С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

Мнение от Kurtov » 21 Дек 2022, 8:41

Ами еко има, както нявсакъде другаде, така и в маслата.
Колегата по-горе е прав, че е тенденция да се намаля съдържанието на zddp в маслата и да се замества с други противозадиращи присадки, точно по тази причина.
А за BMW M моделите казват, че са с такова масло, защото двигателят е създаден да работи с такова.
Както има двигатели, които са създадени да работят с 5w20 примерно, но моят m57 не е един от тях.
Просто за пример.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 21 Дек 2022, 10:38

Аз сега на M57TU (е46) му взех от бмв (от Laviatan който взима от бмв директно та произхода е бетон) 5-30 ще си направя стрелката за моментния разход да показва температурата на маслото (баси забравил съм как стааваше ако някой се сеща да драсне едно лс, ако не ще поровя) и ще видя каква ще е разликата в работната температура м/у ОЕМ 5/30 И Мобил 5-50 с което е в момента , за да съм сигурен че ако има разход с по-тънкото няма да е от филтъра за картерни го сменям и него профилактично.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

ентусиаст
Аватар
Кара: G30 530D LCI и Е60 535d LCI

Мнение от andy » 21 Дек 2022, 14:18

ivanski_2 написа:Аз сега на M57TU (е46) му взех от бмв (от Laviatan който взима от бмв директно та произхода е бетон) 5-30 ще си направя стрелката за моментния разход да показва температурата на маслото (баси забравил съм как стааваше ако някой се сеща да драсне едно лс, ако не ще поровя) и ще видя каква ще е разликата в работната температура м/у ОЕМ 5/30 И Мобил 5-50 с което е в момента , за да съм сигурен че ако има разход с по-тънкото няма да е от филтъра за картерни го сменям и него профилактично.

Аз го правих така
OiltempInClusterCoding.pdf

като скалата си я направих аз . 0 е за 30 гр, 5 е за 70гр, 10 е за 90гр, 15 е за 110гр и 20 е за 130гр.
с offset -a си донагласих линейността на скалата по реална Температура, а не по задание да я местя с Toolset32 - тогава е линейна.

може и така https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1590205
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 21 Дек 2022, 20:53

Kurtov написа:Ами еко има, както нявсакъде другаде, така и в маслата.
Колегата по-горе е прав, че е тенденция да се намаля съдържанието на zddp в маслата и да се замества с други противозадиращи присадки, точно по тази причина.
А за BMW M моделите казват, че са с такова масло, защото двигателят е създаден да работи с такова.
Както има двигатели, които са създадени да работят с 5w20 примерно, но моят m57 не е един от тях.
Просто за пример.

Създаден? Т.е. с по-големи толеранси? Едва ли.
Пак давам пример с Аудито по-горе: Castrol препоръчва както 0W-30, 5W-30 така и 10W-60 (кръстили са го EDGE Super Car или нещо такова) за един и същ мотор, атмосферка 90 коня (моноинжекция) и 115 коня.. :mhihi:

Отделно: Естествено, че една кола на над 150 000 км. или както е в повечето случаи във форума - над 300 000 км. вече се е поизносила и "толерансите" са пораснали от само-себеси. И винаги ще се намери някой, който се е подвел от политиката на еколозите да обяснява как 0W-30 било с еди-какво по-добро от друго масло, дори и за мотор, който няколко пъти е минал 100к. км.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
Мечтае да кара: без да се ядосва

Мнение от drago9205 » 22 Дек 2022, 10:00

Мисля, че се отклонихме от стойностната част на дискусията, много теория и хипотези вкарахме. Не виждам автомобилните производители да препоръчват на всеки 100хил. км да се вдига вискозитета на маслото.

Аз не виждам някаква смислена причина да слагам 5в50, 10в50, 10в60 (може и да източа и маслото от дифа направо), ако колата има компресия и не гори масло (0в30 или 5в30).
Какви толеранси има да се запълват, нали това е функцията на маслото по принцип - да запълни "толерансите" и да няма триене метал в метал. Стигне ли се до запълване на по-големи от фабричните толеранси, значи нещата отиват за основен ремонт или кофата.

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 22 Дек 2022, 21:45

drago9205 написа:...

Ако мислиш, че са хипотези - не са. Автомобилните производители дават да кажем 150 к. км. гаранция на колата. За този пробег моторът е конструиран да оцелее поне тези км. с 0W-30, 0W-16 или други извращения за да се покрият еко-нормите.
След това на никой не му пука какво точно мислиш ти или някой друг от форума.

Ако отвориш сайта на MOTUL например и започнеш да търсиш масло, още в началото те питат дали си под или над 150 000 км.

Естествено, че аз не клоня на 100% към най-гъстите масла, но 5W-40 или 0W-40 в общия случай си е достатъчно добре като вискозитет. Мога да добавя условно и 5W-30 за сток мотор. При подсилване на мотора с повечко мощност (силов тунинг) нещата стават различни.
Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago9205 » 23 Дек 2022, 10:35

Аз на М47-цата слагах и 5-40 и 5-30 и накрая си стоях само на 5-30. Не го буташе и колата си работеше по-добре отколкото с 5-40. Колаа беше на 300хил. км по табло, което не е гаранция, че са били реални.

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 23 Дек 2022, 19:24

Няма проблеми да е и на повече км.
Когато караш колата умерено (както е в повечето случай) 5W-30 е напълно достатъчно, стига да е като нов двигателя, както е било в твоя случай.

Ако караш както мен 90% на магистрала и то в часовете с най-много трафик и се налага в повечето случаи да се кара със сериозно натискане на газта - тогава 5W-40 е за предпочитане, нищо, че било загравяло малко повече от 5W-30.

От друга стана, много зависи за кое конкретно масло 5W-40 говорим, за което каза, че работи по-зле.
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 26 Дек 2022, 17:37

Много зависи от състава на маслото не толкова от вискозитета ,ако се налива 4 и 5 група /PAO , POE и AN/ и 5W30 ще издържи яко натискане по магистралата .Те и Тотал имат някакво Quartz 5W50 рейсинг за 65 лева тубата ама се съмнявам да издържи на такива издевателства ,ако колата си похапва масълце дори и с трансформаторно да и налееш пак ще го гори .Разход на масло не се бори с "механици" в тубички/добавки/ или повишаване на вискозитета ,в повечето user manual има описани няколко вида но според климата по-скоро .

Честито Рождество Христово ,здраве и късмет за вас и близките ви .

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 26 Дек 2022, 19:53

Така е, но за да предпазиш колата по-дълго време е добре да се кара с малко по-гъсто масло от масовото.
T.e. ако масово се препоръчва 5W-30 си е добре да минеш на 5W-40 особено ако се е "разработила" вече.

Колкото до PAO или не - няма как да караш постоянно с PAO, само RAVENOL имат два вида PAO LL-04, за другите производители - не съм виждал.

Но и PAO-то си има различни видове - може да се следи CAS номерът им. Не съм наясно кои са по-добрите PAO там.

За мен особено при дизел си е добре по-честа смяна на маслото и най-добре на 5000 км. до 7000 км. пробег ако искаш да пазиш двигателя, независимо какво дали е PAO или хидрокрек стига да е качествено.
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 26 Дек 2022, 20:06

Amsoil 5w30 European car formula има допуск LL-04

Принципно най-добрата формула за идеално масло е PAO+Ester+AN но цената би била доста висока .Така или иначе във всички моторни масла се слага 3 или 3+ група ,защото в 4 и 5 присадките не се смесват,над 50 % PAO рядко се среща ,а и е ненужно .Тук в България верно няма голям избор на наистина синтетични масла още повече с най-новите допуски, но такъв ни е пазара .

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago9205 » 26 Дек 2022, 20:37

Това със смяната на 5000км е много крайно и направо разхищение на маслото, евентуално е оправдано, ако се кара душманската.

Със сигурност при нормално каране няма да има рзлика дали се сменя на 5 или 10хил, особено ако маслото е хубаво.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 26 Дек 2022, 20:43

Зависи ,има много обстоятелства къде ги минаваш тези 5000 км ....дали ги минаваш градско в София в пиковите часове когато има големи задръствания или в малък областен град с 10 светофара .Лично аз сменям между 5-6000 км ,при средна скорост 20 км/ч това са близо 300 моточаса ,там някъде е предела на хидрокрак маслата .

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 26 Дек 2022, 20:58

Щом едно масло е черно, значи има въглеродни частици. Въглеродните частици са абразив, много твърд материал. И това не е хипотеза.. Вие си преценете до колко може да карате с черно масло.
Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 26 Дек 2022, 23:02

drago9205 написа:Това със смяната на 5000км е много крайно и направо разхищение на маслото, евентуално е оправдано, ако се кара душманската.

Със сигурност при нормално каране няма да има рзлика дали се сменя на 5 или 10хил, особено ако маслото е хубаво.

Зависи. Ако имаш само студени стартове и караш по 2-3км в посока (типично женско каране, да вземе децата от градина). 5000 км са доста.

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61