Подобряване на стабилността

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Re: Подобряване на стабилността

Мнение от da6ip » 14 Яну 2013, 18:33

petio написа:1. Да има нещо разбито или "тръгнало" или омекнало по окачването - шарнири, тампони и т.н. Не е нужно да хлпа чак, за да има този ефект. Някъде бях чел, че стремежа за следване на коловозите е следствие от хлабави шарнирни връзки. Това, което карам ми е трето БМВ и при всички до сега съм го усещал. При Е60 като смених (рециклирах) шарнирите и това унасяне е по-слабо изразено.

Износването също има ефект, проблема е че никой не може с просто око да каже кое е износено... и при мен нещо хлопа отпред и май ще сменям на принципа проба-грешка, щото на гледане нищо не се вижда да е за смяна.

Като казваш "шарнири", това значи ли че си сменил 4-те носача отпред? Понеже само те се хващат с шарнири към главината?
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E60 530dА

Мнение от netmurder » 14 Яну 2013, 18:38

А добре колеги това окачване какво се води
S226A SPORTLICHE FAHRWERKSABSTIMMUNG Sports suspension settings ??
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 14 Яну 2013, 18:45

netmurder написа:А добре колеги това окачване какво се води
S226A SPORTLICHE FAHRWERKSABSTIMMUNG Sports suspension settings ??

окачване със "спортна настройка"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E60 530dА

Мнение от netmurder » 14 Яну 2013, 18:50

Е това ще речи ли че аз мога нещо да го пипам или то си е настроено и не може да се пипа....
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 14 Яну 2013, 18:58

netmurder написа:Е това ще речи ли че аз мога нещо да го пипам или то си е настроено и не може да се пипа....

ще рече че нищо не може да му се настройва.

"настроено" в случая означава че инженерите преди производството са избрали компоненти с по-спортни качества от нормалното окачване.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 14 Яну 2013, 19:07

_Maranello_ написа:
AcTePuKc написа:Аз когато взех 19'' и усетих същото нещо.Задницата на колата започна се усеща малко нестабилна.При преминаване през неравност все едно колата тръгва да поднася.Много неприятно.Сега съм със зимните 17-ски и това нещо го няма.Предницата на колата няма никъкви проблеми.Задните амортисьори са чисто нови.Дали с такива стабилизиращи щанги ще се оправи това "сеене".

Правиш ли реглаж при преминаване между размерите?

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Баланс ли имаш в превид . Това си е задължително ...
Или искаш да кажеш реглаж на преден и заден мост при всяка смяна на летни и зимни гуми с джанти ли ? :roll:

п.с. - Herdim - за това става дума .
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '06 е60 530i & '96 e36 328i
Мечтае да кара: e60 M5

Мнение от AcTePuKc » 14 Яну 2013, 19:59

_Maranello_ написа:
AcTePuKc написа:Аз когато взех 19'' и усетих същото нещо.Задницата на колата започна се усеща малко нестабилна.При преминаване през неравност все едно колата тръгва да поднася.Много неприятно.Сега съм със зимните 17-ски и това нещо го няма.Предницата на колата няма никъкви проблеми.Задните амортисьори са чисто нови.Дали с такива стабилизиращи щанги ще се оправи това "сеене".

Ами не съм правил реглаж,защото карах с летните 1-2 седмици,и пак си сложих летните.Но не мисля ,че това е проблем.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 550d xdrive

Мнение от petio » 14 Яну 2013, 20:01

da6ip написа:
petio написа:1. Да има нещо разбито или "тръгнало" или омекнало по окачването - шарнири, тампони и т.н. Не е нужно да хлпа чак, за да има този ефект. Някъде бях чел, че стремежа за следване на коловозите е следствие от хлабави шарнирни връзки. Това, което карам ми е трето БМВ и при всички до сега съм го усещал. При Е60 като смених (рециклирах) шарнирите и това унасяне е по-слабо изразено.

Износването също има ефект, проблема е че никой не може с просто око да каже кое е износено... и при мен нещо хлопа отпред и май ще сменям на принципа проба-грешка, щото на гледане нищо не се вижда да е за смяна.

Като казваш "шарнири", това значи ли че си сменил 4-те носача отпред? Понеже само те се хващат с шарнири към главината?

Оправих ги и четирите. Ефекта беше осезателен от гледна точка на... всичко :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xd / Ex. e61 535d

Мнение от _Maranello_ » 15 Яну 2013, 10:51

от laviatan » 14 Яну 2013, 19:07
Баланс ли имаш в превид . Това си е задължително ...
Или искаш да кажеш реглаж на преден и заден мост при всяка смяна на летни и зимни гуми с джанти ли ?

AcTePuKc написа:
_Maranello_ написа:

Ами не съм правил реглаж,защото карах с летните 1-2 седмици,и пак си сложих летните.Но не мисля ,че това е проблем.

Така са ми казвали, че е хубаво да се провери реглажа след смяна на гуми, джанти. В случая става дума за голяма разлика в цолажа, така че лично аз бих проверил сходимостта. Ако има несъответствие в препоръчителния ъгъл - колко е отворена с едните и другите гуми, това би повлияло на поведението.
Здраве, безаварийно и безпроблемно!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '06 е60 530i & '96 e36 328i
Мечтае да кара: e60 M5

Мнение от AcTePuKc » 15 Яну 2013, 23:53

Значи и това ще пробвам когато сложа летните джанти.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: турбото да му се завива свят....

Мнение от vesko4114 » 16 Яну 2013, 1:21

Мисля, че това "унасяне", за което говори Laviatan e напълно, ама напълно нормално за кола с М окачване и широки, нискорпофилни гуми. Просто гумата няма ход от твърдостта на окачването и когато хване коловоз в асфалта, или бабуна, веднага дърпа колата и се усеща неприятно на волана. Това може всеки да го усети (за хората от София) на влизане откъм Богоров. Коловозите в асфалта от тировете са доста, например след острия завой преди правата на Jumbo. Прост пример: преди минавах от там с Е46-цата си. Тя беше с Eibach пружини, Koni sport амортисьори (настроени по средата на твърдост) и 225/45/17 Pireli P Zero Rosso. Колата теглеше брутално там..., дори се зарекох да не я давам на никой да я кара, защото стоката ала "Cacao Beach" с лявата ръка на 12:00 на някой шофер си виждах колата директно в мантинелите... Когато слагах зимния комплект 195/50/15 почти го нямаше това "теглене", защото гумата е висока и поема, част от неравността. Та затова мога да съм сигурен, че това е съвсем нормална реакция на по-твърдото окачване. А за нестабилността отзад: може да са тръгнали шарнирните втулки, т.нар. унибали или тампоните на моста.
Дано да съм бил полезен
...............................

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: A7

Мнение от vgza » 16 Яну 2013, 1:46

vesko4114 написа:Мисля, че това "унасяне", за което говори Laviatan e напълно, ама напълно нормално за кола с М окачване и широки, нискорпофилни гуми. Просто гумата няма ход от твърдостта на окачването и когато хване коловоз в асфалта, или бабуна, веднага дърпа колата и се усеща неприятно на волана. Това може всеки да го усети (за хората от София) на влизане откъм Богоров. Коловозите в асфалта от тировете са доста, например след острия завой преди правата на Jumbo. Прост пример: преди минавах от там с Е46-цата си. Тя беше с Eibach пружини, Koni sport амортисьори (настроени по средата на твърдост) и 225/45/17 Pireli P Zero Rosso. Колата теглеше брутално там..., дори се зарекох да не я давам на никой да я кара, защото стоката ала "Cacao Beach" с лявата ръка на 12:00 на някой шофер си виждах колата директно в мантинелите... Когато слагах зимния комплект 195/50/15 почти го нямаше това "теглене", защото гумата е висока и поема, част от неравността. Та затова мога да съм сигурен, че това е съвсем нормална реакция на по-твърдото окачване. А за нестабилността отзад: може да са тръгнали шарнирните втулки, т.нар. унибали или тампоните на моста.
Дано да съм бил полезен

Точно. Аз лятото съм със 275 отзад и просто гумата е прекалено широка, за да влезе добре в коловоза.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vesko4114 » 16 Яну 2013, 10:55

Тя не, че не може да влезне, а просто профила няма ход да поеме неравността, защото е малък (т.е. гумата е ниска). Това в комбинация с по-твърдо окачване може да ви "забие" директно в мантинелата или незнайно къде. Затова Е46-цата изобщо не я давах на никой с изключение на 1-2 близки приятели, които знаят как да карат ниска кола и най-важното - да я пазят!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 16 Яну 2013, 11:08

Тя задницата си е стабилна -просто на някой места на магистралата го прави -точно си го описал . И да летните са 245/35/19 и 275/30/19 :mhihi:

Значи да не търся под вола теле ...
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vesko4114 » 16 Яну 2013, 11:37

:OT:
Ако на някой му е нестабилна със Стайл 172, да ми се обади спешно, за да му ги купя. Може кеш, може и Стайл 135 с пари ;)

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61