С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
brabusbg написа:Здравейте,
благодаря за чудесната тема която сте създали, доста съм изчел от нея, но не мога определено да обхвана цялата.
Та въпроса ми е, карам 520d - 177кс, досега карах с Fuchs 5w30, но с последното имам доста голям разход на масло (та искам да пробвам с друго), подходящ вариант ли е RAVENOL VMP 5W30 или има по-подходящ вариант за моя мотор? Гледам, че и в момента в motorni-masla е намалена тубата 5л на 102лв.
Благодаря предварително.
Кога ти го гореше? Предполагам след 6000 км?
С RAVENOL VMP и при мен имаше разход след 5-6000 км., така, че не го ползвай.
Мисля, че е време да смениш вискозитета с по-гъст.
5W-40 (LL-04 ако си с DPF), например CASTROL EDGE (гледай да е с Titanium) или някой MOTUL, но да не е италиански, по-нагоре в темата има мнения, че италианския не става.
- brabusbg
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 520d LCI
- Мечтае да кара: Самолет
Да, наистина след 6000км започва. Честно казано и аз се мислих за 5w40, но ме притеснява DPF и това че колата е на малко километри - 180 000км.SpeedyMan написа:brabusbg написа:Здравейте,
благодаря за чудесната тема която сте създали, доста съм изчел от нея, но не мога определено да обхвана цялата.
Та въпроса ми е, карам 520d - 177кс, досега карах с Fuchs 5w30, но с последното имам доста голям разход на масло (та искам да пробвам с друго), подходящ вариант ли е RAVENOL VMP 5W30 или има по-подходящ вариант за моя мотор? Гледам, че и в момента в motorni-masla е намалена тубата 5л на 102лв.
Благодаря предварително.
5W-40 (LL-04 ако си с DPF), например CASTROL EDGE (гледай да е с Titanium) или някой MOTUL, но да не е италиански, по-нагоре в темата има мнения, че италианския не става.
Изпратено от моят VOG-L29 с помощта на Tapatalk

- SpeedyMan
- ентусиаст
-
5W-40 става за DPF, стига да е LL-04 (т.е. средно-пепелно масло)
brabusbg написа:Да, наистина след 6000км започва. Честно казано и аз се мислих за 5w40, но ме притеснява DPF и това че колата е на малко километри - 180 000км.SpeedyMan написа:brabusbg написа:Здравейте,
Благодаря предварително.
Има ниско пепелни масла с вискозитет 5w40, няма какво да те притеснява DPF.
Както и няма какво да те притеснява, че колата е на малко километри.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
То ако маслото излиза през DPF-а, както в случая колата го гори, и нископепелно да е, ще е зле за DPF-а.
- brabusbg
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 520d LCI
- Мечтае да кара: Самолет
Означава ли, че като е LL-04 е нископепелно?

- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Да.
Опитът ми с 5W-40 на 320d M47 се явява до CASTROL MAGNATEC DIESEL 5W-40 - много леко шумно на полу-загрят мотор и CASTROL EDGE TURBO DIESEL TITANIUM 5W-40 - от около 1000 км. съм с него и звучи по-мазно. Първото - разход около литър за 10 000 км, което е съвсем нормално за турбо дизел , който се магани по магистралата. Разход с второто - все още не мога да кажа, защото съм от скоро с него, както се подразбира.
От скоро EDGE TURBO DIESEL вече не го пишат да е LL-04, но си е нископепелно, при това с добавка титан, така, че мисля да карам с такова или подобни масла.
Опитът ми с 5W-40 на 320d M47 се явява до CASTROL MAGNATEC DIESEL 5W-40 - много леко шумно на полу-загрят мотор и CASTROL EDGE TURBO DIESEL TITANIUM 5W-40 - от около 1000 км. съм с него и звучи по-мазно. Първото - разход около литър за 10 000 км, което е съвсем нормално за турбо дизел , който се магани по магистралата. Разход с второто - все още не мога да кажа, защото съм от скоро с него, както се подразбира.
От скоро EDGE TURBO DIESEL вече не го пишат да е LL-04, но си е нископепелно, при това с добавка титан, така, че мисля да карам с такова или подобни масла.
- theo_tl
- Потребител
-
- Кара: Е61 535d - E90 335i - Е70 3.0SD
Здравейте,
Някой от вас попадал ли на мненията в щатските бмв форуми за Shell Rotella T6 Heavy Duty Diesel 5w-40?
https://rotella.shell.com/en_ca/products/full-synthetic-and-blend-oil/t6-full-synthetic.html
тук има анализ на такъв двигател:
https://www.e90post.com/forums/showpost.php?p=17748956&postcount=25
Тук също, но има и добавка в маслото:
https://www.xbimmers.com/forums/showpost.php?p=22306152&postcount=1
Гледам, че доста го плзват включително и в N54/N55 двигатели.
Чудя се далида не го порбвам, двигателят ми е М57 286кс.
По стара българска традиция колата ми е без DPF и катализатор
Вече имам идея как да се сдобия с него, но се чудя дали си заслужава...
Някой от вас попадал ли на мненията в щатските бмв форуми за Shell Rotella T6 Heavy Duty Diesel 5w-40?
https://rotella.shell.com/en_ca/products/full-synthetic-and-blend-oil/t6-full-synthetic.html
тук има анализ на такъв двигател:
https://www.e90post.com/forums/showpost.php?p=17748956&postcount=25
Тук също, но има и добавка в маслото:
https://www.xbimmers.com/forums/showpost.php?p=22306152&postcount=1
Гледам, че доста го плзват включително и в N54/N55 двигатели.
Чудя се далида не го порбвам, двигателят ми е М57 286кс.
По стара българска традиция колата ми е без DPF и катализатор

Вече имам идея как да се сдобия с него, но се чудя дали си заслужава...
Е61 - 336WHP(Dynojet) / 292WHP(MAHA lps3000)
E90 - 350WHP(Dynojet)
E70 - 284AWHP(Dynojet)
E90 - 350WHP(Dynojet)
E70 - 284AWHP(Dynojet)
Със сигурност щях да съм го пробвал, ако се предлагаше в България.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Rotella е серия за камиони и автобуси. Нямам идея защо се ползва от някои хора, предвид, че BMW са автомобили и моторите работят при доста по-високи обороти. Предполагам CASTROL EDGE ще ти свърши по-добра работа.
- Ivo_stz
- кандидат ентусиаст
-
Здравейте, имам нужда от компетентен съвет. Мотора е М54Б30, с обичайния разход от 500мл/1000 км. Картерната вентилация е нова от-до, колата е с 02 Pilot mod отскоро. Колата не беше карана повече от 3г. и съответно не беше обслужвана. В момента е с ШЕЛ 5-40, но скоро ще го сменям. Не живея в заблуда, че смяната на марка или вискозитет на масло ще намали разхода. На мнение съм че е неоправдано да се наливат премиум масла с подобаваща цена, на мотор с подчертани проблеми с маслото. Събирам мнения за евтино масло, от което все пак става нещо. Какво бихте ми препоръчали колеги?
Ivo_stz написа:Здравейте, имам нужда от компетентен съвет. Мотора е М54Б30, с обичайния разход от 500мл/1000 км. Картерната вентилация е нова от-до, колата е с 02 Pilot mod отскоро. Колата не беше карана повече от 3г. и съответно не беше обслужвана. В момента е с ШЕЛ 5-40, но скоро ще го сменям. Не живея в заблуда, че смяната на марка или вискозитет на масло ще намали разхода. На мнение съм че е неоправдано да се наливат премиум масла с подобаваща цена, на мотор с подчертани проблеми с маслото. Събирам мнения за евтино масло, от което все пак става нещо. Какво бихте ми препоръчали колеги?
Можеш да намалиш разхода с масло.
Хакни му 10w60 и ще намали 100%, е лично аз не бих го направил.
Бюджетно масло, което отговаря на спецификацията и аз съм карал с него и съм доволен е Total Quartz 5w40, а също и серията Energy става.
Можеш да му сложил един oil catch can, ето видео за твоя мотор - https://www.youtube.com/watch?v=Biyu9iUXrn4&t=143s
Също аз бих му накиснал сегментите с газ.
Има теми във форума и колегите, които са го правили са доволни.
Успех!
- Ivo_stz
- кандидат ентусиаст
-
10W60 не бих налял, употребата му не е оправдана на такъв мотор. Кеч кена би свършил някаква работа ако тия мотори не си плачеха за сегменти
В главата ми се въртят едни еретични мисли дори да пробвам INSA OIL и тяхната премиум серия, но уви в пространството няма никакви мнения или поне не адекватни такива. С тотал съм пробвал на други марки автомобили, взиман от голям магазин за авточасти - един път има разход, друг път няма разход, на всички ни е ясно, че произхода в повечето случаи е съмнителен.

- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Със същия успех можеш и пясък да сипеш вместо масло.
Какви са тия драми за масло, колегата ти е казал по-горе 5w40 total / elf / mannol всичките връшат работа и са на смешни цени ако и те са ти скъпи нз как очакваш да се разбере те с тая 30ка при съжителство - знам в момента е тежко положението ама резултата няма да нито в твоя полза нито в на колата.
Какви са тия драми за масло, колегата ти е казал по-горе 5w40 total / elf / mannol всичките връшат работа и са на смешни цени ако и те са ти скъпи нз как очакваш да се разбере те с тая 30ка при съжителство - знам в момента е тежко положението ама резултата няма да нито в твоя полза нито в на колата.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Евтини хубави масла:
BMW маслата
Total/ELF
Castrol
ESSO
Много зависи защо моторът има разход на масло.
Изпратено от моят Redmi Note 8 Pro с помощта на Tapatalk
BMW маслата
Total/ELF
Castrol
ESSO
Много зависи защо моторът има разход на масло.
Изпратено от моят Redmi Note 8 Pro с помощта на Tapatalk