Сензор за дъжд проблем
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
25 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- fitter
- младши ентусиаст
-
- Кара: F11 535D
Re: Сензор за дъжд проблем
Qugo, ако си го свалял сензора е добре да се смени подложката (гела) между него и стъклото и след това да се направи инициализация с INPA/DIS. Прикачено можеш да видиш какво пише в DIS:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Qugo
-
-
- Кара: Е60 530i LCI
- Мечтае да кара: M4
Свалих сензора.
Моя сензор е кръгъл и се закрепва за стъклото посредством една мерална пластина, която играе роля на скоба.
Свалих го и забелязах че има прах върху него. Никъде (стъкло, сензор) няма следи от силикон. След проверка в нета видях че тези сензори които са със силикон закрепени са правоъгълни!
Почистих го и пак зглобих всичко. Пробвах лайт сензора който е вграден в рейн сензора и работеше (сложих ръка на стъклото и фаровете светнаха). Явно имам проблем в кодирането. Днес или утре що потърся къде е body сектора в ИНПА и ще пиша пак.
Моя сензор е кръгъл и се закрепва за стъклото посредством една мерална пластина, която играе роля на скоба.
Свалих го и забелязах че има прах върху него. Никъде (стъкло, сензор) няма следи от силикон. След проверка в нета видях че тези сензори които са със силикон закрепени са правоъгълни!
Почистих го и пак зглобих всичко. Пробвах лайт сензора който е вграден в рейн сензора и работеше (сложих ръка на стъклото и фаровете светнаха). Явно имам проблем в кодирането. Днес или утре що потърся къде е body сектора в ИНПА и ще пиша пак.
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Ако искаш мини и ще го пробваме
Qugo написа:Свалих сензора.
И аз се боря с моя сензор от няколко дни. При мен проблема е друг: A129: Rain sensor on window not calibrated. Изтривам грешката, инициализирам сензора, изключвам от контакт, включвам, чакам 10 секунди и грешката се появява отново. При инициализиране се трият старите адаптационни стойности, а в първите десет секунди след включване на контакт сензора изпраща инфрачервен сигнал към стъклото и измерва върнатия сигнал. Ако лещата е ок и ако стъклото е чисто и ако няма балончета в гела би трябвало получения сигнал да е 90-95% от изпратения. Явно при мен не е така и само-калибрирането не работи. Някой е свалял сензора преди мен и си е оставил ръцете - плочката е надраскана и едното ъгълче е счупено.
Като гледам стойностите за front/ambient светлина - сензора за светлина работи, защото от мрак (стойност 0) се сменя до светло (стойности от 160 до 220).
Ако някой колега във форума продава такива лещи ще е супер, защото не ми се чака от ebay. Не зная дали тази част се продава отделно в ДАРУ или някъде другаде - ако някой знае нека да сподели.
Мислех че на E60 и на E65 сензорите са еднакви, но явно не са. Самият модул се откача от стъклото (по-точно от виолетовата плочка с деветте лещи) като се натиснат две пластмасови крачета, за да го освободят. Самата виолетова плочка е залепена за стъклото (вериятно OEM-ските стъкла за коли със сензор се продават направо с тази плочка предварително залепена). На снимките по-долу се виждат двете части и коя е залепена към стъклото.

- fitter
- младши ентусиаст
-
Пробвайте да инициализирате с DIS. Аз лично не успявам да инициализирам активния волан с INPA. Става само с DIS. Нямам представа защо е така, но може и при вас да е подобен проблема. Qugo можеш ли да свалиш файла на модула с NCS Expert. Да не би да има някоя опция там която да не е активна? Днес ще видя как е кодиран моя модул и може да ги сравним.
- Qugo
-
-
Много интересен проблем се наблюдава и при теб колега, но мисля че ти си за нов/втора ръка сензор+прозрачен силикон.
Моя сензор е много по-различен, кръгъл е и няма лилави отенъци, няма и силикон върху него.
Моя сензор е много по-различен, кръгъл е и няма лилави отенъци, няма и силикон върху него.
По-скоро ми трябва само пластмасовата (лилава) плочка, която се лепи на стъклото. Аз я свалих, изчистих я и я залепих отново, но пак дава че не може да се калибрира.
Поръчах си нова от ebay:
http://www.ebay.co.uk/itm/121500482976

Ти успя ли да го инициализираш?
От основния екран на INPA:
Е60 -> Body -> Rain and light sensor -> (F6) Activate -> (F1) Initialise -> (F10) Back
После можеш да гледаш в "Status" данните които отчита за светлина и т.н.
Днес пак се пробвах да залепя старата (счупена) плочка с лещите - всичко се оправи. Сензора се калибрира и вече всичко работи - автоматични светлини и сензора за дъжд засича капките и включва чистачките.
Ако на някой с Е65 му трябва призмата с лещите да каже, че аз и без това я поръчах.
Поръчах си нова от ebay:
http://www.ebay.co.uk/itm/121500482976
Ти успя ли да го инициализираш?
От основния екран на INPA:
Е60 -> Body -> Rain and light sensor -> (F6) Activate -> (F1) Initialise -> (F10) Back
После можеш да гледаш в "Status" данните които отчита за светлина и т.н.
Днес пак се пробвах да залепя старата (счупена) плочка с лещите - всичко се оправи. Сензора се калибрира и вече всичко работи - автоматични светлини и сензора за дъжд засича капките и включва чистачките.

Ако на някой с Е65 му трябва призмата с лещите да каже, че аз и без това я поръчах.
- fitter
- младши ентусиаст
-
- Qugo
-
-
fitter написа:;-) В крайна сметка разбра ли къде беше проблема?
В край на сметка проблема е решен.
След инициализация на сензора нямаше никакъв ефект.
Огледах сензора от външната страна на стъклото и забелязах, че силикона е леко напукан. Реших да сменя силикона с нов за това купих такъв от кобра за 27лв (за кръгли сензори).
Свалих сензора и забелязах, че силикона е мътен и спихнал. Изчистих го хубаво сложих новия силикон, изчаках 10мин. да стегне леко и го лепнах. След външен оглед забелязах, че са останали мехурчета и бързо го свалих, нанесох още малко силикон върху долния слой, и след 7-8 мин го сложих отново. Сега няма ното едно балонче и сензора работи перфектно. Много чувствителен е и съм много доволем от мигновенната му реакция.

fitter написа:;-) В крайна сметка разбра ли къде беше проблема?
Според мен проблемите бяха два:
1) Балончета от недобре залепен сензор
2) Сензора беше леко изкривен
Като се залепи както трябва всичко е наред.
Радвам се, че Qugo също се е справил със задачата, въпреки че и силикон за 6-7лв върши работа.
Лещата/призмата, който си поръчах от ebay и не ползвах е за БМВ Е60/61/65/66, така че ако някой търси да се обади - излезе ми 63лв с доставката от Англия.
25 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2