С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E60, 523i, 06"

Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

Мнение от MuPo0 » 27 Май 2020, 6:59

Някой има ли впечатления от xado 5w50 на бензинов мотор?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 28 Май 2020, 12:27

Аз мисля съвсем скоро да пробвам с този вискозитет но на друга марка...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Потребител
Аватар

Мнение от MuPo0 » 28 Май 2020, 13:15

Коя?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Hip-hopotam » 28 Май 2020, 20:42

Карал съм 5в50 на репсол в М52ка. Според мен ако не се цели намаляне разход на масло или премахване на шумове няма никакъв смисъл.
Ако се кара предимно магистрала и се поддържат високи обороти има смисъл.
Можеш да се подбере масло с правилния вискозитет за мотора което просто да е стабилно на високи температури,например някое наистина напълно синтетично масло.
Моите лични впечатления за 5в50 са не лоши, когато го ползвах карах предимно магистрално каране в летни жеги и се чувствах по-спокоен когато давах стабилно газ, сложих го поради идеята да намаля един шум дето ме дразнеше, шума не изчезна, но така си карах две смени.
Сега съм с 0в40 и колкото и да не вярвах мотора е по-икономичен на градско каране и върви по-леко автомобила.

ентусиаст
Аватар
Кара: E90 325i N52B25

Мнение от zaharia » 28 Май 2020, 21:13

Като потвърждение на писаното от колегата Hip-hopotam по-горе за вискозитета 5W-50. В момента съм с 5W-40, мога да кажа, че при студен двигател при по-ниски температури - под 15-20градуса се усеща, че двигателя работи по-грубо отколкото с предното 0W-40. Има смисъл да се ползва 5W-50 както вече посочи колегата при по-големи натоварвания, но по принцип всеки кара нормално и градско и извънградско със скорости под 200 и при това положение освен ако не се търси намаляване на разхода на масло е абсолютно неуместно да се ползва този вискозитет. Отделен е въпросът, че с времето при редовна употреба, включително и в хладно време може да повиши износването по сегментите и стените на цилиндрите. Също с него ще е и по-висока температурата на маслото и двигателя като цяло. Така, че наистина е по-добре в общия случай, вместо него да се налее някое стабилно 5W-40 - и за мотора ще е по-леко, и ще се избегнат възможни проблеми с двигателя.
Последна промяна zaharia на 28 Май 2020, 21:36, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 28 Май 2020, 21:22

За сток мотор се слага каквото пише в книжката, което обикновено е w-30 или w-40, от там нагоре се слага при силов тунинг.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

Потребител
Аватар

Мнение от MuPo0 » 28 Май 2020, 22:44

Шумове нямам, но имам разход на масло, който се повиши след слагане на газ..

ентусиаст
Аватар

Мнение от pinko_23 » 29 Май 2020, 9:46

MuPo0 написа:Шумове нямам, но имам разход на масло, който се повиши след слагане на газ..

Карай ки на газ няма как да ти повиши разхода на масло, даже напротив при работа на газ масленият филм не се измива от цилиндъра. Щом ти харчи повече масло причината е друга.
Няма начин да няма начин

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 29 Май 2020, 13:31

MuPo0 написа:Коя?

Мислех да пробвам с масло на "Eurol" или "Comma". При мен идеята е да изкара повече от 3500км, без да стане на 'чорба' и мотора да заработи доста по-шумно! Това става така, според мен, защото лятото в Пловдив е доста горещо, а маршрута ми, пресичайки града, има доста работа на място в тази жега! Според мен, при толкова работа на място и висока температура 'съсипват' маслото доста по-рано... За кола, като моята мисля, че няма смисъл да сипвам масла по над 100лв/5лтр... Другия вариант е да си продължа с 5/40 и каквото - такова ! Просто мислех да опитам за една смяна и да видя какво ще стане и дали ще има някаква промяна :dunno:
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от zaharia » 29 Май 2020, 14:22

Колеги искам да попитам, дали на някого му е известно за доказани случаи на блокирал мотор заради това, че е карано с масло с по-нисък високзитет. Въпросът е в това, че според препоръките на БМВ, в нашите мотори(бензиновите) можем да слагаме масла с допуск BMW LL-01 FE, които са с понижен вискозитет с HTHS >= 3.0 mPa·s и които почти се покриват с класа A1/A5 / B1/B5(HTHS min. 2,9 - max. 3,5 mPa·s). Обаче на практика в Европа никой не произвежда и ползва такива масла, за разлика от САЩ и Русия.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E92

Мнение от lpStoyanov » 29 Май 2020, 18:13

Здравейте, колеги : )
В момента карам с масло Exol 5w-30, не знам повече спецификации понеже е наливно. Някой колега чувал ли го е, защото не е много известно на нашия пазар и може ли да се каже, че е добро масло?

Като цяло съм решил да използвам само BMW 5w-30 маслото. Обаче след всяко четене във форума се обърквам все повече.
Колата е 335д с доста доработки, само хибридно турбо няма от известните ъпгрейди. Не карам по писти, но и давам доста жега. Мисля си, че БМВ маслото ще върши достатъчно добра работа за такъв тип каране.
Колата няма нито дпф, нито катализатор, но ако добре познатото БМВ масло си върши работа (не е много по-лош вариант от друг вискозитет), бих продължил избрал него.

Имате ли представа колко е разликата като обем масло от показанието на щеката на минимум и максимум? Бях прочел някъде, че трябва да е литър?

Ще се радвам, ако ми кажете дали е по-добре ако често натоварвам мотора да гледам маслото да е винаги към максимума? В момента начина, по който карам, е да доливам масло, чак когато стигне минимумът (доливам 400 макс 500 мл). Дали като е на минимум охлаждането на засилен, не стоков мотор, е лоша идея?
Ще съм благодарен на всякакви мнения : )

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Hip-hopotam » 29 Май 2020, 19:18

Щом нямаш катализатор и ДПФ спокоино може да си караш с 5в40 или 0в40 (например Равенол SSL)
Идеята е, че вече не се ограничаваш до допуск LL04 ами можеш и да си с LL01. А с LL01 има доста сериозни масла.

ентусиаст
Аватар

Мнение от zaharia » 29 Май 2020, 19:47

lpStoyanov написа:Здравейте, колеги : )
В момента карам с масло Exol 5w-30, не знам повече спецификации понеже е наливно. Някой колега чувал ли го е, защото не е много известно на нашия пазар и може ли да се каже, че е добро масло?

Не съм го чувал, изглежда нормално масло от поне за мен не толкова известен английски производител.
Като цяло съм решил да използвам само BMW 5w-30 маслото. Обаче след всяко четене във форума се обърквам все повече.
Колата е 335д с доста доработки, само хибридно турбо няма от известните ъпгрейди. Не карам по писти, но и давам доста жега. Мисля си, че БМВ маслото ще върши достатъчно добра работа за такъв тип каране.
Колата няма нито дпф, нито катализатор, но ако добре познатото БМВ масло си върши работа (не е много по-лош вариант от друг вискозитет), бих продължил избрал него.

Освен ОЕМ маслото на БМВ по-нататък,можеш да пробваш с новото CASTROL EDGE 5W‐30 M което се препоръчва за твоя двигател или с напълностинтетичното Castrol EDGE 0W-30 за което има много добри отзиви от руснаците. От миналата година поради направените от БМВ промени в тестовете за допуска LL-04, то го е загубило и вече не се предлага за тези мотори от съветника за маслата на Castrol. Разбира се то си е съвсем същото като преди и няма никакъв проблем да се ползва. Освен тези масла има и много други от различни производители, но тъй като Кастрол е един от най-големите такива със собствени разработки, затова и препоръчвам точно него в твоя случай - когато се изисква достатъчно стабилно масло. Единствено, ако решиш да купуваш от него трябва да внимаваш да не попаднеш на менте. За да избегнеш подобна възможност трябва да си го купиш от проверено място. За такива магазини, или пък за доверени колеги от форума които също продават, сме писали в темата няколко страници по-назад. Друго сериозно масло е Mobil 1 ESP 5W-30 което теоретически също е от най-добрите, но за него за съжаление няма почти никакви отзиви от екплоатация в мотори на БМВ.
Ще се радвам, ако ми кажете дали е по-добре ако често натоварвам мотора да гледам маслото да е винаги към максимума? В момента начина, по който карам, е да доливам масло, чак когато стигне минимумът (доливам 400 макс 500 мл). Дали като е на минимум охлаждането на засилен, не стоков мотор, е лоша идея?
Ще съм благодарен на всякакви мнения : )

При мен с бензинов мотор обем 6,5л когато маслото падне на минимум(т.е. остане 5,5л), температурата му в двигателя през лятото се качва с 2-3градуса, в сравнение с тази ако е на максимум. Така, че ако искаш винаги да имаш максимално добро охлаждане, доливай преди да стигне минимума.
Последна промяна zaharia на 30 Май 2020, 0:23, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E92

Мнение от lpStoyanov » 29 Май 2020, 23:21

Първо искам много да благодаря за съветите и за изчерпателния отговор на zaharia.

Аз от известно време я следя темата и последните 10-тина страници съм ги изчел, но пак като, че ли ми е трудно да преценя. Иначе видях от кои магазини мога спокойно да поръчвам, дори съм си избрал вече : )

А при Castrol EDGE 0W-30 и CASTROL EDGE PROFESSIONAL BMW 0W30 виждам, че разликата в цената е почти двойна. Едва ли 2-рото е толкова по-добро от първото.
Честно казано не мога да преценя дали 0W-30 или 5W-30, трябва малко повече да се поразчета из форума.

А някой има ли наблюдение кое е по-добре Castrol EDGE M 5W-30 или на БМВ маслото, или кое предпочита? Цената е доста близка и бих взел по-доброто (съмнявам се да има еднозначен отговр :mhihi: )

За сега следвайки съветите бих пробвал в следния ред. Първо ще тествам БМВ маслото , после същия вискозитет на кастрол, и живот и здраве по-късно бих опитал и друг като 0w-30.

Вчера забелязах, че маслото ми е на минимума (не знам как така съм го изпуснал) и след като долях днес около 700 мл, щеката не е на максимума. Даже на око ми се струва, че почти литър би била разликата от минимум до максимум. При мен двигателя събира 7,5 литра общо. Предните дни давах доста жега на колата и имах подозрения, че не се охлажда добре, защото след няколко настъпвания значително падаше перформънса. Това може да обясни този проблем, трябва да потествам още малко на по-сухо време. Миналата седмица ми направи впечатление, че на магистрала със съвсем нормално каране и постоянна скорост 140 км/ч, колата вдигаше 98 градуса на баир (беше студен ден с 15.5 температура на въздуха). Нивото на антифриза го проверих, максимум е. Имам също голям челен интеркулер 600 х 300 х 76.

А има ли голямо значение марката на филтрите, които взимам? Предполагам ако не взимам най-евтиния или ако взема ОЕМ, няма да сгреша?

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 30 Май 2020, 0:03

Бих ти препоръчал 5W-30, понеже колата ти вече не е първа младост предполагам. 0 идва доста рядко и по-лесно се изтича от масленото тяло на филтъра в картера.
Или с други думи, на предишната кола имах следния проблем: клапанът на масленото тяло/филтъра изтърваше маслото през нощта, докато не се кара. Т.е. всяка сутрин имаше едно известно време, в което помпата трябваше да го подкачва, все едно сега си сменил маслото и моторът работеше на сухо...

Така, че си имай едно на ум за това. Естествено не е никаква гаранция, че ще имаш подобен проблем и ти.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61