Смяна на филтър за Твърди частици (DPF филтър)
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- p.valkanov
- Потребител
-
- Кара: Таралясник
- Детайли за колата: Караме Каквото има, колите горят колкото им сипеш!
Смяна на филтър за Твърди частици (DPF филтър)
Здравейте колеги,
от София съм, и съм с Е60 2009та след фейслифта 530XD.
На 133000 си докарах моята кола от Германия и сега е вече на 140 000.
Посъветваха ме веднага да си сменя DPF филтъра за твърдите частици, както знаем, защото е мега мръсно у нас по пътищата и специално в уникланата ни столица.
Въпроса ми е има ли меню от което мога да видя кога е сменен този филтър и колко живот му остава?
Принципно на колко км се сменя?
Знаете ли от къде може да се купи на нормални пари такъв филтър и колко би струвала смяната?
Мерси
.
Посъветваха ме веднага да си сменя DPF филтъра за твърдите частици, както знаем, защото е мега мръсно у нас по пътищата и специално в уникланата ни столица.
Въпроса ми е има ли меню от което мога да видя кога е сменен този филтър и колко живот му остава?
Знаете ли от къде може да се купи на нормални пари такъв филтър и колко би струвала смяната?
Мерси

- noiseless
- младши ентусиаст
-
- Кара: E63 650i '06
Re: Смяна на филтър за Твърди частици (DPF филтър)
Здравей,
DPF-a улавя саждите и боклуците след катализатора, останали при изгарянето на нафтата и не зависи колко е мръсно по пътищата ни или в Столицата, а от качеството на горивото.
Той е проектиран да се самопочиства (регенерира) самостоятелно и по предписание издържа около 190 000 км (има го в менюто на iDrive-a), така че ти остават още 50К км.
След или преди това можеш да го почистиш принудително с препарат Tuneup за удължаване на живота му. Иначе нов струва над 3000 лв.
Има писано доста по темата във форума - потърси!
Успех!
DPF-a улавя саждите и боклуците след катализатора, останали при изгарянето на нафтата и не зависи колко е мръсно по пътищата ни или в Столицата, а от качеството на горивото.
Той е проектиран да се самопочиства (регенерира) самостоятелно и по предписание издържа около 190 000 км (има го в менюто на iDrive-a), така че ти остават още 50К км.
След или преди това можеш да го почистиш принудително с препарат Tuneup за удължаване на живота му. Иначе нов струва над 3000 лв.
Успех!
- p.valkanov
- Потребител
-
- Кара: Таралясник
- Детайли за колата: Караме Каквото има, колите горят колкото им сипеш!
noiseless написа:Здравей,
Успех!
Мерси колега. Доста изчерпателно бих казал

А да не би аз да не съм чул както трябва и да става дума за друг филтър за твърди частици преди двигателя през който минава въздуха и който може да се сменя и е добре да се прави за да не се задръсти и да стане страшно? Не говоря за въздушния или масления филтър, те са ясни

Мерси!
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
Ако филтъра не е много зле - може да му се зададе регенерация и софтуерно, за да се самопочисти - тествано е многократно 

- noiseless
- младши ентусиаст
-
p.valkanov написа:А да не би аз да не съм чул както трябва и да става дума за друг филтър за твърди частици преди двигателя през който минава въздуха и който може да се сменя и е добре да се прави за да не се задръсти и да стане страшно? Не говоря за въздушния или масления филтър, те са ясни![]()
.
Мерси!
Аз лично освен за въздушен, маслен, горивен и за картерни газове не се сещам за други филтри, свързани с работата на двигателя, но предполагам тях вече си сменил.

DPF-ът и катализатора наистина стават проблемни с километрите, но ако твоите са реални не би трябвало да се безпокоиш скоро.

- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
p.valkanov написа:Здравейте колеги,
Мерси.
колега възможно ли е да са ти казали за филтър купе или филтър климатик?
той струва 30-60 лв., и можеш да си го смениш и сам.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
p.valkanov написа:Здравейте колеги,
Мерси.
колега, може ли аз да ти задам два въпроса:
1. кой ти ги говори тия неща и сигурен ли си изобщо, че става дума за DPF?
2. преди да пуснеш тема, защо не написа думата "DPF" в търсачката да видиш какво ще излезе?
Има 3 фази на "почистване".
1. Самопочистване - това се прави автоматично от ЕКУ-то, когато се усети % запушване на филтъра. Най-добре това да става на магистрала, когато колата е с постоянни обороти и при по-високи такива. Това самопочистване също може да се пусне и ръчно през диагностика, както спомена колегата по-рано.
2. Като самопочистването не може да отпуши филтъра теоретично следва смяна на филтъра. В този момент имаш две опции
2.1 Сваляне на филтъра и ръчно почистване
2.2 Смяна на филтъра - това няма да ти хареса финансово и 99% съм сигурен, че няма да го направиш
3. Премахване на филтъра. Общо взето махаш филтъра, малко корекция в картите на ЕКУ-то за да не го търси и газ. 99% съм сигурен, че това ще е твоя избор, когато стигнеш до точка 2 от поста ми
1. Самопочистване - това се прави автоматично от ЕКУ-то, когато се усети % запушване на филтъра. Най-добре това да става на магистрала, когато колата е с постоянни обороти и при по-високи такива. Това самопочистване също може да се пусне и ръчно през диагностика, както спомена колегата по-рано.
2. Като самопочистването не може да отпуши филтъра теоретично следва смяна на филтъра. В този момент имаш две опции
2.1 Сваляне на филтъра и ръчно почистване
2.2 Смяна на филтъра - това няма да ти хареса финансово и 99% съм сигурен, че няма да го направиш

3. Премахване на филтъра. Общо взето махаш филтъра, малко корекция в картите на ЕКУ-то за да не го търси и газ. 99% съм сигурен, че това ще е твоя избор, когато стигнеш до точка 2 от поста ми

Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
Някой знае ли как стоят нещата с минаването на технически преглед на автомобил с отстранен филтър за твърди частици или катализатор.Ако да нека сподели
- bordo_77
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 530 XD
memorex написа:Някой знае ли как стоят нещата с минаването на технически преглед на автомобил с отстранен филтър за твърди частици или катализатор.Ако да нека сподели
Преди година минах преглед с една служебна А6 2.5TDI без катализатор. Провериха газовете и казаха че е в норми.
memorex написа:Някой знае ли как стоят нещата с минаването на технически преглед на автомобил с отстранен филтър за твърди частици или катализатор.Ако да нека сподели
С отстранен филтър за твърди частици не могат да ти направят нищо.
За катализатора пак така, защото реално мерят само димност, който стандарт е доста по-нисък от дизеловите двигатели, монтирани на автомобилите в този раздел.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
JTD написа:С отстранен филтър за твърди частици не могат да ти направят нищо.
могат само да ти се смеят като видят как изпушваш като даваш газ при ускорение - като някоя стара печка

@ndro написа:JTD написа:С отстранен филтър за твърди частици не могат да ти направят нищо.
могат само да ти се смеят като видят как изпушваш като даваш газ при ускорение - като някоя стара печка
това ако ти изпушва колата имаш проблем

- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
Jivko7777 написа:това ако ти изпушва колата имаш проблем
сериозно ли говориш?
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
- noiseless
- младши ентусиаст
-
На моята и махнах ДПФ-а и си попушва на пълна газ, но имам "проблем", наречен ремап... 

25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2