Поддръжка на BMW E60/E61
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- cocosas
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW e60 / e46
Re: Поддръжка на BMW E60/E61
hrpopov217 написа:toncho83 написа:Относно гумите нови/стари,хората се замислят като стане авария...Случвало ми се е да чакам на светофар преди няколко зими и да ме блъснат отзад...Натиснал спирачката ама колата продължила..Слизам и гледам човека кара с гуми галоши.
Добри гуми втора ръка също не са евтини.Размер 225/50/17 зимни вървят от 300-600 лв.Новите са двойна цена и ще карат двойно,а и са единствената граница м/у автомобила и пътя!
Също съм против гумите галоши! Но специално в зимни условия, ако не можеш да караш и да не знаеш как да спираш, ако ще и с вериги да си няма спасение.
За летни бих направил компромис за втора ръка гуми, но за зимни задължително нови. Новите зимни гуми ме изкарват поне пет сезона.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Зависи колко и къде караш, моите не могат да изкарат повече от 3 зими.
П.п. не много на място, ама тоя младеж дето катастрофира край Асеновград и удави още трима младежи, беше с чисто нови гуми и като гледам не го спасиха. И пак се връщаме към мнението на колегата hrpopov217.
Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
П.п. не много на място, ама тоя младеж дето катастрофира край Асеновград и удави още трима младежи, беше с чисто нови гуми и като гледам не го спасиха. И пак се връщаме към мнението на колегата hrpopov217.

- bmw545i
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 545i
- Детайли за колата: E 60
Ivo_Borisov написа:Зависи колко и къде караш, моите не могат да изкарат повече от 3 зими.
Ей, как пък и гумите му преценихте?
- bordo_77
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 530 XD
Никой не е казал че трябва да се купуват парцалите 2-ра употреба от кварталните вулканизатори. Аз като си търсих зимни гуми попаднах на Nokian с DOT от предната година и над 7мм. грайфер. Пича ги беше карал 3-4 месеца и си беше продал колата с летните гуми, взех ги на половин цена и не виждам какво лошо има в това
.

- bmw545i
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 545i
- Детайли за колата: E 60
bordo_77 написа:Никой не е казал че трябва да се купуват парцалите 2-ра употреба от кварталните вулканизатори. Аз като си търсих зимни гуми попаднах на Nokian с DOT от предната година и над 7мм. грайфер. Пича ги беше карал 3-4 месеца и си беше продал колата с летните гуми, взех ги на половин цена и не виждам какво лошо има в това.
И аз моите така ги продадох. Особено от хора в форума не би трябвало да е проблем.

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
bmw545i написа:Ivo_Borisov написа:Зависи колко и къде караш, моите не могат да изкарат повече от 3 зими.
Ей, как пък и гумите му преценихте?
Гледай новините от тогава и ще разбереш.

- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
Аз особено като сменя колата винаги ми остава един чифт от старата или зимни или летни в зависимост от сезона на продажбата, като откраднаха петицата останаха 17ки Nokian на по-малко от 1500 км каране смятайте, че който ги купи ще остане доволен
Сервиза, от който си купувам гумите обикновено ми ги взима и ги препродава и така ми приспада от цената на новите
Просто трябва да се гледа DOT-а и износването

- toncho83
- младши ентусиаст
-
- Кара: и БМВ кара
- Мечтае да кара: по А-8
Taruno написа:Аз особено като сменя колата винаги ми остава един чифт от старата или зимни или летни в зависимост от сезона на продажбата, като откраднаха петицата останаха 17ки Nokian на по-малко от 1500 км каране смятайте, че който ги купи ще остане доволенСервиза, от който си купувам гумите обикновено ми ги взима и ги препродава и така ми приспада от цената на новите
![]()
Така е колега,ама гуми като твоите и като на колегата bmw545i (видяно от снимки) рядко изпадат.Да си кажем,че са по-скоро изключение...
П.П.Аз също се оглеждах за такива "промоции" във форума...,но впоследствие реших да купя чисто нови.... И сега ги търкам в топлата зима

- cocosas
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW e60 / e46
toncho83 написа:Taruno написа:Аз особено като сменя колата винаги ми остава един чифт от старата или зимни или летни в зависимост от сезона на продажбата, като откраднаха петицата останаха 17ки Nokian на по-малко от 1500 км каране смятайте, че който ги купи ще остане доволенСервиза, от който си купувам гумите обикновено ми ги взима и ги препродава и така ми приспада от цената на новите
![]()
Така е колега,ама гуми като твоите и като на колегата bmw545i (видяно от снимки) рядко изпадат.Да си кажем,че са по-скоро изключение...
П.П.Аз също се оглеждах за такива "промоции" във форума...,но впоследствие реших да купя чисто нови.... И сега ги търкам в топлата зима
То изпадат ама такива цигани има че нямам думи. Купил ги за 1500лв и ги е карал 2 сезона и им иска поне 1300лв.
И междодругото някой ако има 18ки 245/45 4бр. летни да свирка.
- Cinder
- ентусиаст
-
- Кара: F90 M5C
Да не забравяме и другия тип цигани, тези които искат нови гуми за без пари, че те май преобладават 

Колеги, добрият шофьор не е този, който успява да се измъкне от дадена ситуация (в случая с чисто нови зимни гуми), а този, който не влиза в нея - сиреч, ако този отзад, който те е блъснал е бил внимателен, можело е да не те удари дори с галоши съотвенотно и обратното, разбира се с нови зимни гуми ефекта от спирането е по-голям, но щом се стига до там....
Ако един човек е достатъчно отговорен, може сам да си избере гумите спрямо бюджета му, като не забравяйта, че ако някой купи гуми 2ра ръка на един сезонза за половин цена, то те ще карат 2 сезона от общо 3(като нови), поне аз не бих карал гуми по-стари от 3 сезона специално зимата. Тук всички, които се хвърляте на новите гуми, като прочетох, че ги купувате веднъж на 5г. просто твърдението ви е смешно, нападайки някой, който си е купил гуми на един сезон.
Тук мога да уважа мнението на хора, които взеки сезон си купуват нов комплект гуми, а старите ги продават, но хора които карат по 4-5г. с един комплект "нови" гуми, да обяснват каквото и да било, на колегите, които са си купили гуми втора употреба, директно наричащи ги "галоши" е някак си иронично.
Ако един човек е достатъчно отговорен, може сам да си избере гумите спрямо бюджета му, като не забравяйта, че ако някой купи гуми 2ра ръка на един сезонза за половин цена, то те ще карат 2 сезона от общо 3(като нови), поне аз не бих карал гуми по-стари от 3 сезона специално зимата. Тук всички, които се хвърляте на новите гуми, като прочетох, че ги купувате веднъж на 5г. просто твърдението ви е смешно, нападайки някой, който си е купил гуми на един сезон.
Тук мога да уважа мнението на хора, които взеки сезон си купуват нов комплект гуми, а старите ги продават, но хора които карат по 4-5г. с един комплект "нови" гуми, да обяснват каквото и да било, на колегите, които са си купили гуми втора употреба, директно наричащи ги "галоши" е някак си иронично.
- miroleskov
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е 61 530d
не е точно така.Купуваш гума втора ръка не знаеш как е съхранявана и дали не е карана половината лято примерно.Гуми на 4-5 сезона особено зимни им няма нищо ако се съхраняват подходящо(разбирай да се намажат с парафин преди да ги складираш).Това ще спре или ще намали до минимум естественото стареене на каучука,което е химичен процес.Ако ги съхраняваш правилно можеш и повече от 5 сезона да ги караш стига да им остане грайфер разбира се ако не въртиш много километри. 

Винаги нощувай под върха,за да можеш да продължиш на горе, на сутринта.
Кума печена лятото си личи от далеч. 5г. зимна гума аз не бих сложил, ако ще и в камера да е седяла, калчука си губи свойствата и се втърдява.
- miroleskov
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е 61 530d
точно това ти обяснявам каучука старее от влиянието на азота,който се съдържа във въздуха.Намазването с парафин прави слой,който успява да защити гумата от Азота и по този начин защитава гумата.Един вид в преносен смисъл малко се явява като инхибитор на химичната реакция
Винаги нощувай под върха,за да можеш да продължиш на горе, на сутринта.
А докато я караш през тези повече от 5г. всеки ден с парафин ли я мажеш?