Проблем след смяна на термостат 530Д
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
Re: Проблем след смяна на термостат 530Д
memorex написа:garbac написа:Както бях писал и аз съм с такъв проблем!
Да споделя и ако има мнения ще съм благодарен.
При външна темп.1-2 гр. колата поддържа между 55-72 гр. в зависимост от карането.
Започнах от смяна на малък термостат- никакъв резултат.
Смених и големия/ да уточня само оригинални термостати/-никакъв резултат.
В сервиза изказаха съмнение 1-към хиляда за нередовни термостати и сложихме нови-никакъв резултат.
Сменихме и капачката на разшерителния съд-никакъв резултат.
От там отидох в Бовакар-
Обясниха ми,че не са сигурни дали съм сложил оригинални термостати и за да я оправят трябва те да ми доставят и поставят термостатите!!!
Доставиха ги и ги поставиха-никакъв резултат!!!!
Започнаха с тестове- на место при 30 мин.форсиране достигнаха темп.90 гр. След като колата тръгне да се движи темп. почва да пада до 65 гр.
Пречупиха маркуча,който колегата по горе обяснява,че е за топлообменника на ск.кутия.На практика го елиминираха-никакъв резултат
Казаха,че такъв случай не са имали-![]()
След празниците ще правят запитване до bmw-Германия да им помагат от там
Само ,че на мен ми омръзна да плащам и резултат никакъв
Проба-грешка
Моля ви за мнения
Имаш ли кори под мотора или пък жалузи пред радиатора?
Сензора за температурата дали показва правилно през цялото време.Пробвахте ли и втори начин за мерене на температурата?Например с инфраред термометър.Би трябвало да имат в сервиза .Също и на пипане се усеща.
Водна помпа предполагам върти нормално?Успех
Имам кори и жилузите са затворени! Температурата я мереха с техен термометър! Вентилатора започва леко да духа при 94-5 гр.
И както казах елиминираха чрез пречупване маркуча за третия термостат.

Вентилатора рано почва да върти ,значи сензора му е капут.За друго то не знам .Провери пак кое как е .Нещо не е наред .
- mili4uk
- младши ентусиаст
-
- Кара: жена си да дрифти
- Мечтае да кара: безаварийно
- Детайли за колата: харчи малко - върви на страх
garbac написа:
Имам кори и жилузите са затворени! Температурата я мереха с техен термометър! Вентилатора започва леко да духа при 94-5 гр.
И както казах елиминираха чрез пречупване маркуча за третия термостат.
Колега, кой маркуч сте пречупили ? този които е от радиатора към 3-тия охладител ли ? Имаше снимка по-горе на него с двете зелени точки ?
Ако е така не сте направили много

според мен е хубаво да смениш 3-тия също. Сменил си по няколко пъти другите два без резултат, пък го мислиш за 3-тия които почти сигурно ще ти реши проблема

Другото което се сещам е проверил ли си дали има налягане в системата ? Мисля че при загряла кола >90 трябва да е ~.9 bara. Или 1.2

Beat the Devil
http://www.youtube.com/watch?v=k-cbiYzlHOk
http://www.youtube.com/watch?v=k-cbiYzlHOk
- bossorange
- младши ентусиаст
-
- Кара: x5 g05 4.0i
- Мечтае да кара: кола дет не се разваля
mili4uk написа:А този третия термостат е само черната част от целия охладител ... нали така ?
Че за него ми искат около 200лв а за цялата част към 500 лв някъде.
Аз също съм с 2 нови термостата и ефект никакъв... ще го сменя и ако не се оправи... да му мислят застрахователите. Ще плащат тоталка
както всички колеги по-горе... непостоянна температура... зор до 90 градуса... и пусна ли парното и карам по-леко... до 70 пада.
Значи може да се сменя само 3ия термостат, а не целия охладител?
- hol1gans
- младши ентусиаст
-
- Кара: E61 530d
- Мечтае да кара: М6 G-PoweR
Аз когато си търсих 3тия термостат, намерих навсякъде само цялото тяло, при условие, че топлообменика ми беше напълно здрав. Смених цялото и ми излезна около 500лв с всичко.
- mak1n7osh
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E92 335i
garbac написа:bijuto написа:mak1n7osh написа:Колеги, на мен ми изби антифриз от оградената част на картинката (ако някой може да каже за какво е предназначена). Прилича ми на някакъв предпазен клапан. Онзи ден светна лампата на антифриза, и видях че капе от тази пластмасова част. Капе само при работещ двигател.
Това е ЕГР термостата или така наречения малък термостат. Струва около 70 лв. оригинален в БМВ, сменя се за 10 мин.
Точно така! Малкия термостат! Успех и весели празници
Благодаря колеги. Днес го сменяме.
- RIDDICK
- младши ентусиаст
-
- Кара: F10 525D
- Мечтае да кара: M5
- Детайли за колата: Всичко необходимо за комфорт и удоволствие....
Здравейте колеги,и аз се включвам с температурен проблем но съм с ръчна кутия 530д .и аз ли имам трети термостат като автоматиците. Ще съм ви благодарен ако ми покажете схема къде ми е третия термостат или топлообменник, по снимките по горе се ориентирах за малкия но другите два..?благодаря предварително :smile:
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
- hol1gans
- младши ентусиаст
-
Не колегa ти си сaмо с двa
Стигнахме и до третия термостат-охладителя на скоростната кутия.
След демонтажа му го разглобих и вътре видях два термостатни патрона на които пише 93/може би са градуси/
Термостатите бяха останали отворени и антифриза си е циркулирал свободно без значение от температурата на двигателя или скоростната кутия.От това ми е бил и проблема да достигна работна температура от 90 гр.
Явно е че охладителя предпазва скоростната кутия от прегряване и термостатите отварят на 93 гр на маслото в скоростната кутия.
Намерих си само термостатното тяло-втора употреба - 90 лв.
След монтажа направих тест и
90 гр.
Проблема ми е бил в третия термостат!
Жалко ,че не направих снимки на разглобения термост.
с кеф !
Благодаря на колегите от форума.Благодарение на вас си реших проблема,защото повечето сервизи изобщо не са чували за този термостат!!

След демонтажа му го разглобих и вътре видях два термостатни патрона на които пише 93/може би са градуси/
Термостатите бяха останали отворени и антифриза си е циркулирал свободно без значение от температурата на двигателя или скоростната кутия.От това ми е бил и проблема да достигна работна температура от 90 гр.
Явно е че охладителя предпазва скоростната кутия от прегряване и термостатите отварят на 93 гр на маслото в скоростната кутия.
След монтажа направих тест и

Благодаря на колегите от форума.Благодарение на вас си реших проблема,защото повечето сервизи изобщо не са чували за този термостат!!

Браво колега.Сега вече маслото от СК няма да охлажда двигателя като преди е било.Но за всеки случай провери дали ще се охлажда въобще че когато те са втора употреба не е сигурно дали ще отворят
- timur_lenk
- младши ентусиаст
-
- Кара: AUDI S8
- Мечтае да кара: Lamborghini Murcielago
garbac написа:Стигнахме и до третия термостат-охладителя на скоростната кутия.
След монтажа направих тест и90 гр.
![]()
с кеф !
Благодаря на колегите от форума.Благодарение на вас си реших проблема,защото повечето сервизи изобщо не са чували за този термостат!!![]()
![]()
Те в повечето сервизи за какво ли са чували!!!
Във всяка страна затворът е мястото където обществото изпраща недъзите си,но в тази страна самото общество е недъгаво.
- bmw545i
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 545i
- Детайли за колата: E 60
timur_lenk написа:garbac написа:Стигнахме и до третия термостат-охладителя на скоростната кутия.
![]()
с кеф !
Благодаря на колегите от форума.Благодарение на вас си реших проблема,защото повечето сервизи изобщо не са чували за този термостат!!![]()
![]()
Те в повечето сервизи за какво ли са чували!!!

- hol1gans
- младши ентусиаст
-
garbac написа:Стигнахме и до третия термостат-охладителя на скоростната кутия.
![]()
с кеф !
![]()
Колега радвам се, че си решил проблема, дано 2ра употреба термостат да те изкара бая време, че свалянето и качването е малко шантаво.
Колеги, всичко по охладителната с-ма ми е сменен с нови оригинални части, колата вдига много добре градусите до 87 и там застават. Извънградско ми се движи м/у 86-88, само по големи баири до 90 и понадолнище до 83-4 пада. Уш всичко ми е сменен, а защо градусите ми са с 3-4 градуса по-малко? При вас как е?
Според мен нямаш никакъв повод за притеснение.Антифриза в какво съотношение го Разредите?
- hol1gans
- младши ентусиаст
-
Едно към готере
измерихме aнтифризa и беше -37 някъде. Според мен зa Бг е достaтъчно.