Дискове за Е60

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: F32 //M sport

Re: Дискове за Е60

Мнение от (h)aman » 03 Апр 2017, 20:36

CrazyElement написа:Е благодарско колега за инфото . Ами значи сега като оставям колата да се сменят дисковете + накладките , ще взема този ремонтен комплект да ги рециклирам освен за по-сигурно , но това е , че ако някой може да каже как се познава дали имат проблем реално апаратите ..

Ако едната накладка е по-износена от другата или са износени на криво, значи най-вероятно има проблем с апарата.

ентусиаст
Аватар
Кара: 535D e60
Мечтае да кара: M5 F10

Мнение от CrazyElement » 03 Апр 2017, 22:02

(h)aman написа:
CrazyElement написа:Е благодарско колега за инфото . Ами значи сега като оставям колата да се сменят дисковете + накладките , ще взема този ремонтен комплект да ги рециклирам освен за по-сигурно , но това е , че ако някой може да каже как се познава дали имат проблем реално апаратите ..

Ако едната накладка е по-износена от другата или са износени на криво, значи най-вероятно има проблем с апарата.

А това по себе си води до свирещи накладки тъй като не стъпват с цялата си площ на диска? При мене беше така , но Майстор Х ми каза , че Майстор У като ми е сменял накладките не ми е бил затегнал спирачния апарт и от там се е получавало мърдане на апарата и износване на накладките неправилно ? Или да приемам , че и двамата не знаят нищо и просто да си ги рециклирам . То е решено въпроса е от къде мога да поръчам рециклиращия комплект?

ентусиаст
Аватар
Кара: F32 //M sport

Мнение от (h)aman » 03 Апр 2017, 22:38

Не е нещо скъпо, а и е хубаво да се направи, така че не виждам какво го мислиш изобщо. Иначе това със свиренето не е обвързано с неравномерното износване. Просто накладката от едната страна бута повече от другата. Това може да доведе до изкривяване на диска, тъй като от едната страна приложената сила е по-голяма, отколкото от другата и диска се изкривява. Оригиналния диск не се изкривява, тъй като е по-здрав, но това не означава, че проблемът го няма. Говорим хипотетично нали, не казвам, че на всички с изкривени дискове не са им наред спирачките, но не е невъзможно и е добре да се проверят и обслужат.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530d
Детайли за колата: все още е с оригиналната нафта от завода

Мнение от shkata » 04 Апр 2017, 13:49

CrazyElement написа:
А това по себе си води до свирещи накладки тъй като не стъпват с цялата си площ на диска? При мене беше така , но Майстор Х ми каза , че Майстор У като ми е сменял накладките не ми е бил затегнал спирачния апарт и от там се е получавало мърдане на апарата и износване на накладките неправилно ? Или да приемам , че и двамата не знаят нищо и просто да си ги рециклирам . То е решено въпроса е от къде мога да поръчам рециклиращия комплект?

В масовия случай проблема на апаратите не е в натиска а в задържането- от там вече сериозно триене , прегряване, изкривяване и т.н. Но ти си познаваш колата и щеше да усетиш ако има такова нещо.

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 04 Апр 2017, 16:44

shkata написа:
CrazyElement написа:

В масовия случай проблема на апаратите не е в натиска а в задържането- от там вече сериозно триене , прегряване, изкривяване и т.н. Но ти си познаваш колата и щеше да усетиш ако има такова нещо.

Не мисля , че задържат бих усетил ако нещо я спъва .. но ще ги проверя като сменям дисковете..

EDIT: Малко четиво за спирачната течност и защо е хубаво да се сменя на максимум 2 години.

http://www.aa1car.com/library/bfluid.htm

Като обобщение , спирачната система абсорбира влагата и за 1 год имаш 2% вода в спирачната течност и така ти пада температурата на охлаждане , която прави течността. Както е в моя случай течност на 5 год , като преди 3 год източена само от казанчето ( защото майстора е мързел!!) Чисто си имам едно около 8% вода. И следователно температурата на кипене ми е паднала от 200 градуса на 130 някъде ... + агресивното каране и ето отивам да мятам 2 диска бмв ... на скромната сума нови от 1100 лева ( за двата) , защото някой си майстор ми обяснява , че нямало смисъл да се сменя и само източи казанчето и наля ...

Сменяйте си спирачната течност колеги ... Не се оставяйте да ви залъгват.

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 21 Апр 2017, 19:06

Сложих зимерманките , смених задни маркучи и спирачната течност . Първи впечатления въпреки , че повечето казваха , че с АТЕ керамични накладки трудно се спирало, не намирам нищо трудно дори за чисто нови дискове + накладки колата си спира перфектно , както и бях чел из разни форуми това са далеч от истинска керамика , просто нова технология на изработка. Засега няма свирене ама да видим занапред как ще е . Иначе старите дискове преден десен беше супер много изкривен , левият почти не се забелязваше да има изкривяване.

Иначе на външен вид го докарват доста добре.

http://imgur.com/a/cCEeP

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 LCI 525d
Мечтае да кара: M5 E60

Мнение от kopi » 23 Апр 2017, 11:04

И отпред и отзад съм с дискове и накладки ATE. Който е пипал там знае какво пише на спирачните апарати - ATE! :lalala:

1. ПЕРФЕКТНО! почистване на главината до метал със синтетична шайба (rust and paint stripper на английски (незнам точно как се нарича на български), в пъти по-добре почиства отколкото телените) и накрая със спрей за почистване на спирачки (аз използвам Liqui moly 3318);
2. Почистване на водещите канали за накладките със същата шайба и спрей;
3. Почистване на водещите болтове (пинове) от старата гума по тях със спрея за спирачки;
4. Почистване на дисковете със спрея за спирачки от мазнината по тях (ако са поцинковани пропускаме тази стъпка);
5. Намазване на главината с медна паста преди да сложим новия диск (аз използвам Liqui moly 3080);
6. Намазване на водещите канали за накладките с грес за спирачки (аз използвам ATE plastilub);
7. Със същата смазка намазвам и гърба на накладките, там където са в контакт с буталата на спирачните апарати;
8. Намазване на водещите болтове със силиконова паста (аз използвам Liqui moly 3312);
9. На болтовете на скобата за спирачния апарат слагам течност за блокиране (threadlocker, аз използвам Liqui moly 3801);
10. Подмяна на датчика за износване и осигурителната пружина с нови
11. Всички болтове затягама с динамометричен ключ - болтовете за скобата 110Nm, пиновете на 30Nm.

Както казват хората - "Кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи" - ако следвате тези няколко съвете ще получите перфектен резултат, дори и в "ауторизиран" сервиз няма да се справят така добре. :smoke:
Последна промяна kopi на 23 Апр 2017, 17:20, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 466,5 см3 на цилиндър
Мечтае да кара: Нормално

Мнение от don't be » 23 Апр 2017, 15:41

kopi написа:И отпред и отзад съм с дискове и накладки ATE. Който е пипал там знае какво пише на спирачните апарати - ATE! :lalala:

1. ПЕРФЕКТНО! почистване на главината до метал със синтетична шайба (rust and paint stripper на английски (незнам точно как се нарича на български), в пъти по-добре почиства отколкото телените) и накрая със спрей за почистване на спирачки (аз използвам Liqui moly 3318);
3. Почистване на водещите болтове (пинове) от старата гума по тях със спрея за спирачки;
4. Почистване на дисковете със спрея за спирачки от мазнината по тях (ако са поцинковани пропускаме тази стъпка);
5. Намазване на главината с медна паста преди да сложим новия диск (аз използвам Liqui moly 3080);
6. Намазване на водещите канали за накладките с грес за спирачки (аз използвам ATE plastilub);
7. Със същата смазка намазвам и гърба на накладките, там където са в контакт с буталата на спирачните апарати;
8. Намазване на водещите болтове със силиконова паста (аз използвам Liqui moly 3312);
9. На болтовете на скобата за спирачния апарат слагам течност за блокиране (threadlocker, аз използвам Liqui moly 3801);
10. Подмяна на датчки за износване и осигурителната пружина с нови
11. Всички болтове затягама с динамометричен ключ - болтовете за скобата 110Nm, пиновете на 30Nm.

Както казват хората - "Кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи" - ако следвате тези няколко съвете ще получите
перфектен резултат, дори и в "ауторизиран" сервиз няма да се справят така добре. :smoke:

EEE похвално, добра работа. :yes:
За милиони-няма закони.

Потребител
Аватар
Кара: син кораб с нафтова печка
Мечтае да кара: E61 M5

Мнение от Neckros » 26 Апр 2017, 9:58

kopi написа:И отпред и отзад съм с дискове и накладки ATE. Който е пипал там знае какво пише на спирачните апарати - ATE! :lalala:

10. Подмяна на датчика за износване и осигурителната пружина с нови

Както казват хората - "Кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи" - ако следвате тези няколко съвете ще получите перфектен резултат, дори и в "ауторизиран" сервиз няма да се справят така добре. :smoke:

Брях, брях .... Колега, може ли да дойда и моите да направиш така? :winky:
P.S. - "болтовете за скобата 110Nm" :lol: деюре болтовете на шенкела. Нещо май Ви куца българския колега, от толкова много чузди форуми... :D

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 27 Апр 2017, 12:30

В момента има промоция в Дарукар, предни дискове с накладки със смяна са 885лв. задни с накладки 685лв. :idea:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 27 Апр 2017, 14:48

vld написа:В момента има промоция в Дарукар, предни дискове с накладки със смяна са 885лв. задни с накладки 685лв. :idea:

Колко хубаво щеше да е ако и моята багия беше със същите спирачки , аз дадох 900 лева за афтърмаркетски :(.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 27 Апр 2017, 15:10

CrazyElement написа:
vld написа:В момента има промоция в Дарукар, предни дискове с накладки със смяна са 885лв. задни с накладки 685лв. :idea:

Колко хубаво щеше да е ако и моята багия беше със същите спирачки , аз дадох 900 лева за афтърмаркетски :(.

Ужас :shock:
Между другото има доста пакетни цени за различните възли, някои неща са доста на оферта.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 LCI 525d
Мечтае да кара: M5 E60

Мнение от kopi » 27 Апр 2017, 16:36

Промоция? Ако това е промоция, неискам да знам колко е пълната цена :shock: 800лв ми е струвало всичко АТЕ (в Чехия) - предни и задни дискове, накладки, датчици, пружини и останалите консумативи.
Луди ли сте да ходите на ауторизиран сервиз да им пълните гушите на тия :kuku: :ranting: Ако имате инструменти и поне малко техническа грамотност се оправяте сами :smoke:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 27 Апр 2017, 16:53

kopi написа:

Промоция? Ако това е промоция, неискам да знам колко е пълната цена :shock: 800лв ми е струвало всичко АТЕ (в Чехия) - предни и задни дискове, накладки, датчици, пружини и останалите консумативи.
Луди ли сте да ходите на ауторизиран сервиз да им пълните гушите на тия :kuku: :ranting: Ако имате инструменти и поне малко техническа грамотност се оправяте сами :smoke:

Тука в случая цената на труда мисля че е най малкото нещо.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530d
Детайли за колата: все още е с оригиналната нафта от завода

Мнение от shkata » 27 Апр 2017, 17:56

kopi написа:

Тези сервизи са за хората с възможности. Лудостта е за бедните, богатите са ексцентрични.

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61