Секретно меню за виждане на температурата на мотора
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Re: Секретно меню за виждане на температурата на мотора
Giorceto написа:Taruno написа:Giorceto написа:memorex написа:......./
Има ако искаш ползвай търсачката и ще се увериш и сам.
Много ти благодаря за съвета, мисля че за 13 години в тоя форум съм се научил кое и как да ползвам. Исам да ми обясниш ползата от това в топлообменника да им термостат, при положение, че в началото водата се ползва да загрее маслото, а в последствие да го охлажда... Мога да се съглася само ако "инжинерите" са решили, че е по важно да ти е топъл мотора, отколкото да ти загряло маслото в скоростите.
Термостата на топлообменника е на същия принцип както и термостата на агр-а. И агр-а и този топлообменник охлаждат съответно маслото в скоростите и отработените газове. Ако ги няма термостатите, колата ще загрява трудно защото се отваря големия кръг през агр-а или топлообменника.
Ето я темата за третия термостат:
viewtopic.php?f=116&t=348032&hilit=%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA

- CrazyElement
- ентусиаст
-
- Кара: 535D e60
- Мечтае да кара: M5 F10
Така и аз да напиша какво стана , че все пак аз отворих цялата тема .. След безкрайно търсене на свободен майстор( изглежда заради празниците всичко беше заето), най-накрая намерих и смених малкия термостата( ЕГРския), тъй като големия ми беше сменен точно преди година. Като отидох да взема колата вече беше работила не малко време на място и като проверих скритото меню беше загряла точно на 88 градуса и така тръгнах веднага стана на 90 и си покарах на една права отсечка така като държеше 89-90 при рязко подаване на газ до около 3000 оборота , охлажда мигновено до 82-3-4 градуса някъде и после веднага си дига до 90-91 и така след малко кик доуни и т.н. си държеше 90-91 спрях пред нас на 91 изчаках я 2 мин на място и падна на 90 и я изключих. Като цяло моят проблем беше така , на магистрално каране с 90-100 ми държаше между 57-64 градуса. ОБаче градско със спиране по светофари и бавно каране си дигаше след доста време до 82 и не ги подминаваше. Оказа се ЕГРския термостат , надявам се да помогна на някой от колегите , това бяха моите симптоми , като естествено може абсолютно същите да са и при големия.
Поздрави.
Поздрави.
Тази вечер беше -6 градуса и покарах. 10км и неще да загрее, оставих я на място за 5 мин мръдна с 1-2 градуса. Тръгнах пак и бях на около 70 градуса. Спрях парното и градусите почнаха да вървят супер бързо нагоре и за 2 минути стана към 80+. Пуснах пак парното и падна с 2-3 градуса и пак супер бавно почнаха да се качват.. Нормално или имаме заподозряна неизправна част?
иначе като стигне 88 не пада под тях.

- netmurder
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше E60 530dА
SDLS написа:Тази вечер беше -6 градуса и покарах. 10км и неще да загрее, оставих я на място за 5 мин мръдна с 1-2 градуса. Тръгнах пак и бях на около 70 градуса. Спрях парното и градусите почнаха да вървят супер бързо нагоре и за 2 минути стана към 80+. Пуснах пак парното и падна с 2-3 градуса и пак супер бавно почнаха да се качват.. Нормално или имаме заподозряна неизправна част?иначе като стигне 88 не пада под тях.
Колега, има някакъв проблем, не може да загрява толкова бавно, за 10 км ще я вдигна дори над 92градуса, ако ще отвън да е -15, ако не вярва някой може да дойде да му демонстрирам...
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!
- djerityyy
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E61 525 DA
SDLS написа:Тази вечер беше -6 градуса и покарах. 10км и неще да загрее, оставих я на място за 5 мин мръдна с 1-2 градуса. Тръгнах пак и бях на около 70 градуса. Спрях парното и градусите почнаха да вървят супер бързо нагоре и за 2 минути стана към 80+. Пуснах пак парното и падна с 2-3 градуса и пак супер бавно почнаха да се качват.. Нормално или имаме заподозряна неизправна част?иначе като стигне 88 не пада под тях.
И аз съм по същия начин колега...с 2.5 двигателя съм.Миналата зима смених с алтернативни термостати защото и 70 гр не вдигаше, та сега ми изглеждаше прекалено бавно стигането до оптимална температура и смених още веднъж вече с оригинални термостати -резултат никакъв.Колата ги вдига все пак 90 не е както преди първата смяна дори и няма 70, но и на мен ми идва прекалено дълго над 10 км.При температура -5 да речем на 10я км спокойно каране малко извън и малко градско съм на 75 гр и може би вече на 15я км качва до 85 86...но всичко това е доста условно понеже ако парното е пуснато покачването е доста по-затруднено! А загряването на мотора на място е голяма мъка...трябваха ми около 30 мин. дори и с леки форсирания, понеже сигурно щях да си стоя така 40 мин.Иначе днес пътувах доста извънградско и температурата се движеше твърдо в диапазона 89 -92, независимо изкачвания,спускания или настъпване.Та интересно ми е, ако има причина да речем за това ''бавно загряване''не би ли трябвало да се отразява и на постояннната температура?Все пак от това което съм прочел из форума а то е доста останах с впечатлението, че доста колеги с проблемен термостат имат големи разлики и спадове в температурата по време шофиране.Може би този 3ти термостат се отразява на това по-бързо загряване, което при нас и доста колеги липсва, на мен само това ми идва като обяснение.Така или иначе 2та нови оригинални термостата ги отписвам като причина.
Сега бях с един приятел с 407 Coupe. И то едва загря за 10км каране до 70 градуса, така че явно си е нормално в тези температури да не могат да загреят колите ни на мига 

- djerityyy
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E61 525 DA
Ако има някакво значение аз съм с измит радиатор отвътре и нов интеркулер, също така и нов антифриз.Само водната помпа не съм сменил всеоще и моля някой да каже тя има ли симптоми или работи или не работи и това е?
- CrazyElement
- ентусиаст
-
- Кара: 535D e60
- Мечтае да кара: M5 F10
Колеги и моята си иска покарване не може да качите за 0 време 90 градуса , като цяло качвам много бързо 75, което вече се води като оптимална или температура , при която вече може и да я жобкаш именно затова стрелките на оборотомера падат до 4ри и на 4та като стане е точно 75... така, че ако ви вдига бързо 75 , и иска там още 3-4-5 мин да стигне към 90 не се притеснявайте, и аз съм така , мен ми харесва , че на - температури си пуска печката и дига буквално за 4-5 мин каране 75 градуса и я спира и вече после си иска покарване докато стигне 90, и то много зависи и от стила на каране ако карате на равен път или нанадолнища с 40-50 км/ч на 1200 оборота ми няма да дигне и аз редовно седя около 60 и нещо и като и дам малко газ и то до 3000 оборота и веднага си качва 75... Но все пак ако не подминава 88... значи имате развален термостат и така както гледам ще да е големият тъй като той отваря на 88.
Смених преди седмица термостата (малкия) колата определено вдига по бързо градуси, но повече от 82-3градуса не вдига. Днес Велико Търоново до Варна загря на 83градуса. На диагностика като я вземах преди месец ми казаха, че само тоя малкия термостат е за смяна. Той даже течеше, но сега от какво друго може да не вдига градусите до 88-90 

- Atsalov
- Ацалов
-
- Кара: Колело
- Мечтае да кара: Лодка в морето
От големия термостат 

- BorislavB
- ентусиаст
-
- Кара: F10 530d 2015
- Мечтае да кара: E36 M3 3.2, M5 E60 LCI, M760Li, M5 F90 LCI
- Детайли за колата: 258HP|RWD|Automatic
колеги да попитам има ли значение дали колата е автомат или ръчка. питам,защото от един магазин ми казаха,че някой коли (Е60) били с 1 термостат. показаха ми го изглежда така (№4). Колата е Е60 2003г. 10 месец 530D ръчка и трудно вдига 55 градуса. ясно ми е че не е наред.четох темата виждам,че говорите за два термостата,а в магазина ми казаха,че моята била с 1 по ВИН така им излиза. ако може малко помощ.
От малко дете си имам мечта, не Ferrari, брат, M-Power е Тя. -|- Цяла Земя под едно небе,с една марка автомобили - BMW...!
- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
Има ли ЕГР има и термостат - смени сервиза
два са винаги, а на автоматите има и топлообмненни на скоростите, но той е съвсем друго животно.

- BorislavB
- ентусиаст
-
- Кара: F10 530d 2015
- Мечтае да кара: E36 M3 3.2, M5 E60 LCI, M760Li, M5 F90 LCI
- Детайли за колата: 258HP|RWD|Automatic
ето това са двата термостата предполагам: №4 и №8
то не е сервиз, магазин беше те момчетата споменаха нещо за ЕГР-а,но главно ми казаха,че били с 1 термостат някой коли.благодаря за отговора все пак!
то не е сервиз, магазин беше те момчетата споменаха нещо за ЕГР-а,но главно ми казаха,че били с 1 термостат някой коли.благодаря за отговора все пак!
От малко дете си имам мечта, не Ferrari, брат, M-Power е Тя. -|- Цяла Земя под едно небе,с една марка автомобили - BMW...!
- Trixster
- ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA
- Мечтае да кара: на nordschleife

"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle
Aristotle
- ristaka 82
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 530 i E60 N52B30AF
- Мечтае да кара: Bmw 550 i xDrive
Дизелите попринцип май си загряват бавно. Моята бензинка за 2 до 4 км вече е загряла напълно.Като изключа парното загрява малко по бързо. Имам навик около минута като запаля сутрин да работи намясто , за което жената естествено едвам ме изтрайва особенно сега в студовете ....
П.С. Имам подгрев на волана и седалките , една от екстрите която не бих се отказал ....

П.С. Имам подгрев на волана и седалките , една от екстрите която не бих се отказал ....