Разход на нашите автомобили
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- CrazyElement
- ентусиаст
-
- Кара: 535D e60
- Мечтае да кара: M5 F10
Re: Разход на нашите автомобили
Andronoff написа:Много се кефя на темите за разхода
Само ми е чудно защо почти никой не мери пълно-пълно, а вместо това засича показания по борд.
Също ми е интересно защо са малко тези, които засичат от София към Бургас по надолнището и се хвалят с 4-5/100, а на обратно по нагорнището не засичат, за да не излезе, че колите им горят много.
То не бяха 3-литрови Х5-ци с по 6/100, 3-литрови е46 и е39 с по 4/100 и т.н. Имаше и един с е39 523и, който с 4-ма пътници, на газ, с климатик и пълен багажник от София към Стара Загора беше изгорил 12/100, като карал със 180-220 км/ч.
Нищо лично към никой, просто разсъждения на човек, който прави по 50-60к км годишно, поддържа си колата в безупречно здраве и много добре знае реалния й разход на гориво.
Не виждам смисъл от тия врели-некипели...
И по темата - 8/100 от хубавата нафта с 235/40/18 предни и 265/35/18 задни с чисто нови гуми. Със зимните 16-ки съм литър отгоре.
Добре хайде, да не кажеш , че не я засичам по нанагорнищата , Хасково-София пак с 150-160 ми даде 7.8 обратно казах даде 7.2 , реално средно се пада 7.5, напълно реален разход защото все пак знам колко нафта и сипвам и няма как да се прибера с повече нафта освен ако колата не си произвежда сама ако ме разбираш

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Много е субективно колега, затова най добре се мери пълно пълно. Ето за пример както по напред писах, гледам и аз колко ми спада горивото в резервоара и си правя някакви сметки, защото не винаги пълня резервоара. И по сметки ми излиза към 6.5/100. Да ама го напълних и разхода отиде на 7.74/100 което си е доста отклонение. Имам чувството че като сипя догоре ми се качва разхода. Но просто тогава показва реално. Иначе субективно и аз мисля да ми гори по малко но не 

- CrazyElement
- ентусиаст
-
Ivo_Borisov написа:Много е субективно колега, затова най добре се мери пълно пълно. Ето за пример както по напред писах, гледам и аз колко ми спада горивото в резервоара и си правя някакви сметки, защото не винаги пълня резервоара. И по сметки ми излиза към 6.5/100. Да ама го напълних и разхода отиде на 7.74/100 което си е доста отклонение. Имам чувството че като сипя догоре ми се качва разхода. Но просто тогава показва реално. Иначе субективно и аз мисля да ми гори по малко но не
Ми колега не знам гледам ти си с Е39 все пак тогава датчиците са били една идея по-стари? Не знам какво да ти кажа 7.2 ако реално е горяла 8.2 както ти казваш , че е било при теб колата ми щеше да изгори 18.5 литра , а бях и заредил 19.5 или кажи речи стрелката на горивото щеше да бъде точно там където беше като зареждах а тя беше стабилно по-напред?!!?!
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Това искам да ти кажа че колкото и да гледаш стрелката, ако не зареждаш пълно-пълно, няма да разбереш колко точно гори. Всичко ще е в сферата на догадките. Имай предвид че два литра на 20 са 10% отклонение нагоре и надолу. Ако мислиш че има 22 а те са 18 става 20% и сметката е още по неточна.
Най добре зареди догоре и тогава сметни разхода и калибрирай борда!

- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Ivo_Borisov написа:Много е субективно колега, затова най добре се мери пълно пълно. Ето за пример както по напред писах, гледам и аз колко ми спада горивото в резервоара и си правя някакви сметки, защото не винаги пълня резервоара. И по сметки ми излиза към 6.5/100. Да ама го напълних и разхода отиде на 7.74/100 което си е доста отклонение. Имам чувството че като сипя догоре ми се качва разхода. Но просто тогава показва реално. Иначе субективно и аз мисля да ми гори по малко но не
Гори ти повече, защото е по тежка ще да е

ПС: весели празници
- CrazyElement
- ентусиаст
-
Ivo_Borisov написа:Това искам да ти кажа че колкото и да гледаш стрелката, ако не зареждаш пълно-пълно, няма да разбереш колко точно гори. Всичко ще е в сферата на догадките. Имай предвид че два литра на 20 са 10% отклонение нагоре и надолу. Ако мислиш че има 22 а те са 18 става 20% и сметката е още по неточна.
Аз това се опитвам да ти обясня , че ако ми е горяла повече реално щях да изгоря литрите които заредих , а не бях , ама както и да е не ми се спори

[/attachment]
Има ли начин да се настройва или калибрира?
http://mr-fix.info/bmw-e60-e61-hidden-menu-obc
20.0 Correction factor:
Push the trip reset button to begin the correction. Numbers count up from 0-9, when correct number shows
push trip reset button.
20.1 Sets 10ths. for consumption factor
20.2 Sets 100ths. and 1000ths. for consumption factor
20.3 Saves the new consumption factor and shows new value
To enter the factor into the OBC, get into Test 20 and press reset. This will start the KVBR value count down. It will count down to 750, then start over at 1250. In other words value 1000 is a default number and you can adjust it + or - 25 % (in range from 750 to 1250). When the count down displays your correction number (for instance 1150) push trip reset button and you are set.
Since you have previously calculated your factor IMO no need to do it again. Just insert that number and for the next two or three tanks check if it is accurate. If not calculate it again and enter small adjustments.
[quote="Alexius"]Днес, на връщане към София беше доста натоварено и ми отчете разход 6.6. Направо започвам да си мисля, че този борд компютър не мери като хората.Има ли начин да се настройва или калибрира?
http://mr-fix.info/bmw-e60-e61-hidden-menu-obc
20.0 Correction factor:
Push the trip reset button to begin the correction. Numbers count up from 0-9, when correct number shows
push trip reset button.
20.1 Sets 10ths. for consumption factor
20.2 Sets 100ths. and 1000ths. for consumption factor
20.3 Saves the new consumption factor and shows new value
To enter the factor into the OBC, get into Test 20 and press reset. This will start the KVBR value count down. It will count down to 750, then start over at 1250. In other words value 1000 is a default number and you can adjust it + or - 25 % (in range from 750 to 1250). When the count down displays your correction number (for instance 1150) push trip reset button and you are set.
Since you have previously calculated your factor IMO no need to do it again. Just insert that number and for the next two or three tanks check if it is accurate. If not calculate it again and enter small adjustments.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна memorex на 24 Дек 2015, 8:25, променена общо 2 пъти
- badsharki
- ентусиаст
-
- Кара: F11 530xd
CrazyElement написа:Ivo_Borisov написа:Това искам да ти кажа че колкото и да гледаш стрелката, ако не зареждаш пълно-пълно, няма да разбереш колко точно гори. Всичко ще е в сферата на догадките. Имай предвид че два литра на 20 са 10% отклонение нагоре и надолу. Ако мислиш че има 22 а те са 18 става 20% и сметката е още по неточна.
Аз това се опитвам да ти обясня , че ако ми е горяла повече реално щях да изгоря литрите които заредих , а не бях , ама както и да е не ми се спори, съгласих се , че пълно пълно е най-точно но определено в момента като ми дава колата 7.2 не гори 8.2 както на теб
Колега, Crazy, поглези я за Коледа тая кола и й напълни резервоара, че да спрат споровете около твоя разход.

На 24-ти всеки пълни резервоара до горе, 2016 ще даваме акуратни мнения
Надявам се да се налага да влизам в меню 20 и да настройвам надолу, че откакто сложих зимните гуми, които са 45 високи, вместо 40, трудно я свалям под 8 извънградско
Но пък и от кефа не се опитвам да свалям 

- Giorceto
- Дружба Тийм
-
- Кара: 535xD
Зареждамо само пълно - пълно, колата ми е без чип, 535 дизел, в момента в София, докато не се изнесат пришълците разхода ми е 15 

Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|
- blackyhn
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е61 530D 218hp
- Мечтае да кара: Параход
София-Ветрен.
13 градуса навън. Зимни гуми Фалкен.
Темпомат на 130км/ч.
По-скъпата нафта на Шел. С включен климатик.
Поствам го защото преди не можех да падна под 7.6 с темпомат на 120. Откакто оправих алтерантора обаче е друго положението. Та въпроса е - какво общо има алтернатора с разхода??!?!
Весели празници! И карайте като европейци
Темпомат на 130км/ч.
Поствам го защото преди не можех да падна под 7.6 с темпомат на 120. Откакто оправих алтерантора обаче е друго положението. Та въпроса е - какво общо има алтернатора с разхода??!?!

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- netmurder
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше E60 530dА
blackyhn написа:София-Ветрен.
Темпомат на 130км/ч.
....
Колега извинявай ама как при 13 градуса външна температура си с климатик, да не би да имаш в предвид парно...
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!
- blackyhn
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е61 530D 218hp
- Мечтае да кара: Параход
Да. Извинявам се. Понеже оставям всичко на автоматик ... Духаше топло.
netmurder написа:blackyhn написа:София-Ветрен.
Темпомат на 130км/ч.
....
Колега извинявай ама как при 13 градуса външна температура си с климатик, да не би да имаш в предвид парно...
Мисля, че ако е на ауто компресорът работи, и едната му фукнция е да отвежда влагата от купето чрез кондензация. Може и да не съм прав.
- CrazyElement
- ентусиаст
-
blackyhn написа:София-Ветрен.
Темпомат на 130км/ч.
Колега да те питам какъв е терена по този маршрут , че така като гледам, май 535Д е по - икономичен на извънградско или айде да не е по-икономичен ама определено и не гори повече, доста пъти пътувам по-магистралата с темпомат на 130 и най-много ми е давало 7.2(като това беше с пълна кола с пътници и багаж) иначе като съм сам е около 6.6 зависи и естествено дали се прибирам към Хасково или към София ( наклона е по -голям към София).