С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
ivanski_2 написа:Доста хора го ползват при американците и са доволни.
И в друга тема го писах, извън Балканите никой не го е чувал това масло. Не знам откъде получаваш това инфо. Motul, Liqui Moly, Amsoil може...

- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
Точно, Бардал са бутиков бренд-дори не мога да ги нарека производител щото са преопаковчик. Та за тая Plasma , четох за тая им нова дивотия "фабрика за илюзии". Едно време имаше един шарлатанин Кашпировски, тоя лекуваше хората по телевизора като ги караше да слагат чаша с вода върху него и след сеанса да я изпият. Та, Ivanski сипвай си хубаво масло на база цена-качество и не слагай на здрава глава бинт, не казвам че продуктите на Бардал са лоши но са безумно скъпи и цената им не отговаря на качеството в тубите. Колкото до САЩ там извън тясно специализираните форуми никой не е чувал за бутикови масла от Европа, Mobil,Castrol,Penzoil(Shell) ,Valvoline..това е масовката.
ОЕ маслата по същество са принципно от най-високия клас на съответния производител- в BMW тубите е Ultra серията на Shell-доказано с лабораторни анализи, в тубите на Тойота е ESP на Mobil.
Не знам кво влагаш в израза " който предложи най-ниска цена" - маржа при маслата е огромен, себестойността дори на топ маслата и едва 25-30% от тази на дребно за краен клиент. Така, че един автопроизводител, който купува десетки хиляди литри може да заръча най-скъпото на много ниска цена.
В най-силните М ДВГ в САЩ масово се налива 15W40 OE масло за 4-5 долара литъра, просто го сменят на 3-4 хил мили.
ОЕ маслата по същество са принципно от най-високия клас на съответния производител- в BMW тубите е Ultra серията на Shell-доказано с лабораторни анализи, в тубите на Тойота е ESP на Mobil.
Не знам кво влагаш в израза " който предложи най-ниска цена" - маржа при маслата е огромен, себестойността дори на топ маслата и едва 25-30% от тази на дребно за краен клиент. Така, че един автопроизводител, който купува десетки хиляди литри може да заръча най-скъпото на много ниска цена.
В най-силните М ДВГ в САЩ масово се налива 15W40 OE масло за 4-5 долара литъра, просто го сменят на 3-4 хил мили.
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
- Кара: V8 HEMI
Да, не се изясних. В родината ни масово собствениците на американски използват бардал.
"Не знам кво влагаш в израза " който предложи най-ниска цена" - Завода производител има изисквания за маслото, ( и за гуми и тнт ) който предложи най добра цена и покрива тези изисквания ( и няколко други фактора) обикновено бива избран за изпълнител и така.
"Не знам кво влагаш в израза " който предложи най-ниска цена" - Завода производител има изисквания за маслото, ( и за гуми и тнт ) който предложи най добра цена и покрива тези изисквания ( и няколко други фактора) обикновено бива избран за изпълнител и така.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
Искам да благодаря МНОГО на колегата zaharia, отдели ми доста време, обясни ми доста неща и избрахме правилното масло за моята кола и стил на шофиране (предимно извънградско и доста бързичко) ( Fuchs Titan Race Pro S 5 30 ), като веднага след смяната се забеляза доста голямо отихване в мотора в сравнение със старото което беше ОЕМ, даже сега на втория додж отново бих сложил същото.
В следващите дни ще следя при по голямо натоварване как се държи от към температура и налягане.
Също на края на месеца когато ще е топло и ще се пускаме на някой друг драг със същите мотори и ще може да сравним еднакви мотори с приблизително еднакви км как се държат при еднакво натоварване с различно масло.

В следващите дни ще следя при по голямо натоварване как се държи от към температура и налягане.
Също на края на месеца когато ще е топло и ще се пускаме на някой друг драг със същите мотори и ще може да сравним еднакви мотори с приблизително еднакви км как се държат при еднакво натоварване с различно масло.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... 

- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring

- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
На вашето внимание, оригиналът: BMW Oel Liste 2024
- ivanski_2
- младши ентусиаст
-
И мобил ми препоръча също , насочи ме към няколко , просто това ми допадна май много и реших да тествам.SpeedyMan написа::arrow:Хахахах.. .това е супер странно. Колегата Захария.. . след 5 години писане в тая тема, най-после започна да (пред)почита Mobil 1 и един от най-добрите варианти за щатските машини. А сега те е хвърлил на FUCHS и много интересна комбинация, но пък какво толкоз.. в маслото нещата са си по класове..
Sent from my iPhone using Tapatalk

Моето виждане е, че има няколко много надценени марки на пазара, където продавачите им разправят, че са топ и всичко друго е пълен боклук.
Такива са Pakelo, Xado и Bardahl.
Ако някой се сети за още някое да пише, да допълним списъка.
Такива са Pakelo, Xado и Bardahl.
Ако някой се сети за още някое да пише, да допълним списъка.
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
Препоръчайте масло 0W-20 LL-17 FE+ ? Като гледам няма много алтернативи предлагани в България - основно Мотул 8100 Eco Clean и Castrol Edge излиза. Shell Helix Ultra ECT C6 не виждам по големите БГ магазини. Има го и варианта за оригиналното БМВ масло, но някакси ми е грехота да дам 50-60 лв/литър.
Минах 3000 км, поразработи се двигателя и си викам да направя едно "нулево" обслужване.
Минах 3000 км, поразработи се двигателя и си викам да направя едно "нулево" обслужване.

The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Има Motul, Castrol, Fuchs, Revenol, Liqui Moly
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
Ако си го поръчаш от https://ato24.de/en/shell-helix-ultra-0w-20-ect-c6.html цената е добра, има си фейсбук група за общи поръчки и ще ти дойде безплатно, е след 3 седмици но пък едва ли бързаш.
- georgi_1986
- младши ентусиаст
-
- Кара: e39 528i 1996г.
Здравейте! Някой карал ли е с Ravenol VSW 0w30, да изкаже мнение как е маслото?
Не съм карал, но според характеристиките изглежда много добре.
Въпросното масло на Bardahl LXR 5W30 (което се рекламира много агресивно навсякъде) виждам че е със спецификация ACEA A7/B7, API SP. Според сайта на lubrizol това значи HTHS ≥ 2.9 and ≤ 3.5 т.е. това не го ли прави не подходящо или много на ръба за двигателите на BMW с изискване C3 т.е. HTHS ≥ 3.5 ? Не е ли по добре да се избере масло с HTHS по-голям от 3.5 ->3.7; 3.9