Минимална дебелина на сп. диск.

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

Минимална дебелина на сп. диск.

Мнение от fittipaldi » 20 Сеп 2010, 13:08

:wave: имам един въпрос колко трябва да е мин. дебелина на спир. диск.Появи се едно тресене при спиране с висока скорост.От сервиза казаха предните дискове са под минимума.не е проблем да ги сменя но накладките са почти нови.Колата е 530д2005.питам се дали при кротко каране тези дискове ще искарат 20хил.км. :dunno:

Аватар
Кара: Хулиган по пътищата
Детайли за колата: Екстри много :)

Re: Минимална дебелина на сп. диск.

Мнение от quickshare » 20 Сеп 2010, 18:04

Като обърнеш диска от тънката страна и като почнеш да го въртиш ще намери едни числа които показват минималната дебелиан на диска ако си с оригинални!!!
Изображение

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 20 Сеп 2010, 18:53

Ще изкарат.
Друг е въпроса, че си скочил на Е60, а те притеснява смяна на дискове и накладки... :nono:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 21 Сеп 2010, 9:24

аз не мисля че го "притесняват" - написал е че накладките са нови и затова предпочита да не сменя и дисковете точно сега, а да изчака докато свършат накладките. смятам че е нормално това.

иначе дебелината е 18.4 мм минимум или 1.6 мм изтъркване (от 20 първначално) - ако си вкараш ръката в джантата и пипнеш външния ръб на диска, ако усетиш между 1 и 2 мм дълбочина на изтъркването, са за смяна.

друг е въпроса че дебелината е рискована само при високи натоварвания с високи температури. тогава ако са тънки се изкривяват и дори чупят.. така че с изтъркани дискове внимавай със състезателните прояви ... :!:

ето ти конкретните размери за Е60/61 530д:

Einbauseite: Vorderachse (предна ос)

Durchmesser [mm]: 324
Höhe [mm]: 77,9
Bremsscheibenart: belüftet
Bremsscheibendicke [mm]: 30,0 (първоначална дебелина)
Mindestdicke [mm]: 28,4 (минимална дебелина)

Einbauseite: Hinterachse (задна ос)
Durchmesser [mm]: 320
Höhe [mm]: 63,3
Bremsscheibenart: belüftet
Bremsscheibendicke [mm]: 20,0 (първоначална дебелина)
Mindestdicke [mm]: 18,4 (минимална дебелина)
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

ентусиаст
Аватар
Кара: M57TUD25

Мнение от @ndro » 21 Сеп 2010, 12:48

fittipaldi написа:...Появи се едно тресене при спиране с висока скорост...питам се дали при кротко каране тези дискове ще искарат 20хил.км. :dunno:

1. фитипалди говори за кротко каране. това да не е някакъв майтап? :mhihi:
2. ако караш кротко, няма да го има тресенето при спиране с висока скорост ;)
3. това, че тресе, не значи задължително, че са изтънели дисковете.
4. 20 хиляди километра са много, особено ако има някакъв проблем. предните дискове са най-важни за спирането! da6ip е много прав :yes: преживявал съм чупене на изтънели предни дискове при спиране... добре, че беше със 60 кмч
5. смяната, заедно с частите (дискове, накладки и датчик) излиза около 600 лв (зависи колко искат за труд).

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 03'BMW525DA;06'BMWX5 3.0DSportpaket
Мечтае да кара: Волга комби

Мнение от joropc » 21 Сеп 2010, 19:45

@ndro написа:
fittipaldi написа:...Появи се едно тресене при спиране с висока скорост...питам се дали при кротко каране тези дискове ще искарат 20хил.км. :dunno:

1. фитипалди говори за кротко каране. това да не е някакъв майтап? :mhihi:
2. ако караш кротко, няма да го има тресенето при спиране с висока скорост ;)
3. това, че тресе, не значи задължително, че са изтънели дисковете.
4. 20 хиляди километра са много, особено ако има някакъв проблем. предните дискове са най-важни за спирането! da6ip е много прав :yes: преживявал съм чупене на изтънели предни дискове при спиране... добре, че беше със 60 кмч
5. смяната, заедно с частите (дискове, накладки и датчик) излиза около 600 лв (зависи колко искат за труд).

...и 6-то:Спирачната система на автомобила, не е нещо, с което може да се правят компромиси, още повече, че става въпрос за доста тежка кола.Цената на комплект накладки, е нищо в сравнение с това което може да се случи(и за пътници и за другите участници в движението).Всеки трябва да си прави сметката, когато си купува автомобил, дали е точно за него, защото за BMW е напълно валиден девиза: "Лъв сено не яде.."(във всичките му значения).Аз лично, не бих си возил детето в кола, на която дисковете са заминали, за да спестя някой лев за накладки, ама всеки си знае.. :!:

Потребител
Аватар

Мнение от hristiqnenew » 21 Сеп 2010, 20:26

Колата може да тресе и от тампони на горните носачи при спиране.Но маркера за износване не лъже ако са оригинални.Маркера се намира на облата част на диска над фланеца за болтовете. ;)

ga6ip е прав това е дебелината.

Потребител
Аватар

Мнение от fittipaldi » 21 Сеп 2010, 21:00

много съм благодарен за отговорите особено на da6ip работата е ясна ще се влиза в бокса дебелината в момента е около 27,5мм.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от g.petrow » 26 Сеп 2010, 8:42

Колеги, така и така говорим да дискове, ще взема и аз да питам нещо. Аз също трябва да сменям предни дискове на моята каляска. От сервиза ми препоръчват оригиналните, но аз предпочитам да сложа пробити, например ЦИМЕРМАН, просто от естетическа гледна точка. Чувам обаче слухове, че било възможно да не издържат, да се изкривят и т.н. Има ли някой опит с такива афтърмаркет дискове? Монтирал ли е някой такива? Благодаря предварително! :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 26 Сеп 2010, 10:41

Не съм слагал такива, но не съм и чувал някой да е имал проблем с дискове Цимерман, особено с надупчени. Те затова са надупчени, за да отдават температурата по-добре и да не секривят или чупят.
Вярно е че някои "производиттели" взимат нормален диск и го дупчат с бургията да докарат спортния вид и така нарушават структурата на материала, т.е. в резултат диска се чупи. Но това са де факто ментета - истинския Цимерман се прави както трябва и няма такива проблеми.
Има обаче и нещо друго - надупчените дискове ще ти ядат по-бързо накладките. ;)
Сподели опит като сложиш :yes:
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

Потребител
Аватар
Кара: E60

Мнение от d.georgiev » 26 Сеп 2010, 23:38

g.petrow написа:Колеги, така и така говорим да дискове, ще взема и аз да питам нещо. Аз също трябва да сменям предни дискове на моята каляска. От сервиза ми препоръчват оригиналните, но аз предпочитам да сложа пробити, например ЦИМЕРМАН, просто от естетическа гледна точка. Чувам обаче слухове, че било възможно да не издържат, да се изкривят и т.н. Има ли някой опит с такива афтърмаркет дискове? Монтирал ли е някой такива? Благодаря предварително! :yes:

Да, аз имам опит с такива дискове. Перфекната комбинация за мен дискове Zimmermann Sport + накладки TEXTAR. Инсталирани отпред и отзад. Въпроса с неиздържането и изкривяването въобще не стои на дневен ред. Освен естетиката която търсиш ще получиш и солиден пърформънс в спирането. Ако разполагаш с малко свободно време и ти се занимава можеш и малко да почистиш, смажеш и разноообразиш спирачната система, както направих аз.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Последна промяна d.georgiev на 20 Ное 2012, 13:01, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от g.petrow » 27 Сеп 2010, 9:28

Колега, благодаря за изчерпателния отговор! Значи нещата са ясни - нови дискове Zimmermann и накладките вече ще видим ....
d.georgiev - а от къде купи дисковете? Гледах в ebay.de, има огромно предлагане, но също така във форума ни има много фирми, които предлагат дискове Zimmermann. Съвети?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 60 530d
Мечтае да кара: Нещо с голям мотор

Мнение от peters75 » 15 Окт 2010, 17:24

fittipaldi написа::wave: имам един въпрос колко трябва да е мин. дебелина на спир. диск.Появи се едно тресене при спиране с висока скорост.От сервиза казаха предните дискове са под минимума.не е проблем да ги сменя но накладките са почти нови.Колата е 530д2005.питам се дали при кротко каране тези дискове ще искарат 20хил.км. :dunno:

Тресенето също се получава и от прегряти и изкривени дискове.Не е задължително да са износени за да тресът.Мой приятел сложи на Октавията чисто нови някаква дъщерна фирма на Brembo.Не бяха евтини и след 2-3 ивпържвания по завои в планината почнаха да тресът и свирят и така с два комплекта.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F07 535D
Мечтае да кара: SL500

Мнение от anzak » 26 Ное 2010, 21:55

за тежки коли като е60 си взимайте оригинални дискове тия цимерман не са лоши ама на по леки коли примерно 3-ка при 5-цата натоварването е голямо и може би само оригиналните дискове издържат сега знам че някой ще ми каже че БМВ не правят дискове ама просто качеството и контрола за оригиналните части е едно а на вторичните производители е друго отделно новия диск трябва да се кара културно поне 300 км да се закали
Барай шишарката Минкеее ....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: VW Golf MK6 1.4 tsi, W212 E350CDI
Мечтае да кара: Koenigsegg

Мнение от INTEGRALE » 27 Ное 2010, 10:13

Купих си от евро 07 под 150лв бяха двата, вече 40хил км са си супер и си се търкат минимално , много съм доволен... а незнам и ква марка бяха :) Разлика в спирането с тези и оригиналните не намирам :dunno:

Следваща

Назад към Е60/Е61