Проверка на сервизна история по VIN

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X7

Проверка на сервизна история по VIN

Мнение от dpetrov » 23 Юли 2011, 20:01

Привет,
колеги, от скоро започнах и аз да се оглеждам за Е60, като дори днес ходих да направя оглед на една такава. Автомобилът разполагаше с всички екстри, които съм си набелязал (M Sport, Comfort seats, HUD, Stop&GO, Active Steering, Navi Pro), като беше обявен за 2008ма година, месец април и на 73.000км. Влизал съм само в една 550ка, която е на малко по-малко километри и определено беше като нова спрямо тази, която гледах. Направих една снимка на VIN-а и се прибрах. Още на първия декодер колата излезе 2007ма година а за километрите съм повече от убеден, че са поне 5 пъти повече. Твърдо съм решил да си купя само такава кола, която има доказана сервизна история. И тук идват двата ми въпроса:

1. Възможно ли е дилърите и/или партньорите, каквито са Бова Кар, Камор и ДаруКар, да проверят историята на автомобила по VIN номера? Т.е. дали имат достъп до единна база данни? Тук въпросът ми е - ако автомобил, купен от Германия, бъде вкаран в България - възможно ли е Камор/Дару/Бова да проверят историята само по номера на шасито (без да им нося ключа?)
2. Ако отговорът на по-горния въпрос е "ДА" - то предлага ли някой, реглментирано, подобна услуга?

Извън темата - да ви споделя как мина въпросният оглед.

Ужасно впечатление ми направиха тези днес. Няма да споменавам името на автокъщата, но когато влязох - 5 мин. чаках някой да дойде, когато все пак някой реши да ми обърне внимание - беше един полугол младеж (с къси гащи, гол до кръста), по джапанки, застана до мен - и мълчи. И аз му викам - "да видим автомобила?" - Отговорът, който получих беше: "Ми гледай го, той е отворен" (директно на ТИ, все едно сме приятели от 10 години...). Влизам аз, гледам вътре - в колата беше пушено, доста от елементите имаха забележки, а кожата и коланите бяха много мръсни, въпреки че го бяха прали целия салон. Излизам аз и го питам - има ли сервизна книжка - "ми не знам, виж в жабката". Викам му ОК, аз ще тръгвам - 'Ми добре'.
Егати обслужването ... и тези хора продават автомобили за по 150kbgn коли...Лично мен това ми прави огромно впечатление и определено НЕ бих си купил автомобил от такава автокъща, но за съжаление това май е масово явление... Така ли не узряха тези хора, че е хубаво да си направят един showroom, да ме поканят на кафе, да ми обяснят как работят, да ми разкажат повече за автомобила, който съм дошъл да гледам... Няма братче, почувствах се така, все едно съм на битака и си търся колело за 200лв.

Доста се отплеснах :)

Поздрави!

F07 535d
F07 530d
E60 530d

младши ентусиаст
Аватар
Кара: bmw F 11 530 D
Мечтае да кара: BMW М6 Купе Кабрио

Re: Проверка на сервизна история по VIN

Мнение от badjo E60 » 23 Юли 2011, 20:18

Колега отиваш пак при колата-искаш талона ,виж последните пет цифри на рамата от талона събери ги ,пример-5+5+5+5+5=25.Задържаш дневния километраж натискаш докато ти излезе едно меню,отиваш на номер 19 с последователно натискане там въвеждаш сбора 20.От тук на татък на малкия дисплей ще ти излезе доста инфо за колата.
Последна промяна badjo E60 на 23 Юли 2011, 21:22, променена общо 1 път
ИМА ЛИ ЖЕЛАНИЕ ИМА И НАЧИН
http://aronmen.hit.bg/
http://www.vbox7.com/play:2e3dc271

Изображение

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dpetrov » 23 Юли 2011, 20:20

Благодаря ти колега за полезния съвет!

Не знам обаче, до колко може да се вярва на информацията, която ще получа по този начин? До колкото знам, ако човека, който е връщал километрите, знае какво прави - то вероятно в това "сервизно меню" ще видя точно онова, което "трябва" да видя.

П.п. сборът от 5+5+5+5+5 = 25 (ти си написал 20). Това синтактична грешка ли е, или има още нещо, което трябва да извадя за да получа 20?

Поздрави!

F07 535d
F07 530d
E60 530d

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 23 Юли 2011, 20:44

всеки може да бърника по тези менюта, така че информацията не е надеждна. а ако са върнати професионално километрите, и това няма как да се хване. единствено евентуално може да се сравни изразходваното гориво от производство в компютъра с километрите, и да се засече несъответствие. но това не казва нищо за сервизната история.

колега Петров, доколкото знам сервизната история е запаметена на паметта в ключа, така че без ключа няма как да стане.

като цяло, като гледам какви критерии имаш и каква кола търсиш, не си типичния БГ клиент който бива обслужван от местните търговци, така че чакай и търси докато излезе нещо наистина перфектно. и това в такива автокъщи няма как да стане. единият начин е от БМВ Премиум Селекшън и ти я доставят примерно Дару или Камор или който намериш, или най-добрият вариант ако имаш времето е да си направиш една екскурзия до Мюнхен, Нюрнберг и т.н. на отиване с аероплана, а на връщане на четири гуми.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '16 550d

Мнение от Emooo » 23 Юли 2011, 20:45

От автокъща до автокъща има разлика - примерно аз гледах първо една 535д 2004г на 80к км от Италия! и дойде някакъв получовек и запали колата. Стартера едва запали двигателя а след запалването колата работеше като 15 годишен голф. Изнесох се от тази автокъща и преминах през още няколко такива и накрая стигнах до 2 автокъщи на околовръстното където имаше доста 5ци и си личеше че са много добри, изключително запазени и хората там носеха дрехи (е то беше зимата :mhihi: )!!!! Не си спомням имената на автокъщите но ако обиколиш околовръстното ще ги видиш. Ако гледаш най-евтиното няма да намериш добра кола. Моя съвет е гледай ауспуха на колата да няма сажди - ако е чист ауспуха това значи че колата работи добре и няма чип тунинзи, премахнати ДПФ филтри или двигател от голф. Прегледай форума има една тема със снимки на аупусите на нашите коли и ще видиш как трябва да изглежда според мене това е един много добър показател за цялостното състояние на двигателя.
Tool - Fear Inoculum

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от badjo E60 » 23 Юли 2011, 21:22

dpetrov написа:Благодаря ти колега за полезния съвет!

Не знам обаче, до колко може да се вярва на информацията, която ще получа по този начин? До колкото знам, ако човека, който е връщал километрите, знае какво прави - то вероятно в това "сервизно меню" ще видя точно онова, което "трябва" да видя.

П.п. сборът от 5+5+5+5+5 = 25 (ти си написал 20). Това синтактична грешка ли е, или има още нещо, което трябва да извадя за да получа 20?

Поздрави!

:shock: :D :D :D 20 забравих еднатата петица прав си 25 е.

Изображение

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от badjo E60 » 23 Юли 2011, 21:31

По въпроса с авто къщите.Има едни момчета автокъща Апекс ,сега вкарват по поръчка.От тях си купуваме служебните коли ,искам да ти кажа че все още се намират свестни търговци.Ако имаш интерес ще ти пратя телефона им на лично.А както каза колегата най добрия вариант е самолета и си взимаш квото ти е кеф.Аз лично моята съм я купувал от Мюнхен ,беше тестов автомобил в БМВ и я взех на супер късмет.

Изображение

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dpetrov » 23 Юли 2011, 23:03

Emooo написа:Не си спомням имената на автокъщите но ако обиколиш околовръстното ще ги видиш. Ако гледаш най-евтиното няма да намериш добра кола. .

Истината е, че тази автокъща е точно една от тези, на околовръстното. Имах съвсем други очаквания за там, все пак продаваха само скъпи и луксозни автомобили, но найсе...
Колкото до цената - автомобилът, за който разказах, струваше €27.000. Цена, която напълно отговаря на модела с екстрите (но не тук, в България)

da6ip написа:колега Петров, доколкото знам сервизната история е запаметена на паметта в ключа, така че без ключа няма как да стане.

Да, прав си колега, че в ключа се съдържа цялата информация, но в БМВ трябва да имат същото огледално копие на информацията, за всеки автомобил поддържан в оторизиран сервиз. При Ауди и Мерцедес е така, не знам дали при БМВ е практика това да се пази като история.

Току-що попаднах на линк във форум, и още един - сравнително пресен случай. "Случайни" хора проверяват, явно по същия начин, информация за автомобилите само по VIN. Тук пък пише, че може всеки сам да провери тази информация, само трябва да се регистрира като собственик на този сайт.

За момента съм се спрял на услугите предоставяни от Igenauto. Човекът, с когото разговарях, ми изглеждаше много учтив и запознат. Разказа ми как внасят автомобилите, какви гаранции предлага и т.н. та реших да опитам по този път. Ще ви държа в течение как се развиват нещата. Истината е, че наистина искам сам да отида да си харесам автомобила, но по ред причини се страхувам да рискувам. Не го отписвам като краен вариант, но не ми се иска да стигам до там.

F07 535d
F07 530d
E60 530d

Потребител
Аватар

Мнение от bobi878 » 31 Авг 2011, 18:51

Аз също се чудих дали евентуално, като съм в чужбина мога да издиктувам VIN номера на колата на някой от оторизираните представители и съответно да ми кажат дали колата е това, което виждам и какво е било обслужването й до изтичане на гаранцията. Колега, ти намери ли отговор на тези въпроси? Ако имаш желание ми пиши на ЛС.
Поздрави!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G20 330iX

Мнение от Yachev » 09 Юни 2015, 1:02

4 години по-късно има ли развитие по този въпрос? Безобразие е, че в БГ 99% от колите са с върнати километражи, а ние не можем дори да проверим предварително колко ни го нахакват :(

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 12 Юни 2015, 23:28

Galev88 написа:4 години по-късно има ли развитие по този въпрос? Безобразие е, че в БГ 99% от колите са с върнати километражи, а ние не можем дори да проверим предварително колко ни го нахакват :(

Може да се проверява по ВИН при всеки официален дилър. За колеги които познавам и аз мога да го извършвам ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 23 Юни 2015, 23:24

Galev88 написа:4 години по-късно има ли развитие по този въпрос? Безобразие е, че в БГ 99% от колите са с върнати километражи, а ние не можем дори да проверим предварително колко ни го нахакват :(

Не само в Бг се връщат километри и в Австрия и Италия ги въртят

ентусиаст
Аватар
Кара: 535D e60
Мечтае да кара: M5 F10

Мнение от CrazyElement » 25 Юни 2015, 17:31

Atsalov написа:

Може да се проверява по ВИН при всеки официален дилър. За колеги които познавам и аз мога да го извършвам ;)

За каква сума говорим и нещо по банков път може ли , че не ми се разхожда до Пловдив само за това , а всеки път като съм там съм по някаква работа и нямам време да я проверя , знам , че колата си е на оригинални 315к вече , и искам да видя дали веригата е сменяна някога , защото ако не е , ще е добре да я сменям ?

Поздрави.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 25 Юни 2015, 18:48

CrazyElement написа:
Atsalov написа:

За каква сума говорим и нещо по банков път може ли , че не ми се разхожда до Пловдив само за това , а всеки път като съм там съм по някаква работа и нямам време да я проверя , знам , че колата си е на оригинални 315к вече , и искам да видя дали веригата е сменяна някога , защото ако не е , ще е добре да я сменям ?

Поздрави.

Ако си в София ходи в аутобавария или Дару последния път не ми взеха пари и стана за 10 минути

ентусиаст
Аватар
Кара: 535D e60
Мечтае да кара: M5 F10

Мнение от CrazyElement » 25 Юни 2015, 19:27

oci написа:
CrazyElement написа:
Atsalov написа:

Поздрави.

Ако си в София ходи в аутобавария или Дару последния път не ми взеха пари и стана за 10 минути

Не колега от Хасково съм аз затова питам , дали може дистанционно по някакъв начин да се свърши..

Следваща

Назад към Е60/Е61