С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

Мнение от Don_Diego » 03 Сеп 2025, 11:36

Май ще послушам съвета на майстора и на zaharia да покарам още малко така и да изследвам проблема. Имам няколко пътувания сега, но като се върна мисля да навъртя малко километри с нормално темпо и да източа малко масло, което да пратя за анализ.
После да врътна още толкова с юркане, пак източване и анализ и да видим какво ще покаже.

@zaharia за какво трябва да гледам в тези анализи? Примеси, свойства на маслото след определен пробег или друго?

Не знам защо винаги съм си мислел, че подобни анализи струват стотици евро, но щом е 25евро и както работя с поляци в момента мисля много бързо ще се случат нещата с доставки и тн.
Прежалил съм се вече за 5-6к лв ремонт, та допълнителни 100-200лв за анализи няма да натоварят много бюджета :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 03 Сеп 2025, 12:01

Гледат се какви метали има в отработвното масло -желязо,алуминий,олово,хром и т.н . По количеството долу-горе може да се каже къде са проблемите.

ентусиаст
Аватар
Кара: E90 325i N52B25

Мнение от zaharia » 03 Сеп 2025, 12:12

Оказва се, че колегата и майсторът имат право - теоретически. Ето какво отговаря чатгпт на въпроса:

Прекалено дългите интервали на смяна на моторното масло могат да доведат до износване на двигателя. Причините са няколко:

Загуба на смазващи свойства – с времето маслото се окислява, сгъстява и губи способността си да намалява триенето между металните части.

Натрупване на отлагания и утайки – старото масло задържа замърсявания (сажди, метални частици, прах), които се утаяват и запушват каналите. Това затруднява циркулацията и може да доведе до "маслен глад".

Намалена защита от прегряване – свежото масло отвежда топлината от критичните зони на двигателя. Когато е старо и замърсено, ефективността спада.

По-бързо износване на сегменти, лагери, клапани и турбина (ако има) – липсата на достатъчна смазка и натрупаните абразивни частици ускоряват износването.

Производителят обикновено дава интервал за смяна (например 10–15 хил. км или веднъж годишно), но този интервал зависи и от условията на експлоатация:

Къси градски маршрути и чести студени стартове замърсяват маслото по-бързо.

Дълги магистрални пътувания са по-щадящи.

Турбо двигателите и директното впръскване изискват още по-стриктно спазване на сроковете.

Накратко: по-дългите от препоръчваните интервали почти винаги намаляват живота на двигателя.

Какво значи, че моторното масло „губи смазващите си свойства“:

1. Окисляване и стареене на маслото

Под влияние на високата температура и контакт с кислород, молекулите на маслото се променят химически. То става по-гъсто и лепкаво, което затруднява циркулацията му в двигателя.

2. Разпадане на добавките

Съвременните масла съдържат пакети от добавки (антифрикционни, противоизносни, антиоксиданти). С времето и натоварването те се изчерпват – тогава маслото вече не предпазва ефективно металните повърхности.

3. Замърсяване

В маслото попадат:

сажди от горивния процес,

микроскопични метални частици от износване,

вода (конденз),

несгоряло гориво.

Тези примеси правят маслото абразивно и намаляват „филма“ между триещите се части.

4. Разрушаване на масления филм

В нормални условия маслото образува тънък защитен слой между движещите се метални повърхности (например бутало – цилиндър, лагер – вал). Когато е старо и променено, този филм се прекъсва и металът започва да контактува директно с метал → бързо износване.

ентусиаст
Аватар
Кара: E90 325i N52B25

Мнение от zaharia » 03 Сеп 2025, 12:23

Разбира се написаното по-горе се отнася за крайни случаи, когато маслото работи 500-1000 моторни часа, и остава в двигателя до две години или повече. Такива бяха старите регламенти за смяна на БМВ и другите производители които за щастие бяха променени. В моя двигател например маслото е стояло по 2г и съответно 25к, 30к, 35к км например или в моточасове 500, 600, 700. Двигателя го е спаслила високата средна скорост 50кмч. Ако са го били карали градско с 25-30кмч, часовете щяха да са по две и щеше да е заминал съвсем. За щастие последните години маслата вече ги сменят на 1г и до подобни ситуации не се стига.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 03 Сеп 2025, 13:27

Сега си ровя сервизната история на колата...нямало е смяна под 20к км, като най-фрапиращия случай е 35к между смените и малко над 2 години. В началото въведените интервали за смяна в компютъра са 30к, в един момент започват да са 36к км :kuku:

Каквото и да е маслото ако се спазват подобни интервали двигателя е обречен :ranting: :banghead:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 03 Сеп 2025, 14:18

Причина номер 1 за толкова много счупени двигатели последните 20 години. Че двигателите са по-нежни и капризни от тези през 90-те години е едно на ръка, но с такива интервали не ги слуша главата :kuku: Много малко собственици са изваждали допълнителни пари за междинни смени, докато колата е била все още гаранционна и ако намериш такава си е цяло чудо.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 03 Сеп 2025, 14:33

То се очаква да става все по-зле...в момента продължават да налагат 2 години или 25-30к км интервал, а маслата стават все по-тънки :kuku:
Метановите Аудита дето ги пръсваме от каране са с 0w20 :conf:

Служебните Мки също са с огромни интервали и май отново тънки масла, само на засиленото G80 се сменя на буквално 5к км :lol:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 03 Сеп 2025, 14:41

Тези интервали на обслужване в Европа започват след 2000-та година и въпреки, че до към 2010 все оше се правят що годе добри ДВГ резултатите са на лице. В крайна сметка важен е първият клиент, той да е доволен от колата и да остане при същият производител, на каквито и извращения с обслужването да ги подлагаш повечето коли изкарват 200 хил.Да му мислят следващите собственици, най-често от бившият соц лагер.

Аз съм гледал анализи на отработено масло след 25 хил км , имаше запас за поне още 5 хил но колата се е движила 95% само магистрала и със средна скорост 60-70 км/ч. Такива случаи са рядкост и още по-малко пък документирани.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 03 Сеп 2025, 16:04

Ивайло Димов написа:Тези интервали на обслужване в Европа започват след 2000-та година и въпреки, че до към 2010 все оше се правят що годе добри ДВГ резултатите са на лице. В крайна сметка важен е първият клиент, той да е доволен от колата и да остане при същият производител, на каквито и извращения с обслужването да ги подлагаш повечето коли изкарват 200 хил.Да му мислят следващите собственици, най-често от бившият соц лагер.

Аз съм гледал анализи на отработено масло след 25 хил км , имаше запас за поне още 5 хил но колата се е движила 95% само магистрала и със средна скорост 60-70 км/ч. Такива случаи са рядкост и още по-малко пък документирани.

При мен е така , доста често средната ми е 85-90км от смяна до смяна и си мисля че доста хора имат подобна :dunno:

IMG_5099 (1).JPEG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 03 Сеп 2025, 17:01

За да имаш такава средна скорост значи редовно караш с над 150 :), типичен градски автомобил има средна скорост 15-20 км/ч

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 03 Сеп 2025, 18:10

Според вас, на колко време трябва да се сменя маслото в кола, която се кара веднъж в месеца и стои в гараж?
Губят ли му се свойствата от това, че е налято в двигателя?
Гледах разни клипчета в youtube, където от лабораториите казват, че са важни моточасовете, а не колко време е престояло в колата ( например: https://www.youtube.com/watch?v=7hJU112oUg8 )
I love the sound of V8 in the morning...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 03 Сеп 2025, 19:23

Нищо не се губи, но дори и без да има определен пробег трябва да се смени веднъж в годината. Маслото се окислява дори и докато си стои в картера.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 03 Сеп 2025, 19:25

Много неща се изписаха, но най-големия враг на двигателя е самия въглероден нагар. Било под формата на нелепи и фандаци, които запушват магистралите, било и в под формата на малки частици. Защо и малките частици ли? Ми щото са абразив. Какво е абразив ли? Това е материалът по шкурката например..

Т.е. като почернее маслото, започва шлайфането. В началото е само там където между повърхностите има контакт метал в метал и няма маслен филм. Колкото повече остарява, толкова е по-зле.

При мен на дизел с редовни промивки е с лека прозрачност до около 8000 км. След което си става напълно непрозрачно черно.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 03 Сеп 2025, 19:34

Ами Спиди то самото масло като изгаря оставя въглеводороди, а изгаря или заради конструктивен недостатък или заради убито от каране масло. И като прибавим отделянето на сажди от самия горивен процес , не случайно освен пл моточасове и изразходвано гориво.
Последна промяна Ивайло Димов на 03 Сеп 2025, 20:06, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 03 Сеп 2025, 19:45

Моточасовете са за аграрна техника. При мен 1 час пържене на магистралата са доста км. с яко натоварване, при други градски задръствания при ниско натоварване но пък високи температури лятото. Все пак цветът, прозрачността , миризмата, тестът с вестник са по-важните критерии. Както и дали ти остава гняз по пръстите ако си капнеш на ръката и разтъркаш с пръсти.

Така или иначе гледам на 8000 км до 10000 да съм го сменил. За мен това са 2 месеца каране.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61