Пребоядисване на E61

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Re: Пребоядисване на E61

Мнение от laviatan » 19 Фев 2019, 12:48

Преди 3 години боядисвах Х-са .

Питах на доста места - от 1000 :mhihi: до 3500 лв.
Избрах при много добър приятел/ който за съжаление вече не иска да се занимава/ среден вариант , който е по-близо до втората граница - тоест цената беше на приятелски начала .

Още в началото ми каза - с еди какви си материали излиза толкова. С други - излиза толкова . Имаше не малка разлика . Каза си ,че може някой неща да се спестят, но не го препоръчва . Разбира се отговорих - или да е правим , или няма смисъл въобще .

Става дума за права - здрава кола, но понажулена тук - там.

Не разбирам нищо - но някой неща ми направиха впечатление .
Колата беше разглобена от-до . Кори , лайсни , брони , стопове, емблеми , прагове , капаци , огледала .

Седя месец - всеки детайл го огледа човека . Каза си ,че има технологично време и не трябва да се прибързва с някой от операциите . Накрая с репатрах е закарахме до камерата - специално ми каза,че е за предпочитане да е по-нова и да не се скъпя за нея .

Там ми е пръсна . После е върнахме - и като ми изсипа една торба с мостри на щипки ...лошо ми стана :mhihi: . Каза ми ,че стара щипка няма да слага .
Събрахме ги за 10-тина дена /някой не бяха налични / и се върнах при него с едно кашонче :mhihi: . Стана готова колата и си тръгвам от него и отивам да заредя гориво . На бензиностанцията щяха веднага да ме "сефтосат" - една кифла паркира на педя място от мен и отвори вратата все едно няма друга кола - поражения нямаше никакви :shock:

Резултата - колата до момента е като излязла от завода . Няколко пъти имаше от моя глупост инциденти - боята не мръдна ! На едно място "праснах " вратата като е отворих в мантилела една / с такъв замах е отворих,че като излязох да видя резултата си казах : е сега отивам за боя. Е да ама не - на ъгълчето малко се жулна /с големината на върха на клечка кибрит/ . Имам си малко резервна боя - "мацнах" го и готово .

По същото време двама познати си боядисаха колите на други места . Сега като сравним след три години резултата - познайте в чия полза е :mhihi:

Та за мен или да се направи както трябва , или по-добре да се махне така колата . Поне да не се ядосва човек
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
Мечтае да кара: без да се ядосва

Мнение от drago9205 » 19 Фев 2019, 12:54

laviatan написа:По същото време двама познати си боядисаха колите на други места . Сега като сравним след три години резултата - познайте в чия полза е :mhihi:
Та за мен или да се направи както трябва , или по-добре да се махне така колата . Поне да не се ядосва човек

Ние сме си говорили с теб точно на тази тема, колега :) :bchug:
Аз и затова питах колегите - обявените цени от 3000-3500 за качествено боядисване включват ли:
  • Разглабяне на части/панели прочее
  • Подмяна на щипки
  • Висок клас материали
  • Наистина адекватна камера и изпичане на лака

Или говорим за бързо и качествено (като първото условие често компрометира второто)
Редно е да отбележим, че както при сервизните дейности тук основната част от ценообразуването е в графа "труд", която е доста спекулативна. Та един човек (може да е добър в работата си) взима 1500-2000 за труд, то друг (също така добър в работата си) може да цели 800-1000 за труд. Всичко това зависи от локацията, натовареността, пазарлъци/приятелства и много други фактори.
Последна промяна drago9205 на 19 Фев 2019, 12:58, променена общо 2 пъти

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: като тъпанар ... Е61 530D
Детайли за колата: Параход

Мнение от Nikkie » 19 Фев 2019, 12:57

Ами по-принцип ще сваля детайлите , няма да ги облепя и пръска само отгоре
Ще видим крайния резултат ще ви пратя снимки ако и хареса ще ви дам контакти на момчето
и цялото боядисване не е 1500лв , НАД 1500лв съм написал ;) давам само ориентир.

Поздрави и мерси за мненията !

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 19 Фев 2019, 13:04

drago9205 написа:Все пак...
Като оставим спекулациите и теориите на страна. Нека запознатите колеги споделят на какви цени вървят качествените основни материали (боя/лак) когато се взимат в по-големи количества 5-10-20.... литра. Също и колко литра материал ще "лапне" едно е60.

Пак си в грешка.... :nono:
Би ли ми посочил поради каква причина аз трябва да ти продавам материалите на доставна цена,при условие,че имам затворени постоянно едно 5-6к в материали,за да мога да съм адекватен във всяка ситуация?Аз печеля не само от труд,печеля и от материали,купувам на едрови цени със съответната ТО и продавам по цени на дребно,това ненормално ли е?
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago9205 » 19 Фев 2019, 13:15

немо написа:
drago9205 написа:Все пак...
Като оставим спекулациите и теориите на страна. Нека запознатите колеги споделят на какви цени вървят качествените основни материали (боя/лак) когато се взимат в по-големи количества 5-10-20.... литра. Също и колко литра материал ще "лапне" едно е60.

Пак си в грешка.... :nono:
Би ли ми посочил поради каква причина аз трябва да ти продавам материалите на доставна цена,при условие,че имам затворени постоянно едно 5-6к в материали,за да мога да съм адекватен във всяка ситуация?Аз печеля не само от труд,печеля и от материали,купувам на едрови цени със съответната ТО и продавам по цени на дребно,това ненормално ли е?

Това, че си затворил в материали не виждам по какъв начин трябва да оправдае каквото и да е, това си ти е част от работата ако искаш да функционираш. И ти като клиент ще искаш куриерите да са затворили едни пари в гориво, за да ти доставят пратката, както и стругарят да има материал/ток/струг.

Иначе за авто услугите предполагам всичко е нормално - всички гледат хем да са търговци, хем да си вземат цената (често завишена) за труд. Тук проблемът е отношението, защото и аз мога да намеря (не от бояджията) материали на доставни цени (или пък на пазарни каквито той ще ми предложи), но ще ми каже "еее нее само с мои материали" (защото явно 50% от бизнеса ти е косвена търговия). Просто надценката на материалите косвено/скрито си влиза към цената за труд - и за мен именно "скритата" част е проблемът, защото като клиент не мога да си направя твърде точна сметка кое ми е рентабилно.

П.П. Може би тук е редно пак да размътя водите с въпросът, който сервизите/масторите стабилно избягват (понеже 95% от случаите са осигурени на мин. заплата) - ти като майстор за тия консумативи с 15% надценка + труд ще ми издадеш ли фактура и касов бон (съответно печалбата от надценка на материалите и труд ще влезне ли по някакъв начин в бюджета, както и твоят клиент всеки ден внася като осигуровки и данъци)?
Последна промяна drago9205 на 19 Фев 2019, 13:21, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 19 Фев 2019, 13:15

колегата НЕМО няма как да го разбере човек от гледна точка на клиент

и в моя бизнес винаги всеки ти казва "тва го има за Х пари същото" или "мога да го взема на Х цена" ... винаги отговора е "вземи си и го направи"

никога не трябва да бъркате дадена услуга с това да си купите нещо ;)

ако вие прецените просто да си купите нещо в това няма нищо лошо , купувате си го , ревете на приятели за отстъпки, търсите някакви тънки хави и си го купувате и приключвате до там

обаче ако отидете при някой за извършване на услуга материалите които ви предложи, не са просто материалите ;) те включват преценката за употребата , търговския риск дали даденото нещо е точно за ситуацията, търговския риск да му се върнете за рекламация и т.н. и т.н.

няма нищо лошо всеки да си купува каквото си иска както си иска , обаче да се прави сметка на друг не върви

аз винаги съм предлагал на клиенти недоволни от цена на част/материал да си донесат техни , но без да ме обвързват с крайния резултат и винаги има погледи :shock: :shock: :shock:

за да получиш топ услуга трябв топ $ обикновено , жалкото е , че в Бг много хора се крият зад топ цени ... ама услугата насреща е тотал щета (във всеки един бизнес) и така се срива всякакво доверие у клиента

успех на колегата който иска да боядисва (с най-добри чувства го казвам) , аз имам цяла кола за боя и чакам последния възможен момент за това и винаги съм сменял цели панели с цел точно да не боядисвам , защото знам цените

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago9205 » 19 Фев 2019, 13:30

host написа:никога не трябва да бъркате дадена услуга с това да си купите нещо ;)

аз винаги съм предлагал на клиенти недоволни от цена на част/материал да си донесат техни , но без да ме обвързват с крайния резултат и винаги има погледи :shock: :shock: :shock:

жалкото е , че в Бг много хора се крият зад топ цени ... ама услугата насреща е тотал щета (във всеки един бизнес) и така се срива всякакво доверие у клиента

Колега, много верни неща казва и се съгласявам с тях. Но именно - ето ти казваш "Давам свобода на клиентите да си донесат материалите ако моите не им харесват", това на много места клиентите го нямат като избор, а са задължени да платят тези 15-20-30% "данък" материал.
Конкретно при боядисването, ако знаеш номер на боята и марката, която търсиш - дали бояджията ще купи на доставна цена или ти ще намериш същата на доставна цена (от там от където и той я взима) - няма да има разлика в крайния резултат. Тоест тези 15% оскъпяване оправдани ли са с нещо освен цел печалба, носят ли на клиента нещо - напр. гаранция, че боята/лакът ще изкарат 1 година без да стане на кратери от камъчета.

А последно ценообразуването е това, за което аз най-много се паля - хвърлят се цени на посоки 2-3-4-5к за дадена услуга, а не се обяснява накрая каква е услугата, каква е гаранцията, какви са материалите, гарантиран ли е произходът на тези материали и прочее. Също така, както писах по-горе тази висока цена твърде често не е последвана от фактура/касов бон и прочее.

П.П. Само ще кажа конкретно по темата с боядисването и цените, че миналата година 1 колега пребоядиса одраскана предна броня на нова кола за 900!!!!! лева. След което 3 пъти я връща за ремонт, заради разлята боя, паднал лак и прочее. Като колата е нова в гаранция и с каско и съответно я оставя в представителство на марката, за да се оправи проблемът. Еми тая скъпа цена не му спести връщането и разкарването - тоест в случая за клиента единственият дивидент от високата цена е един голям к*р + доста изгубеното време и нерви.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 19 Фев 2019, 14:00

drago9205 написа:Конкретно при боядисването, ако знаеш номер на боята и марката, която търсиш - дали бояджията ще купи на доставна цена или ти ще намериш същата на доставна цена (от там от където и той я взима) - няма да има разлика в крайния резултат.

Ти май не разбра,че няма как като клиент на дребно да получиш цени като клиент на едро.На мен са ми звъняли (вносител от Сф),така и така,обажда се един от твоя град,иска да купува директно от нас,ко ще кажеш?
Аз съм звънял на друг вносител,така и така искам да пазарувам директно от вас?Амиииии,ние си имаме дилър в града,ако е за някакви по-сериозни обеми може да измислим нещо,но за 400-500лв. на месец не става!
Успех с цветовете :yes: :mhihi: Това е един и същи цвят като номер,просто различни варианти и различни производители на боята ;)
IMG_1931.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: като тъпанар ... Е61 530D
Детайли за колата: Параход

Мнение от Nikkie » 19 Фев 2019, 14:17

Колеги обърнахте темата на спор :) , дайте по същество мисля ,че ще е полезна за хората , които мислят да пребоядисват.
Нищо лично към никого и много благодаря за мненията

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d Mpack
Мечтае да кара: ///M
Детайли за колата: E90 330dA 12.2007 Titan Silber / M SPORT package / Style 193 / Navigation / Recaro / Shadow Line / Xenon / Light package
VD86338

E91 330dA 12.2006 Black sapphire metallic / Navigation / Recaro / PDC / Light package
SOLD

328iА sedan Technoviolett 12.1996 Mpack,LSD 3.15
AU60415
SOLD

318is coupe 10.1998 SOLD

E39 530d 1999 Mpack SOLD

Мнение от Powerslide » 19 Фев 2019, 20:57

немо написа:Проста сметка:Е61 има 13 основни детайла,2-та прага ги броя за още 1 детайл(макар,че е малко).
1500лв.: 14=107лв/детайл. :kuku:
На такива цени в наше село работят т.нар. "джамбазки майстори" :kuku:

Още една проста сметка:преден капак Е60/61 (леко градушков)
1.Боя Мобихел 0.4Х120=48лв.
2.Филер 0.5Х30=15лв.
3.Грунд за алуминий 0.2Х40=8лв.
4.Кит 10лв.
5.Шкурки 10лв.
6.Облепване,обезмасляване 10лв.
7.Полиране 15лв.
8.Камера 30лв.
Тотал 146лв.материали+др.разходи,без труд (от 1 до 3 са що-годе бюджетни материали,за топ марки умножете по 2 :lol: ).

107лв на детайл е много за "джамбазки майстори" :mhihi: не се ебавам наистина
Иначе по темата , винаги ще има някой който ще я направи за 1200-1500 лв (говоря за Е61 , ако е голф 5 примерно за 1000 лв се прави цялата , и не няма да е топ качество но прилично )
Въпроса е че след боядисването за тея пари колата ще има доста кусури и неизпипани неща.
Ако някого не го дразнят тези проблеми, ще си кара и няма да му пука.
Ако гоним качество се приготвят около 150 лв на детайл и работата става.
Това за моя град , при Вас не зная кой как работи
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото има
Мечтае да кара: Влакчето на метрото

Мнение от nickem » 20 Фев 2019, 11:27

Колеги, дайте наистина малко по същество.
След като сме на темата, аз искам да сложа тая пролет М спорт броните и ми трябва място, където да го направят читаво. Тънкия момент при мен е местенето на АСС сензора и вече в 2 сервиза ми казаха, че не искат да се занимават с такива неща. Като цяло с предишни коли съм ходил по кви ли не места и само на едно място бях доволен(BMW Service на Военна рампа), ама там не знаят как една щипка да ти сменят на бронята даже, а и боядисват 2 детайла по 2-3 седмици. :)
Предложения за читави хора за тая работа? Може и на лично.

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Мнение от FaceOff » 20 Фев 2019, 19:17

Nikkie написа:Ами по-принцип ще сваля детайлите , няма да ги облепя и пръска само отгоре
Ще видим крайния резултат ще ви пратя снимки ако и хареса ще ви дам контакти на момчето
и цялото боядисване не е 1500лв , НАД 1500лв съм написал ;) давам само ориентир.

Поздрави и мерси за мненията !

Ще сваля детайлите? Кои детайли? Ако говориш за двете брони и фарове и стопове много ясно, че ше ги свали, на мен са ми боядисвали Е36 за 1000лв и ги бяха свалили. Но ако говориш, че някой ще свали врати, преден, заден капак, да не говорим (поне) за предните калници, камо ли задните и ще боядиса и колонките и праговете отвътре за 1500лв - мога да кажа само, че или си попаднал на мазохист, или мазохист е този, който му вярва. Смяна на цвят (при което се боядисват и всичките тези неща) преди ДЕСЕТ години струваше над 2000лв, а май забравяте, че сме 2019 година, и всичко лекинко :mhihi: поскъпна?? 107лв не било цена за джамбазки майстор :mhihi: 100лв е за боядисване на улицата, джамбазки майстори искаха по 100-120лв пак преди 10 години. В крайна сметка всеки да дава колкото му се дават, но след няколко дни след като си вземеш колата и почнат да ти правят повече неща впечатление, и след четвъртата автомивка, когато вече лака е целия в кръгове, както си е бил и преди тези 1500лв и се замисляш.. дали си е заслужавало?

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 21 Фев 2019, 10:11

В крайна сметка е много просто но незнам защо никой не иска да го направи, а именно да каже следното:
"Материалите струват ххх пари, майсторлъка по работата струва хххх, за да стане както трябва за което давам еди си каква гаранция."
В крайна сметка ако нещата бъдат поставени така никой не би имал нищо против.
Но явно е някаква мега тайна :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago9205 » 21 Фев 2019, 10:24

И аз това исках да разбера - най-вече ми е интересно нисък/среден/висок клас материали колко се различават като цена, но нищо по същество не се казва.
Също ми е интересно тези материали мога ли да ги поръчам онлайн от друга държава и да се окаже, че цената излиза колкото доставна (както например се случва с маслата)?

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 21 Фев 2019, 11:01

За тази точно услуга аз не бих рискувал да си купя сам матерялите, защото в нито един бранш не е нормално някой да ти даде гаранция за каквато и да е услуга ако не я направи както той иска, тоест с матеряли които той прецени.
Проблема е в това, че не се дава гаранция за качество а се предлага услуга на "честна дума" и на доверие.
Аз лично бих предпочел да платя повече ако този който ще извършва услугата ми каже примерно "следващите 10 години лака и цвета няма да се променят".
Разбира се гаранцията не би следвало да включва одирания удари и прочие външни намеси.
Просто просто при нормална употреба слънце дъжд и камъчета по магистралите да не стане на язви на втората година....
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61