С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- bmw545i
 - младши ентусиаст
 - 

- Кара: BMW 545i
 - Детайли за колата: E 60

Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
laviatan написа:Решил съм и на двете след месец като сменям маслото да пробвам с това 10в60 накрая и аз
А зимата какво ще правиш?
- Cinder
 - ентусиаст
 - 

- Кара: F90 M5C

petar_majarov написа:Колега и аз не бих си купил ауди а3 по никое време на годината, а за биелните лагери ако имам проблем ще ти драсна едно лично, само дето се съмнявам, че ще имам някога
Успех, колега

- laviatan
 - старши ентусиаст
 - 

- Кара: Всичко що е BMW , баничарки
 - Мечтае да кара: M1

bmw545i написа:laviatan написа:Решил съм и на двете след месец като сменям маслото да пробвам с това 10в60 накрая и аз
0в40
Cinder - за 10в60-ката много добри коментари чета , а и приятели с М54б30 и Н мотори са с такова/ лятото / и са много доволни
Последна промяна laviatan на 21 Яну 2014, 18:12, променена общо 3 пъти

AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !
Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа
		Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !
Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа
- bmw545i
 - младши ентусиаст
 - 

laviatan написа:bmw545i написа:laviatan написа:Решил съм и на двете след месец като сменям маслото да пробвам с това 10в60 накрая и аз
0в40
Така става.
Принципно навремето е имало зимно и лятно масло. С времето се е подобрила технологията и са започнали да произвеждат универсално.
- Cinder
 - ентусиаст
 - 

laviatan написа:Cinder - за 10в60-ката много добри коментари чета , а и приятели с М54б30 и Н мотори са с такова/ лятото / и са много доволни
Моооже, аз изказах лично мнение, че 10W60 е гъсто за тези мотори, още повече за нормално каране (под нормално визирам извън писта). Както споменах, дори хора с S85 минават на по-тънко масло, особено за зимата. Всеки сам си преценя какво да слага на колата си
550ката я карах с 0W40 Castrol и бях доволен, не го пипаше грам, а не съм я жалил. На М5цата не мисля да слагам 0W40, дори и през зимата, ще си я търкалям с 10W60, като гледам и без това си го пипа

- petar_majarov
 - 

- 

- Кара: BMW E60 545i
 - Мечтае да кара: E23 745i Turbo, E24 M6, E26 M1, E28 M5, E31 850 CSI, E34 M5

В България вече няма зима  

- bmw545i
 - младши ентусиаст
 - 

Cinder написа:laviatan написа:Cinder - за 10в60-ката много добри коментари чета , а и приятели с М54б30 и Н мотори са с такова/ лятото / и са много доволни
Моооже, аз изказах лично мнение, че 10W60 е гъсто за тези мотори, още повече за нормално каране (под нормално визирам извън писта). Както споменах, дори хора с S85 минават на по-тънко масло, особено за зимата. Всеки сам си преценя какво да слага на колата си![]()
550ката я карах с 0W40 Castrol и бях доволен, не го пипаше грам, а не съм я жалил. На М5цата не мисля да слагам 0W40, дори и през зимата, ще си я търкалям с 10W60, като гледам и без това си го пипа
Какво значи гъсто, като загреят маслата имат еднаква консистенция? Нещо битува сериозна заблуда в това отношение.
- Cinder
 - ентусиаст
 - 

Kак ще имат еднаква консистенция?  
 Маслата не случайно са обозначени с различни цифри. Едната индикира вискозитета (плътността) на маслото при студени температури, а другата вискозитета при 100 градуса Целзий. 0W40 и 10W60 не са с еднакъв вискозитет, нито при 0 градуса Целзий, нито при 100 градуса Целзий.
Освен, ако нямаш нещо друго предвид под консистенция, но не виждам какво

Маслата не случайно са обозначени с различни цифри. Едната индикира вискозитета (плътността) на маслото при студени температури, а другата вискозитета при 100 градуса Целзий. 0W40 и 10W60 не са с еднакъв вискозитет, нито при 0 градуса Целзий, нито при 100 градуса Целзий.Освен, ако нямаш нещо друго предвид под консистенция, но не виждам какво
Последна промяна Cinder на 21 Яну 2014, 19:09, променена общо 1 път

- adovet
 - старши ентусиаст
 - 

- Кара: Tesla Y

То ако бяха с една консистенция като загреят нямаше да има различни видове масла  

- Dirty M5 driveR
 - старши ентусиаст
 - 

- Кара: the real 5er
 - Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Не намесвайте понятия, които не се изполват. "Консистенция" на маслото не съществува. Това не е на Иван Звездев някоя смес за сладкиш.  
 Има плътност, кинематичен и динамичен вискозитет. Плътността при стайна температура на маслата е идентична. След кратка справка в спецификациите на 0W40 и 10W60 тя е 0.85g/ml и за двете. Разликата е във вискозитетите им, които се посочват обикновено при 40 и 100 градуса по целзий. И дават един динамичен вискозитет при 150 градуса, така наречения HTHS - high temperature, high sheer, който показва в общи линии колко устойчив е масления клин на скъсване при тази висока температура. И колкото и еднакво "гъсти" да ви се струват 10W40 и 10W60 примерно при ниски температури, разлика има и всеки може да я види в спецификациите. Тъй че аз подкрепям Cinder, че не е нужно да се слага 10W60 на двигатели, които не го изискват. Освен ако не се карат постоянно в червеното.

- Trixster
 - ентусиаст
 - 

- Кара: E60 530dA
 - Мечтае да кара: на nordschleife

Dirty M5 driveR написа:Не намесвайте понятия, които не се изполват. "Консистенция" на маслото не съществува. Това не е на Иван Звездев някоя смес за сладкиш.Има плътност, кинематичен и динамичен вискозитет. Плътността при стайна температура на маслата е идентична. След кратка справка в спецификациите на 0W40 и 10W60 тя е 0.85g/ml и за двете. Разликата е във вискозитетите им, които се посочват обикновено при 40 и 100 градуса по целзий. И дават един динамичен вискозитет при 150 градуса, така наречения HTHS - high temperature, high sheer, който показва в общи линии колко устойчив е масления клин на скъсване при тази висока температура. И колкото и еднакво "гъсти" да ви се струват 10W40 и 10W60 примерно при ниски температури, разлика има и всеки може да я види в спецификациите. Тъй че аз подкрепям Cinder, че не е нужно да се слага 10W60 на двигатели, които не го изискват. Освен ако не се карат постоянно в червеното.
Благодаря за разяснението !

"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle
		Aristotle
- sawion
 - младши ентусиаст
 - 

- Кара: 530da 04'
 - Мечтае да кара: А7 3.0TFSI
 - Детайли за колата: China Maina Town Tuning

аз вече не знам с тия масла в нашата мила родина, изобщо има ли смисъл да коментираме кой от къде го е взел и колко е сигурен, че е истинско. Колега ми е разказвал, че има рафинерия в Турция от която е товарил всякъкви видове масла за нашия пазар. И от него знам лаф-а "масло има всякъкво, но етикетите ни свършиха"  

Милсил съм си, че масла като liqui moly, които се продавам по метро, карфур и други
би следвало да са истински.

би следвало да са истински.
- adovet
 - старши ентусиаст
 - 

- Кара: Tesla Y

Аз пък последния път взех някакво холандско EUROL 5w40. преди това бях с castrol 5w30 и с 5w40 и като почна да я карам по бързичко колата си харчеше масло. Сега с това масло не го пипа.  

- bmw545i
 - младши ентусиаст
 - 

sawion написа:аз вече не знам с тия масла в нашата мила родина, изобщо има ли смисъл да коментираме кой от къде го е взел и колко е сигурен, че е истинско. Колега ми е разказвал, че има рафинерия в Турция от която е товарил всякъкви видове масла за нашия пазар. И от него знам лаф-а "масло има всякъкво, но етикетите ни свършиха"
Колеги, защо не поръчвате по интернет от чужбина?