Секретно меню за виждане на температурата на мотора

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Re: Секретно меню за виждане на температурата на мотора

Мнение от Ivo_Borisov » 06 Яну 2015, 9:09

Giorceto написа:
Taruno написа:
Giorceto написа:
memorex написа:......./

Има ако искаш ползвай търсачката и ще се увериш и сам.

Много ти благодаря за съвета, мисля че за 13 години в тоя форум съм се научил кое и как да ползвам. Исам да ми обясниш ползата от това в топлообменника да им термостат, при положение, че в началото водата се ползва да загрее маслото, а в последствие да го охлажда... Мога да се съглася само ако "инжинерите" са решили, че е по важно да ти е топъл мотора, отколкото да ти загряло маслото в скоростите.

Термостата на топлообменника е на същия принцип както и термостата на агр-а. И агр-а и този топлообменник охлаждат съответно маслото в скоростите и отработените газове. Ако ги няма термостатите, колата ще загрява трудно защото се отваря големия кръг през агр-а или топлообменника.
Ето я темата за третия термостат:
viewtopic.php?f=116&t=348032&hilit=%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 535D e60
Мечтае да кара: M5 F10

Мнение от CrazyElement » 06 Яну 2015, 14:30

Така и аз да напиша какво стана , че все пак аз отворих цялата тема .. След безкрайно търсене на свободен майстор( изглежда заради празниците всичко беше заето), най-накрая намерих и смених малкия термостата( ЕГРския), тъй като големия ми беше сменен точно преди година. Като отидох да взема колата вече беше работила не малко време на място и като проверих скритото меню беше загряла точно на 88 градуса и така тръгнах веднага стана на 90 и си покарах на една права отсечка така като държеше 89-90 при рязко подаване на газ до около 3000 оборота , охлажда мигновено до 82-3-4 градуса някъде и после веднага си дига до 90-91 и така след малко кик доуни и т.н. си държеше 90-91 спрях пред нас на 91 изчаках я 2 мин на място и падна на 90 и я изключих. Като цяло моят проблем беше така , на магистрално каране с 90-100 ми държаше между 57-64 градуса. ОБаче градско със спиране по светофари и бавно каране си дигаше след доста време до 82 и не ги подминаваше. Оказа се ЕГРския термостат , надявам се да помогна на някой от колегите , това бяха моите симптоми , като естествено може абсолютно същите да са и при големия.

Поздрави.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60

Мнение от SDLS » 07 Яну 2015, 23:27

Тази вечер беше -6 градуса и покарах. 10км и неще да загрее, оставих я на място за 5 мин мръдна с 1-2 градуса. Тръгнах пак и бях на около 70 градуса. Спрях парното и градусите почнаха да вървят супер бързо нагоре и за 2 минути стана към 80+. Пуснах пак парното и падна с 2-3 градуса и пак супер бавно почнаха да се качват.. Нормално или имаме заподозряна неизправна част? :help: иначе като стигне 88 не пада под тях.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E60 530dА

Мнение от netmurder » 08 Яну 2015, 0:19

SDLS написа:Тази вечер беше -6 градуса и покарах. 10км и неще да загрее, оставих я на място за 5 мин мръдна с 1-2 градуса. Тръгнах пак и бях на около 70 градуса. Спрях парното и градусите почнаха да вървят супер бързо нагоре и за 2 минути стана към 80+. Пуснах пак парното и падна с 2-3 градуса и пак супер бавно почнаха да се качват.. Нормално или имаме заподозряна неизправна част? :help: иначе като стигне 88 не пада под тях.

Колега, има някакъв проблем, не може да загрява толкова бавно, за 10 км ще я вдигна дори над 92градуса, ако ще отвън да е -15, ако не вярва някой може да дойде да му демонстрирам...
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 525 DA

Мнение от djerityyy » 08 Яну 2015, 23:38

SDLS написа:Тази вечер беше -6 градуса и покарах. 10км и неще да загрее, оставих я на място за 5 мин мръдна с 1-2 градуса. Тръгнах пак и бях на около 70 градуса. Спрях парното и градусите почнаха да вървят супер бързо нагоре и за 2 минути стана към 80+. Пуснах пак парното и падна с 2-3 градуса и пак супер бавно почнаха да се качват.. Нормално или имаме заподозряна неизправна част? :help: иначе като стигне 88 не пада под тях.

И аз съм по същия начин колега...с 2.5 двигателя съм.Миналата зима смених с алтернативни термостати защото и 70 гр не вдигаше, та сега ми изглеждаше прекалено бавно стигането до оптимална температура и смених още веднъж вече с оригинални термостати -резултат никакъв.Колата ги вдига все пак 90 не е както преди първата смяна дори и няма 70, но и на мен ми идва прекалено дълго над 10 км.При температура -5 да речем на 10я км спокойно каране малко извън и малко градско съм на 75 гр и може би вече на 15я км качва до 85 86...но всичко това е доста условно понеже ако парното е пуснато покачването е доста по-затруднено! А загряването на мотора на място е голяма мъка...трябваха ми около 30 мин. дори и с леки форсирания, понеже сигурно щях да си стоя така 40 мин.Иначе днес пътувах доста извънградско и температурата се движеше твърдо в диапазона 89 -92, независимо изкачвания,спускания или настъпване.Та интересно ми е, ако има причина да речем за това ''бавно загряване''не би ли трябвало да се отразява и на постояннната температура?Все пак от това което съм прочел из форума а то е доста останах с впечатлението, че доста колеги с проблемен термостат имат големи разлики и спадове в температурата по време шофиране.Може би този 3ти термостат се отразява на това по-бързо загряване, което при нас и доста колеги липсва, на мен само това ми идва като обяснение.Така или иначе 2та нови оригинални термостата ги отписвам като причина.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60

Мнение от SDLS » 08 Яну 2015, 23:51

Сега бях с един приятел с 407 Coupe. И то едва загря за 10км каране до 70 градуса, така че явно си е нормално в тези температури да не могат да загреят колите ни на мига :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 525 DA

Мнение от djerityyy » 09 Яну 2015, 0:03

Ако има някакво значение аз съм с измит радиатор отвътре и нов интеркулер, също така и нов антифриз.Само водната помпа не съм сменил всеоще и моля някой да каже тя има ли симптоми или работи или не работи и това е?

ентусиаст
Аватар
Кара: 535D e60
Мечтае да кара: M5 F10

Мнение от CrazyElement » 12 Яну 2015, 17:20

Колеги и моята си иска покарване не може да качите за 0 време 90 градуса , като цяло качвам много бързо 75, което вече се води като оптимална или температура , при която вече може и да я жобкаш именно затова стрелките на оборотомера падат до 4ри и на 4та като стане е точно 75... така, че ако ви вдига бързо 75 , и иска там още 3-4-5 мин да стигне към 90 не се притеснявайте, и аз съм така , мен ми харесва , че на - температури си пуска печката и дига буквално за 4-5 мин каране 75 градуса и я спира и вече после си иска покарване докато стигне 90, и то много зависи и от стила на каране ако карате на равен път или нанадолнища с 40-50 км/ч на 1200 оборота ми няма да дигне и аз редовно седя около 60 и нещо и като и дам малко газ и то до 3000 оборота и веднага си качва 75... Но все пак ако не подминава 88... значи имате развален термостат и така както гледам ще да е големият тъй като той отваря на 88.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d

Мнение от Simeon24 » 03 Мар 2015, 19:10

Смених преди седмица термостата (малкия) колата определено вдига по бързо градуси, но повече от 82-3градуса не вдига. Днес Велико Търоново до Варна загря на 83градуса. На диагностика като я вземах преди месец ми казаха, че само тоя малкия термостат е за смяна. Той даже течеше, но сега от какво друго може да не вдига градусите до 88-90 :?:

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 04 Мар 2015, 21:36

От големия термостат :paranoid:

ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530d 2015
Мечтае да кара: E36 M3 3.2, M5 E60 LCI, M760Li, M5 F90 LCI
Детайли за колата: 258HP|RWD|Automatic

Мнение от BorislavB » 09 Мар 2015, 13:02

колеги да попитам има ли значение дали колата е автомат или ръчка. питам,защото от един магазин ми казаха,че някой коли (Е60) били с 1 термостат. показаха ми го изглежда така (№4). Колата е Е60 2003г. 10 месец 530D ръчка и трудно вдига 55 градуса. ясно ми е че не е наред.четох темата виждам,че говорите за два термостата,а в магазина ми казаха,че моята била с 1 по ВИН така им излиза. ако може малко помощ.
От малко дете си имам мечта, не Ferrari, брат, M-Power е Тя. -|- Цяла Земя под едно небе,с една марка автомобили - BMW...!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 09 Мар 2015, 15:21

Има ли ЕГР има и термостат - смени сервиза :D два са винаги, а на автоматите има и топлообмненни на скоростите, но той е съвсем друго животно.

ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530d 2015
Мечтае да кара: E36 M3 3.2, M5 E60 LCI, M760Li, M5 F90 LCI
Детайли за колата: 258HP|RWD|Automatic

Мнение от BorislavB » 09 Мар 2015, 15:26

ето това са двата термостата предполагам: №4 и №8

то не е сервиз, магазин беше те момчетата споменаха нещо за ЕГР-а,но главно ми казаха,че били с 1 термостат някой коли.благодаря за отговора все пак!
От малко дете си имам мечта, не Ferrari, брат, M-Power е Тя. -|- Цяла Земя под едно небе,с една марка автомобили - BMW...!

ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA
Мечтае да кара: на nordschleife

Мнение от Trixster » 09 Мар 2015, 17:08

:OT: Да това са двата термостата. Един съвет, ако ги сменяш смени си и водната помпа заедно с антифриза. Помпата е препоръчително да е афтърмаркет с метална перка, че заводската е с пластмасова и..........не се знае кога ще и дойде ред.
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530 i E60 N52B30AF
Мечтае да кара: Bmw 550 i xDrive

Мнение от ristaka 82 » 09 Мар 2015, 19:25

Дизелите попринцип май си загряват бавно. Моята бензинка за 2 до 4 км вече е загряла напълно.Като изключа парното загрява малко по бързо. Имам навик около минута като запаля сутрин да работи намясто , за което жената естествено едвам ме изтрайва особенно сега в студовете .... :mhihi:
П.С. Имам подгрев на волана и седалките , една от екстрите която не бих се отказал .... :driving:

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61