Отстраняване на ДПФ / DPF

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: A7

Отстраняване на ДПФ / DPF

Мнение от vgza » 13 Фев 2011, 13:37

Мисля да го махна от моята 535д - Ай-драйва ми пи6е 4е имам о6те 2500 км и после - смяна.
Да ама не. 2000 евро абсурд да дам. След няколо дневно ровене го измислих. Ето я процедурката така както смятам да я направя :

1. 4ета ЕКУ-то с ММПС 3.0.2.37
2. Обработвам файла с ЕКУСЕЙФ за да премахна софтуерно ДПФ
3. Записвам обратно моднатия файл
4. Свалям ДПФ и разрязвам метална обвивка
5. Махам вси4ко, което е вытре (сори ама нямам буквата замества6та "ы" на клавиатурата)
6. Заварям празната кутия

Пове4е мо6тност, по-ниска температура в турбото...

На какво мнение сте

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Re: Отстраняване на ДПФ / DPF

Мнение от da6ip » 13 Фев 2011, 17:06

Мисля следното:

1. можеш просто да го изчистиш с препарат TUNAP за 60 евро и става като нов.
http://www.tunap.com/en/news/diesel-par ... place.html
Това става без никакво разглабяне, т.е. минимален разход за труд.

2. ако ще го махаш, си има хора които само това правят и мисля че е глупаво да преоткриваш топлата вода на собствената си кола.

3. ако все пак решиш да я преоткриваш и да го махаш сам, доколкото ми е известно няма нищо да режеш и заваряваш - той е просто една тръба пълна с пореста структура. разбиваш вътрешността с бормашината и това е.

:yes:
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

ентусиаст
Аватар
Кара: M57TUD25

Мнение от @ndro » 13 Фев 2011, 18:08

първо, това което си написал не ми звучи добре. според мен трябва да се направи така, че компютърът да се "лъже", че филтъра си е там и работи перфектно.
второ, какви са тия 2000 евро? цената е далеч по-ниска.
трето, ако го изчистиш с препарат имаш още десетки хиляди км живот преди да го хвърлиш.
четвърто, на тази хубавица 535-ца, 100% се съгласявам с da6ip :smoke:
da6ip написа:...ако ще го махаш, си има хора които само това правят и мисля че е глупаво да преоткриваш топлата вода на собствената си кола...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vgza » 13 Фев 2011, 18:43

Колеги,
Стъпки от 1 до 3 са то4но премахване от компа на колата ДПФто. Така колата си мисли 4е няма ДПФ и вси4ките му там сонди и др. 4ета компа и след това го обработвам с ЕКУСЕЙФ което е програма за правене на то4но това.
С премахната пеперудки съм и със сигурност 6те по4не да се задръства редовно филтъра, гледах по други форуми хората по 1 на година ги 4истят. На вси4ко отгоре аз карам главно градско и 4есто стоя в задръствания.
Само дето на 535Д хва6тането към изпсквателната система е с 3 малки отвор4ета и уплътненията са по 10€ и има 6. Не ми се занимава да си играя да разглабям и пр. На тези препарати за по4истване не им вярвам много. Ако някой е пробвал да сподели.

Има ли някой който си е махал филтъра?

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 13 Фев 2011, 23:25

vgza написа:...Стъпки от 1 до 3 са то4но премахване от компа на колата ДПФто. Така колата си мисли 4е няма ДПФ и вси4ките му там сонди и др. 4ета компа и след това го обработвам с ЕКУСЕЙФ което е програма за правене на то4но това...

аз си държа на своето...
@ndro написа:...според мен трябва да се направи така, че компютърът да се "лъже", че филтъра си е там и работи перфектно...

...тъй като компютърът търси и е свикнал да получава обратна информация от филтъра и след като я обработи решава какво да прави.
не ми е много ясно как ще "убедиш" компютъра и цялата верига от процеси, че никога не е имало филтър, но в случай, че успееш сподели, щото и на мен ми предстои тази процедура :yes:

vgza написа:...С премахната пеперудки съм и със сигурност 6те по4не да се задръства редовно филтъра, гледах по други форуми хората по 1 на година ги 4истят...

и от какво точно се задръства филтъра, когато ги няма пеперудките?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vgza » 13 Фев 2011, 23:33

@ndro написа:
vgza написа:...Стъпки от 1 до 3 са то4но премахване от компа на колата ДПФто. Така колата си мисли 4е няма ДПФ и вси4ките му там сонди и др. 4ета компа и след това го обработвам с ЕКУСЕЙФ което е програма за правене на то4но това...

аз си държа на своето...
@ndro написа:...според мен трябва да се направи така, че компютърът да се "лъже", че филтъра си е там и работи перфектно...

...тъй като компютърът търси и е свикнал да получава обратна информация от филтъра и след като я обработи решава какво да прави.
не ми е много ясно как ще "убедиш" компютъра и цялата верига от процеси, че никога не е имало филтър, но в случай, че успееш сподели, щото и на мен ми предстои тази процедура :yes:

vgza написа:...С премахната пеперудки съм и със сигурност 6те по4не да се задръства редовно филтъра, гледах по други форуми хората по 1 на година ги 4истят...

и от какво точно се задръства филтъра, когато ги няма пеперудките?

Колега 2 пъти ти казвам се дезактивира софтуерно ДПФ
Купуваш си MPPS интерфейс с който с който си програмираш ЕКУ-то
Първо го четеш, после обработваш дъмпнатия файл с http://www.ecusafe.com/
После си флашваш ЕКУто и си готов

Ав съм си поръчал интерфейса и като дойде ще го пробвам на практика

Никой друг ли няма тука дето иска да си маха филтъра или го е правил вече?

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 14 Фев 2011, 9:01

Някой почиствал ли си е филтъра с тая химия? Впечатления?
Si non confectus, non reficiat.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 14 Фев 2011, 9:16

Zagy написа:Някой почиствал ли си е филтъра с тая химия? Впечатления?

В немски и английски форуми съм срещал няколко човека които са го чистили с ТУНАП, т.е. местен сервиз го е чистил за тях. Идеални впечатления. Увеличена мощност и икономия (понеже филтъра е чист), а разхода по процедурата е минимален. Имай предвид че препаратът е относително нов - на около година максимум мисля, а и в началото не се продаваше свободно, а само на сервизи. Т.е. нормално е да не е супер разпространен още.

Аз прочетох внимателно информацията на сайта и за мен това е перфектното решение, разработено от специализирана фирма конкретно за тази цел. Като му дойде времето, ще го тествам. Мисля че който има някакви предразсъдъци относно този конкретен препарат, просто не се е информирал добре и не знае за какво говори. Това не е някаква магическа съставка от WS Teleshop която сипваш в резервоара и колата ти почва да лети.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 14 Фев 2011, 18:45

vgza написа:...Колега 2 пъти ти казвам се дезактивира софтуерно ДПФ
Купуваш си MPPS интерфейс с който с който си програмираш ЕКУ-то
Първо го четеш, после обработваш дъмпнатия файл с http://www.ecusafe.com/
После си флашваш ЕКУто и си готов

Ав съм си поръчал интерфейса и като дойде ще го пробвам на практика

да, сега ми стана ясно. и аз вероятно ще се спра на този вариант.
другото, което е интересно е, дали ще има осезаема разлика във вървенето?
успех и сподели като стане :yes:

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 14 Фев 2011, 19:17

Дали това може да се ползва и върху обикновенните катализатори? :dunno:
Si non confectus, non reficiat.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 540 '97
Мечтае да кара: М5

Мнение от Nikiboy » 21 Фев 2011, 19:20

Махането на DPF не е трудно. Има една история с I-drive когато компилираш файла например с ECUsafe. Чети внимателно ъпдейтите.
Другата опасност е с какво флашваш. Не флашвай с евтин програматор, стават гадости от време навреме. Ако ти е зор сам да се бориш мога да ти услужа с флашер срещу 30-40 лв.
След флаша не е задължтелно да бързаш да кормиш всичко. Покарай един ден, ако си се справил дори и да не си разкачил нищо няма ти светне.

За въпроса на @ndro, дали ще има разлика във вървенето? Да, отпушва малко, но е добре и да се чипнеш.

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 22 Фев 2011, 9:28

Nikiboy написа:За въпроса на @ndro, дали ще има разлика във вървенето? Да, отпушва малко, но е добре и да се чипнеш.

да, ясно че върви повече като се "чипне", но това какво общо има с махането на филтъра за твърди частици?

Потребител
Аватар
Детайли за колата: e39

Мнение от robkobg » 22 Фев 2011, 10:47

@ndro написа:да, ясно че върви повече като се "чипне", но това какво общо има с махането на филтъра за твърди частици?

Колегата иска да каже, че при тази "гимнастика", направо може да се направи и чип тунинг.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 745D
Мечтае да кара: M-5

Мнение от emoo » 22 Фев 2011, 14:34

каде ги чипват някои да каже които го е правил и колко излиза

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 540 '97
Мечтае да кара: М5

Мнение от Nikiboy » 22 Фев 2011, 16:25

robkobg написа:
@ndro написа:да, ясно че върви повече като се "чипне", но това какво общо има с махането на филтъра за твърди частици?

Колегата иска да каже, че при тази "гимнастика", направо може да се направи и чип тунинг.

Точно така! така или иначе ще се човърка по софтуера.

emoo написа:каде ги чипват някои да каже които го е правил и колко излиза

www.google.bg -> чип тунинг bmw e60

Следваща

Назад към Е60/Е61