Масло автоматична скоростна кутия?
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
Re: Масло автоматична скоростна кутия?
Със сигурност не бъркам,че това което слагам сега е long life и е оригинално масло от БМВ
- stankata777
- ентусиаст
-
- Кара: Е71 30д
- Мечтае да кара: Ф06
- Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/
За лайфтайм и лонглайф маслата на БМВ има изписано тонове в интернет,освен маркетингов трик е и заблуждаващ донякъде термин.Под лайфтайм,БМВ имат предвид времето/живота за което е предвиден като дълговечност въпросния елемент-например ск.кутия 160-200к км.Под лонглайф имат предвид масло с удължена трайност/дълговечност по спецификация.
Ето и един DIY линк за смяна лайфтайм диференциално масло на Е39 - http://www.bmw-driver.net/forum/showthread.php?t=9167
Ето и един DIY линк за смяна лайфтайм диференциално масло на Е39 - http://www.bmw-driver.net/forum/showthread.php?t=9167
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
kopchev написа:По повод коментара за доживотното масло не съм съгласен -маслото е дълъг живот (long life)а не доживотно!!!
Eто тук бъркаш, както каза Емо.
Маслото на ск. кутия е точно "доживотно" или "лайфтайм" според БМВ.
Това какво масло слагаш на двигателя (лонг лайф) в случая няма никаква връзка.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
- sawion
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530da 04'
- Мечтае да кара: А7 3.0TFSI
- Детайли за колата: China Maina Town Tuning
незнам колко е лайфтаим ама преди 2 седмици го смених и няма такъф кеф... осезаемо изчезнаха някой дефектчета - изброявам ги: по-бързо превключване м/у скоростите; по-леко превключване на скоростите; премахна се едно замисляне в оборотите м/у превключванията с леко изфорсирване от порядъка на 50 оборота; по-бързо загряване на автомата и респективно заключването на торк конвертора започна да става след по-малко каране.
маслото беше много тъмно а колата е на 180к и не е сменявано досега. Събра с около литър повече от колкото изтече заради малък теч. Правих го по процедура с 40 градуса на кутията ,вкл. климатик, ресетване на адаптациите, смяна на конектора и т.н.
маслото беше много тъмно а колата е на 180к и не е сменявано досега. Събра с около литър повече от колкото изтече заради малък теч. Правих го по процедура с 40 градуса на кутията ,вкл. климатик, ресетване на адаптациите, смяна на конектора и т.н.
Кажи къде смени маслото. И аз търся някъде да го сменя но искам там да са наясно, че смяната става при определена температура на маслото.
Tool - Fear Inoculum
- da6ip
- старши ентусиаст
-
абсолютно потвърждавам ефекта от смяната. писах "според БМВ" понеже ставаше въпрос за понятията лонглайф и лайфтайм.
как направи ресетването на адаптациите? със софтуер, или с оня трик с натиснат педал за 25 сек?
и кой точно е този конектор който се сменя?
как направи ресетването на адаптациите? със софтуер, или с оня трик с натиснат педал за 25 сек?
и кой точно е този конектор който се сменя?
- stankata777
- ентусиаст
-
Ето един доста подробен DIY - http://forums.5series.net/topic/88129-d ... in-refill/ за смяната при Е60 с всичките особености при манипулацията - за загряването на трансмисионното и моторно масло,източването на старото масло на два етапа,и т.н.
п.с.Колегата Да6ип,ако я сметне за полезна,нека качи линка в неговата DIY секция,предполагам повече хора ще я видят.
п.с.Колегата Да6ип,ако я сметне за полезна,нека качи линка в неговата DIY секция,предполагам повече хора ще я видят.
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue
Този линк и аз го пазя като дойде момента с него ще ида в сервиза да следя какво правят
.

Tool - Fear Inoculum
- sawion
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530da 04'
- Мечтае да кара: А7 3.0TFSI
- Детайли за колата: China Maina Town Tuning
смяната аз си я правих както и всичко по колата. Правих я по една процедура в ПДФ формат от файл от нета, който мисля че е официален и постнат от ZF. Конектора е този които излиза отзад отдясно на кутията и в който влизат всички кабеляци на кутията. Много е важно да не се пипат пиновете му заради статичното електричество способно да затрие мекатроника завинаги. Сменява се щото най-често от там протича маслото от кутията с течение на времето. Струва 20 лв. Картер-филтъра се стяга с момент и по точна схема. Пълни се с масло, пали се колата и веднага започва да се долива отново масло докато не протече, след това се пуска климатика на макс да натовари мотора, след това с ИНПА се гледа за градуси на маслото (от 40 до 50) и пак се долива докато протече през пробката, като преди това се минава през скоростите и се изчаква по минутка на R, D и се оставя на P докато се пълни маслото. Ресетнах адаптацията през ИНПА. Всъщност описаното по-горе го има и в документа, който е качен видях и някъде из форума. Единственото неописано нещо е смяната на конектора, където видях зор, но съумях да не го счупя и намерих палчето което го заключва. Махах и тръбите от кулера и от там изтече около литър, така че събра 6.5 литра. Това е общо взето.
- toni
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D '05
Много ми е чудно, дали в сервизите го правят това което sawion написа, т.е. цялата тази процедура. Но след като вече се знае какво се прави, може човек сам да си го смени или да стой на главата на майстора и да гледа. В последно време се убеждавам, че ти самия трябва да си подготвен доста дорбе за съответното посещение в сервиз, защото има голяма вероятност да те качат на въртележката.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
абсолютно вярно е че трябва да си доста подготвен за посещението в сервиза. иначе пързалката започва още с влизането.
а колега sawion, евалата за тази процедура... следващия път като ми се налага смяна знам към кой да се обърна за детайлите
можеш ли да пуснеш линк към този документ от ZF за да го кача с другия линк отпред в темата за сервизни документи?
а колега sawion, евалата за тази процедура... следващия път като ми се налага смяна знам към кой да се обърна за детайлите

- MadChicken
- Legendary
-
- Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX
Аз като правих смяната, първо научих наизуст процедурата от документа, изчетох точно тази тема в 5series форума, разпечатах документа + снимките и след кратка лекция на майстора (който слава богу не е от вида "всичко знам нИ мЪ занимавай") го направихме по учебник. И смятам че въобще не е нито трудно, нито страшно като знаеш какво да очакваш и какво и как да правиш. Малко повече трябва да се внимава с "mechatronics sleeve" подмяната, че ако замине някой пин става оле мале 

Only dead fish follow the stream...
Ето документи и за "mechatronics sleeve"
http://www.e90post.com/forums/attachmen ... 1300743390
http://www.e90post.com/forums/attachmen ... 1300733824
Наистина пише да не се пипат пиновете с ръка.
http://www.e90post.com/forums/attachmen ... 1300743390
http://www.e90post.com/forums/attachmen ... 1300733824
Наистина пише да не се пипат пиновете с ръка.
Tool - Fear Inoculum
- stankata777
- ентусиаст
-
Линка към този pdf на ZF - http://www.apra-europe.org/dateien/down ... ronics.pdf
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue