тежка и тоя 2.8л мотор и идва мъничък ама не ми се струва нормално да гори 30/100 и да е толкова тромава под 3.5к рпм . Иначе сами мотор си работи доста стегнато без никакви паразитни шумове , на около 227 000км е с пълна сервизна история и последна смяна на масло преди 2000км . Още едно нещо което ми направи впечатление е че пуши бяло понякога , ама като се загледах по другите коли из трафика повечето от тях си пушеха бяло . Незнам нормално ли е или не ама ми се струва нормално да прави конденз в това време .
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X5

Re: BMW 728i - Рекорден разход на гориво и тромава под 3.5к

Мнение от boris » 12 Яну 2013, 12:06

Не е нормално да ти гори толкова колата, закачете е на диагностика. От прекалено много неща може да е големия разход,няма смисъл да се подменят на сляпо.
Има няколко теми за разхода на гориво на различните Е38ци, споделено е и за 728, най-обобщено трябва да е между 14-18л/100км градско , в зависимост от града в който е караш.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 600 коня с умивна на лицето
Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
Детайли за колата: Garrett 3582

Мнение от Smoocki » 12 Яну 2013, 18:55

Според мен или ще излезе че имаш забавяне на ваноса или проблем в датчика на горно разпределителният вал.На диагностика ще излезе проблема .
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 13 Яну 2013, 11:42

Аз се съмнявам в ламбда и/или дебитомер.

Успех :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320dA
Мечтае да кара: e46 M3
Детайли за колата: touring facelift 04'

Мнение от lancerpor » 13 Яну 2013, 11:50

cod-cdbp написа:Аз се съмнявам в ламбда и/или дебитомер.

Успех :yes:

+1 :yes: Закарай я на диагностика и ще излезе от къде е проблема
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 13 Яну 2013, 13:11

vvaskoo написа:Здравейте , колата е 1998 728и с м52б28 маторя , автомат . Значи градско при що годе нормално каране , със съвсем малко настъпване ми гори кам 30/100 което ми се вижда прекалено ама прекалено много , 8цата с 4.0 в8 ми гореше доста под това и с настъпване . Другия проблем е че е доста тромава по 3.5к оборота. Давам газ кикдаун-а бяга една предавка надолу и отдам насетне почват мъките до 3.5к оборота , обаче мине ли 3.5к рпм всичко се променя тотално и колата изведнъж хуква да бяга. Вярно че е голяма и тежка и тоя 2.8л мотор и идва мъничък ама не ми се струва нормално да гори 30/100 и да е толкова тромава под 3.5к рпм . Иначе сами мотор си работи доста стегнато без никакви паразитни шумове , на около 227 000км е с пълна сервизна история и последна смяна на масло преди 2000км . Още едно нещо което ми направи впечатление е че пуши бяло понякога , ама като се загледах по другите коли из трафика повечето от тях си пушеха бяло . Незнам нормално ли е или не ама ми се струва нормално да прави конденз в това време .

Колега, виж датчика на дроселовата клапа- или нека го проверят с осцилоскоп или пробвай с друг, за който си сигурен, че е в изправност. Както Стоян казва, може и ламбда сондата да е неизправна.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от boris » 13 Яну 2013, 13:31

zvetiko написа:
Колега, виж датчика на дроселовата клапа- или нека го проверят с осцилоскоп

Това, че ти си имал проблем с датчика на дроселовата клапа /1 на 10000/ не означава, че всеки трети човек с проблем в форума го има. Конкретно за този случай, може и да е тромава, но разход от 30/100 няма как да изкара заради него.
И наистина хубаво е че си се запознал с функциите на осцилоскопа, но да се ползва за диагностика на елементите, за който го препоръчваш е същото като да ползваш компютър за игра на тетрис.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 13 Яну 2013, 14:49

boris_k написа:
zvetiko написа:

Това, че ти си имал проблем с датчика на дроселовата клапа /1 на 10000/ не означава, че всеки трети човек с проблем в форума го има. Конкретно за този случай, може и да е тромава, но разход от 30/100 няма как да изкара заради него.
И наистина хубаво е че си се запознал с функциите на осцилоскопа, но да се ползва за диагностика на елементите, за който го препоръчваш е същото като да ползваш компютър за игра на тетрис.

:mhihi: добре казано колега а относно колегата с проблема ако е ламбда сонда ще ти прави проблем с вървежа като почне да вдига температура и като загрее .. тоя датчика на дросела не си прави труда няма да е от него другото е кофти центровка на мотора но една диагностика ще ти хвърли светлина върху проблема
Барай шишарката Минкеее ....

Аватар

Мнение от evtimcho_g60 » 13 Яну 2013, 17:29

залагам на датчика на вала...симптомите,които описваш с оборотите и разхода баш на него напомнят... ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E92 335d

Мнение от vvaskoo » 14 Яну 2013, 11:48

Мерси за отговорите , тоя уйкенд ще я закарам на диагностика да видим кво ще покаже . Само да питам датчика на вала при м50б28 същия ли е като на м52туб28 че 100% имам няколко такива из нас ?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от boris » 14 Яну 2013, 14:11

На М52/няма М50/б28 датчиците са различни с тези на двойния ванос, той на всеки вал си има датчик :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: мечтата на живота си
Мечтае да кара: е38 с евтино гориво

Мнение от chernobila » 15 Яну 2013, 0:23

vvaskoo написа:Мерси за отговорите , тоя уйкенд ще я закарам на диагностика да видим кво ще покаже . Само да питам датчика на вала при м50б28 същия ли е като на м52туб28 че 100% имам няколко такива из нас ?

Колега мисля,че и аз имам 1-2 броя :bchug: ако имаш нужда казвай да помагам..и не се притеснявай безплатни са :bchug: :smoke:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 15 Яну 2013, 11:35

boris_k написа:
zvetiko написа:

Грешиш колега, аз не съм имал проблем с ТПС, други колеги са имали, после са го сменяли с неизправен втора ръка и проблема е оставал, накрая с трети датчик са решавали проблема си.

колегата с проблема ако е ламбда сонда ще ти прави проблем с вървежа като почне да вдига температура и като загрее ..

Колега, колата точно тогава му прави проблем.

Колега, наистина съм запознат с функциите на осцилоскопа, мога да работя с него и да разчитам осцилограми. Сега ще ти обясня нагледно как се прави.

Осцилограма на изправен датчик на ТПС

Изображение

Осцилограма на повреден датчик на ТПС- грешката в работата му и изкривяването на сигнала се проявява само в определен интервал на отваряне на дроселовата клапа. Разбира се има и доста други случаи.

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от boris » 15 Яну 2013, 11:42

Аз му обеснявам, че го ползва за игра на тетрис, той ми обяснява как работи :facepalm: Не се хаби да ми обясняваш на мен, виждам ти познанията, ама като ги гледам ми се струва, че скоро си открил съществуването му :mhihi:
Обяснявай на колегите дет те мислят за потенциал, за мен ти приключи още като намагнетизира шайбата на коляновия вал от бобините, и управлява същите със 400V/примери колкото щеш/ :mhihi:
Гледам образованието е важно за теб, та аз съм слаботоков електротехник, машинен инженер с магистратура оръжейно производство. :mhihi:
Това задоволява ли те? :roll: :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше 30,38,39 вече само Гранд Чероки
Мечтае да кара: Грейдер на Ибиза

Мнение от RORO » 15 Яну 2013, 19:46

Чакай и аз да се обадя като горд собственик на 728 :D .Разхода наистина е прекалено голям и на диагностика би трябвало да излезе. Аз си мисля че грешно зацепени разпределителни валове което ме навява на мисълта ,че някакъв ремонт там е правен дано да е качествен.А що се отнася до конденза , моята също вдига яки парилки от зад по кръстовищата.

И ще ви помоля да не се карате :) .

Следваща

Назад към Е38