Свещи, бобини или дюза ? бмв е60

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

Свещи, бобини или дюза ? бмв е60

Мнение от hlapeto » 07 Дек 2024, 23:09

Здравейте! Ще започна с извинение и това, че съм доста некомпетентен и е напълно възможно тази тема на доста хора да им изглежда глупава и тъпа, но смятам, че затова е и този форум, за да си помагаме. Наскоро закупих bmw e60(точният модел е 530i, 272 к.с), която ми беше, както се казва ''детската мечта''. След 1 месец каране се появи и първият проблем. Сутрин на студен двигател при запалване колата започва да тресе, дори ''чука'' от време на време и оборотите и доста ''играят''. След като загрее и в движение нямам никакъв проблем. Спирам, върша някаква работа за определено време, качвам се, паля и всичко си е точно. Проблема е само на студен двигател. Разрових се малко в интернет и по отзивите на хората разбрах, че проблемът може да са или свещите и бобините или дюзите. Реших да закача колата с диагностика и грешките, които изкара са : ''combustion misfire cylinder 2 и combustion misfire cylinder 3 '' . Майсторът ми каза, че работата е 50 на 50 (дали са свещи или дюза). Та въпросът ми е, какво е вашето мнение спрямо опита ви по описания проблем? Кое е по-вероятно? И как реално да се разбере кое трябва да се смени(нямам желание да сменям на сляпо :roll: )? Свещите и бобините чисто финансово са доколкото разбрах ''бял кахър'' спрямо дюзите. Също така разбрах, че дюзи на този модел точно не можели да се рецеклират и се слагали само нови - едната само 1000лв. И ако са дюзи, само едната ли се сменя или всички? Благодаря, предварително!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е60 530i

Re: Свещи, бобини или дюза ? бмв е60

Мнение от philip_vd » 08 Дек 2024, 10:26

Като за начало размени свещите и бобините и виж дали ще се измеси мисфйера на други цилиндри.

Потребител
Аватар

Мнение от hlapeto » 08 Дек 2024, 11:41

philip_vd написа:Като за начало размени свещите и бобините и виж дали ще се измеси мисфйера на други цилиндри.

Тоест, да разбирам, че ако се измести са бобините и свещите, така ли?

Потребител
Аватар
Кара: 523i- 2006г;320Д- 2006г;118i-2010г.

Мнение от plam+ » 08 Дек 2024, 21:47

Колега първо провери добре ли са закачени буксите на бобините,смени си бобините и свещите.На мой познат беше така,всички му казваха за дюзи но след смяната на бобини и свещи вече всичко е О.К.
бобини ДЕЛФИ,свещи ДЕНЗОНе се вкарвай във филми с дюзи,не всичко което излиза на диагностиката е вярно.Казвам ти го от опит.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 09 Дек 2024, 7:30

Дюзи се намират и по около 400 лева за бройка. Може да се смени само проблемната, но те са слабо място на тоя мотор и в скоро време да излезе проблем на друг цилиндър е доста вероятно. Ако е от дюзи, не карай дълго така, за да не станат други поразии по цилиндъра. За тест е най-лесно да размениш бобина и свещ с такава от работещ цилиндър и да видиш дали грешката ще се премести.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 09 Дек 2024, 17:02

Схемата е такава.

от втори цилиндър сложи свеща на 1-ви и бобината на 4-ти.

Запали и виж как ще е и дали ще се промени. Ако е само на студено, то най-вероятно е дюза. Тя така прави в началото. Свеща като я извадиш, най-вероятно ще е мокра.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Назад към Е60/Е61