Айртон Сена

Formula 1, AMLS и всички други прояви.

Модератор: Sharo

Потребител
Аватар
Мнения: 20
Регистриран на: 27.03.2008
Местоположение: София

Мнение от Senna forever » 12 Юли 2009, 19:03

Най-добрия за всички времена беше! 8)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1319
Регистриран на: 24.02.2008
Местоположение: Варна/Разград
Пол: Мъж
Кара: Е34 Individual
Мечтае да кара: BMW М5 Е34 Individual
Детайли за колата: една сбъдната мечта

Re: Айртон Сена

Мнение от ИлХиТо » 23 Мар 2010, 11:10

Аeртон, ти, който си на небето

Той беше велик пилот, велик човек и приятел. Такива вече няма


На 21 март великият пилот от Формула 1 Аертон Сена щеше да навърши 50 години. Но остана завинаги на 34. Остана на завоя "Тамбурело" на пистата "Имола" в Италия, остана в своя Уилямс FW16, който караше едва четвърто състезание. Той беше велик пилот, велик човек и велик приятел. Такива вече няма.

Ситуацията беше ужасна и смъртта се носеше във въздуха, докато не слезе на пистата "Имола". На 30 април 1994 г. в квалификацията загина австрийският пилот Роланд Ратценбергер. Само един отиде до завоя на смъртта и във ФИА побесняха. В специално комюнике централата яростно наруга пилота, предупреди, че състезателите нямат право да ходят там и го заплаши с жестоки наказания, дори с изхвърляне от Формула 1. Защото беше казал, че мерките за сигурност не са достатъчни. Пилотът се казваше Аертон Сена. На следващия ден, 1 май, той стартира от пол-позишън.

В първите три състезания през 1994 г. Сена не завърши. И трите бяха спечелени от младия пилот на Бенетон Михаел Шумахер. Резултатът беше 30:0 и от Уилямс не можеха да позволят да стане 40:0. Това щеше да е провал на цялата година. Състезанието започна със зверска катастрофа на старта, колелото на един болид литна чак върху козирката на главната трибуна. Колата за сигурност излезе на пистата и държа зад себе си състезателите в продължение на 5 обиколки. После Гран при на Сан Марино тръгна със зверска газ.

Две обиколки по-късно при влизането в завоя "Тамбурело" нещо прелетя като самолет и отиде встрани. След това се показа Бенетон-Форд на Михаел Шумахер и стотици милиони тв зрители разбраха, че Аертон Сена е останал в завоя "Тамбурело". После забелязаха облака дим на заден план, а секунда по-късно и рикоширалия от бетонната стена Уилямс FW16 върху чакъла край пистата. Телевизиите мигновено получиха нареждане да не показват нищо в близък план.

Коментаторът на бразилската тв Globo - Галвао Буено, един от първите разбира, че инцидентът не прилича на обикновена авария. Каналът Би Би Си показа безброй повторения, но избегна пряка картина от мястото. Още преди колата да спре напълно, главата на пилота се наклони напред и странно клюмна наляво. Зрителите изпаднаха в еуфория, възприемайки го като знак, че шампионът е невредим. На хиляди километри от мястото на събитието, в Аржентина, 5-кратният световен шампион Хуан-Мануел Фанджо забелязва в това признак за сериозна травма в главата и знае как ще приключи това. Той изключва телевизора с думите: "Знаех, че е мъртъв".

Тв хеликоптерът виси над мястото на аварията и предава пряко. В този миг приятелката на Сена Адриана Галисто е в дома на бразилеца в Португалия. Когато болидът се удря в стената, в главата й се промъква егоистична мисъл: "Добре! Значи ще се прибере по-рано у дома". Адриана очаква Аертон да си смъкне ръкавиците, да извади волана и да се измъкне от кокпита. Половин година след запознанството им тя вече има опит с аварии и казва на икономката: "Ама какво чака?". Другата отвръща: "Може да е контузил ръка или крак". Адриана се изправя срещу екрана: "Излизай бързо от машината!", след което застива на място.

На мястото пристига професор Сид Уоткинс. Той от десетилетия е главният лекар на Формула 1, богът на живота и смъртта, срещу която се е изправял десетки пъти. И я е побеждавал. Професорът прерязва ремъка и внимателно повдига шлема на Сена. Бликва кръв. Челото е раздробено и от носа се стича кръв, смесена с мозъчна течност. Уоткинс повдига клепачите и от зениците става ясно, че мозъкът е травмиран. "Поради мащаба на травмата разбрах, че няма да оживее", спомня си по-късно той. Докторите изкарват Сена от машината, полагат го на земята, а стюардите издигат щитове да го скрият от тълпата.

По време на изкуственото дишане Уоткинс споделя: "Аз, който съм абсолютен материалист, почувствах как душата му отлита. Този ден на завоя "Тамбурело" дежури само един фотограф - Анджело Орси, приятел на Сена и сътрудник на италианското сп. Autosprint. Галвао Буено възкликва горестно: "Той снима, но вижда ли какво снима!". Адриана Галисто не може да се откъсне от екрана. Тя гледа тялото на Аертон и се мъчи да улови и най-малкия признак на живот. Коментаторите мълчат.

В 14:35 ч, 17 минути след аварията медиците вкарват бразилеца в хеликоптера. В същата минута на проф. Сид Уоткинс звъни Мартин Уитъкър, ръководител на пресслужбата на ФИА, който е заедно с Бърни Екълстоун и брата на Сена Леонардо да Силва. Уитъкър прошепва скръбната новина на Бърни. Този оставя нахапаната ябълка и се обръща към Леонардо: "Съжалявам, но ще го обявим след състезанието".

Пилотите не знаят какво става с Аертон, никой не им казва нищо. Получават строго нареждане да не спират, да продължат състезанието. Само един не се подчинява. "Майната ви!", каза Герхард Бергер и спря.

Адриана вижда как качват тялото на Сена в хеликоптера. Забелязва червената следа в пясъка и това я изплашва. Съсед я успокоява, че това е новата пяна за пожарогасители. След излитането на вертолета Уоткинс взима шлема на Сена, но не намира ръкавиците му. Повече никой не ги вижда. Бърни и Мозли решават състезанието да продължи

Такъв е принципът. Пилотите знаят, че Сена е аварирал, но нищо повече. Патрик Хед иска да погледне телеметрията и изпраща двама механици за черните кутии от FW16. Инж. Марко Спига се опитва да извлече данните, но контактите са повредени и нищо не се чете.


В 15:00 часа, 47 минути след аварията, вертолетът със Сена се приземява пред болницата в Сан Лазаро в Болоня. Бразилия жадно попива всяка дума на Галвао Буено и се надява на добра вест. В 8 ч сутринта улиците на Рио де Жанейро и Сао Пауло са пусти. Сена се бори за живота си, милиони бразилци са затаили дъх и не могат да повярват на случващото се.

В 16:20 часа Михаел Шумахер печели състезанието без инциденти, но съдбата на Сена остава неизвестна. Буено хвърля слушалките и изтичва до моторхоума на "Ероуз" за да използва хеликоптера на Фитипалди до болницата. Проф. Уоткинс се връща в медицинския център, където открива шефа на Лотус Питър Колинс. Двамата са добри приятели и на въпроса на Колинс как е Сена, Сид отвръща: "Лошо". Има ли надежда? Сид се хваща за главата: "Не". Така Колинс пръв в света узнава истината.

Главният лекар на болницата в Болоня д-р Мария Тереза Фиандри пристига в 16:30 и прочита клиничния бюлетин. Според него Аертон е получил травма на мозъка с обширен кръвоизлив и се намира в кома. Вертолетът с Фитипалди, Буено, Брага и Бергер излита за Болоня. Полетът преминава в гробно мълчание. Посреща ги д-р Уоткинс: "Мозъкът е мъртъв, но система поддържа живота му". "Италианският закон изисква 4 часа, преди да се изключи системата", припомня Буено.

След разговор с Колинс журналистът Дейвид Тремейн започва да пише некролог за сутрешния брой на лондонския "Индипендънт" и мнозина последват примера му. Проф. Уоткинс предлага на присъстващите да се сбогуват. Бергер първи сяда на кревата до Сена. Той е изпълнен със спомени за човека, изиграл огромна роля в живота и кариерата му. Говори няколко минути, след което произнася последни прощални слова и целува приятеля си по бузата. След него и останалите се сбогуват. Бергер взима вертолета до аерогарата, за да излети за Австрия. Във вечерния сумрак на летището зърва самотния силует на самолета на Сена чакащ като обречен своя хазяин.

В 18:05 ч д-р Фиандри с треперещ глас съобщава на репортерите, че Сена е в клинична смърт и само апаратите поддържат работата на сърцето. Майката Нейде да Силва съобщава по телефона на Леонардо, че е повикала свещеник. Свещеникът влиза в стаята на Сена в 18:15 и извършва последния обряд. В 18:40 д-р Фиандри обявява, че Сена е мъртъв, но посочва за официален час на смъртта му 14:17 - когато машината на Уилямс се удря в стената и мозъкът на Сена умира.

Адриана и икономката пристигат на летище Фаро в 18:30, където ги чака Луиза Брага. Пилотът на чартърния полет за Болоня чака разрешение за излитане, когато пристига скръбното известие. Летецът не желае да съобщи пръв вестта и казва: "Диспечерът не разрешава излитане. Има спешно повикване за Луиза и Адриана".

Двете пресичат смълчания терминал и покрай тълпата се качват в кулата. Адриана взема слушалката: "Само не ми казвайте, че е умрял". В отговор прозвучава: "Той почина". У дома Адриана обикаля къщата и градината, окъпани в лунна светлина. Разглежда снимки и трофеи, и спира пред скъпия швейцарски плеър. Става й интересно каква музика е слушал за последно Сена. Натиска бутона и чува Фил Колинс. "Само това можех да споделя с него", промълви тя.

В пресцентъра на Имола 200 журналисти пишат 200 некролога. Боксът, в който стои обезобразеният Уилямс FW16, е охраняван от въоръжена полиция. В болницата медсестрите откриват в ръкава на комбинезона на Сена окървавен австрийския флаг. Журналистите решават, че Аертон е искал да го развее след финала в памет на загиналия австриец Роланд Ратценбергер.

Снимките на Анджело Орси са шокиращи и той не се съмнява, че списанията ще ги публикуват. Семейството на Сена обаче не желае никой да ги види и Орси приема тяхното решение. Както Орси, така и сп. "Аутоспринт" отхвърлят куп съблазнителни предложения за публикуване, надхвърлящи $ 100 000. Благородна постъпка, възкликва Буено. Самият той също има много да разкаже за събитията на 1 май 1994 г., но е обещал на родителите на Аертон никога да не отваря уста.

Росен Бабоев, в. "7 дни спорт"

Не знам за вас на докато четях тази статия всичко мина като на филм пред очите ми, и се изпълниха със силно овлажняваща течност !
Аертон Сена ти ще живееш в нашите сърца завинаги!!! :bowdown: :bowdown: :bowdown:
КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ!

Изображение


Аватар
Мнения: 4861
Регистриран на: 13.12.2007
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: комби...нация и Вайълет!

Re: Айртон Сена

Мнение от SKISA » 23 Мар 2010, 11:26

той отвори ф1 за мен! бях много млад още и гледах без да разбирам, но един човек ми направи просто адски голямо впечатление и той се казваше Айртон. няма друг такъв пилот в кервана .
уникално човечен,истински мъжкар...! убийствен пилот! нямам думи да опиша какво съм чуствал като го гледах,четях за него,като се радвах на уменията и човечността му! единствен и неповторим!
94та май е годината ,в която съм пролял сълзи ,едниствено и само тогава ,за човек ,който не познавам и не ми е близък! въпреки ,че той беше близък на всички ни и остава в сърцата ни!!
господ прибира най-добрите рано до себе си!!!
Последна промяна SKISA на 23 Мар 2010, 11:29, променена общо 3 пъти

нафтения
Аватар
Мнения: 6924
Регистриран на: 4.03.2009
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: колело
Мечтае да кара: F10 M550d или 1M Coupe или E46 M3

Re: Айртон Сена

Мнение от Zagy » 23 Мар 2010, 11:26

Заради него почнах да гледам формулата.... беше велик.

Мир на праха му.
Si non confectus, non reficiat.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 784
Регистриран на: 10.09.2007
Местоположение: Варна
Пол: Мъж
Кара: Е90 325i

Re: Айртон Сена

Мнение от McClane » 23 Мар 2010, 12:36

Точно миналата седмица си преглеждах архива със състезанията от 94та и си поприпомних за това ужасно състезание на Имола.
Записа,който имам е автентичния на ББС и преди състезанието имаше едно интервю на М.Уокър със Сена-ами наистина е предчуваствал нещо...Напрово тръпки ме побиха :(
А самата катастрофа и кадрите след това,ужас.......
Мир на праха му!

Потребител
Аватар
Мнения: 8
Регистриран на: 1.03.2010
Пол: Мъж

Re: Айртон Сена

Мнение от KOBRETIBG » 10 Мар 2011, 23:12

Новия документален филм за Айртон Сена можете да свалите от тук
http://auto-kart.com/novina.php?id=258
Изображение

...и то хидравличен :)
Аватар
Мнения: 3313
Регистриран на: 1.12.2003
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: джата
Мечтае да кара: на Ринга
Детайли за колата: Двете 2и2ки

Re: Айртон Сена

Мнение от krika » 18 Мар 2011, 21:52

KOBRETIBG написа:Новия документален филм за Айртон Сена можете да свалите от тук
http://auto-kart.com/novina.php?id=258

Мерси много :wave:

Потребител
Аватар
Мнения: 8
Регистриран на: 1.03.2010
Пол: Мъж

Re: Айртон Сена

Мнение от KOBRETIBG » 18 Мар 2011, 21:56

krika написа:
KOBRETIBG написа:Новия документален филм за Айртон Сена можете да свалите от тук
http://auto-kart.com/novina.php?id=258

Нещо не бачка. Точно се зарадвах, че най-накрая ще го гледам :evil:

Бачка, ама има реклама - като кликнеш, гледаш най-горе вдясно - след 5 сек ще се появи бутон Skip Ad - натискаш го и готово
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 106
Регистриран на: 25.05.2010
Пол: Мъж
Кара: e36 316i 1.9 m43TUB19
Мечтае да кара: e36 m3 evo

Re: Айртон Сена

Мнение от k1p1 » 07 Апр 2011, 8:24

:bowdown:

Предишна

Назад към BMW и моторните спортове

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани

Последни теми
Facebook