Грешка - автоматична скоростна кутия 530D

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW E61 530D
Мечтае да кара: BMW E70

Грешка - автоматична скоростна кутия 530D

Мнение от tony_rr » 20 Мар 2013, 16:54

Здравейте колеги,
От няколко седмици съм собственик на E61 530D 2004. Вече приключих с първоначалното обслужване на автомобила. За съжаление след смяната на маслото в скоростите започна да се появява грешка Transmission fault. Грешката се появява почти всеки път след няколко часов покой на колата. Понякога заедно с нея се появява и грешка за ESP-то. Няколко пъти се случва и да запалва доста трудно докато се показват грешките. Кодът на грешката е "5140 Message from the DME/DDE is missing - P1720 CAN Timeout Control Module". След изваждане на ключа и подаване на контакт отново съобщението не излиза. Трия вече няколко пъти грешката с BMW INPA. Скоростите работят напълно нормално. Акумулаторът беше първият заподозрян и беше сменен, но това не реши проблема. В същият ден на смяната на маслото беше поставено и допълнително устройство за сигурност от застрахователя, което не би трябвало да се бърка по скоростите.

Дали някой от вас е имал подобен проблем? Колебая се коя от двете манипулации е причинила проблема и по-скоро клоня към втората. Присъствах на смяната на маслото и беше направена по учебник. Ще се радвам да чуя вашите предложения какво да предприема.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: Грешка - автоматична скоростна кутия 530D

Мнение от zvetiko » 20 Мар 2013, 17:26

Колега, според мен правилно си се насочил към втората манипулация. Устройството, което са сложили застрахователите, най-вероятно внася някакви смущения в комуникацията между модулите.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '16 550d

Мнение от Emooo » 20 Мар 2013, 19:20

Според мене не е от скоростната кутия тези грешки са най-често показваните когато има недостиг на ток в електрическата система. Търси там.
Tool - Fear Inoculum

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '18 BMW G30 540iX

Мнение от iceblast » 20 Мар 2013, 20:28

Transmission Fault има няколко разновидности. Напиши цялата грешка от iDrive-а. В скоростната кутия каква е записаната грешка? На мен ми светна това веднъж, и се оказа, че алтернатора беше презаредил, след което последва моментална смяна на реле регулатора + смяна на лагери и всичко по алтернатора и колата заспа.

Потребител
Аватар

Мнение от tony_rr » 20 Мар 2013, 21:21

В iDrive-a съобщението е "Certain transmission functions may be faulty. Gear can be engaged w/o depressing the brake. Drive moderately."

В INPA в 'Gearbox Control Module GS19':
5140 Message from the DME/DDE is missing
P1720 CAN Timeout Control Module

Преди малко подкарах и GT1 DIS. Там като вероятни причини за грешката изкара следното:
1) Проблем с акумулатора (нов е вече)
2) Нарушаване на връзката или смущения
3) Проблем с DDE

Мисля като начало да се обърна към сервиза, който сложи устройството, защото проблема стана на второто запалване след манипулацията...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 530d

Мнение от Herdim » 20 Мар 2013, 22:31

Има много голяма вероятност да е от допълнителното устройство, което са ти монтирали. Може и да е комбинация от няколко различни модула, според мен просто при палене тези устройства забавят или подтискат проверката на някои модули и затова изкарва грешка. В последните месеци няколко колеги с различни немски автомобили 2004+ имат подобен проблем.

При мен също се появи тази грешка след монтаж на съответното устройство при застраховател. :cry:

Потребител
Аватар

Мнение от tony_rr » 20 Мар 2013, 22:58

Благодаря много :) Ясно на къде отиват нещата...

Потребител
Аватар

Мнение от tony_rr » 21 Мар 2013, 21:44

Проблемът вече е решен. Оказа се, че устройството се захранва от неправилно място и е зависимо от "заспиването" на колата. Времето му на стартиране е по-дълго от колкото това на другите модули и пречи на комуникацията.

Надявам се това да е от полза на колегите с проблеми след поставянето на тези имобилайзери.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 23 Мар 2013, 18:04

И аз имах същия проблем след като ми сложиха имобилайзера. Явно калпав монтаж.

Назад към Е60/Е61