Мнение за предна ходова част ?
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
39 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- toni
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D '05
Re: Мнение за предна ходова част ?
И аз се убедих в същото, тръгнала рейка не се оправя ако не се сменят износените части. В момента моята тропа, скърца и пука и всичко това след като сам си хвърлях прах в очите за така наречения рециклаж. И сега какво направих, дебнах из Немското ибей и си взех нова активна рейка с козметични дефекти за 1100лева. Аз лично съветват колегата ако това излезе рейка, да не се занимава да я ремонтира, а да си търси нова, а именно от Немския ибей излизат идеални оферти.
- E30_DK
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: S63, но не AMG, а B44tu
da6ip написа:Всичко това много хубаво, ясно е че си го правил на други коли, но за Е60 просто не върши работа.
1) Обирането на луфта: Естествено че всеки с канал и отвертка/гаечен ключ може да го направи. Но колкото и малък да е луфта, ако идва от износване, винаги той е разлика във височината на гребена в средата и в краищата. Обирането му в средата, логично води до втвърдяване в края.
На моята кола няколко пъти сме обирали луфта, и винаги е водело до втвърдяване, освен ако е имало разхлабване след сглабяне на рейката (след рециклиране, или след монтаж на другия гребен който сложихме).
2) Презацепването: Ако имаш предвид да се обърне червяка на 180 градуса, аз специално питах в моя сервиз, и ми казаха че на Е60 кормилната колона е предвидена да се сглабя по един точно определен начин, и е невъзможно червяка да се завърти и да се сглоби пак. Все пак може и да бъркат - затова те питах дали е правено на Е60?
И още нещо: Това са елементарни механични операции, също както и наваряването на гребена и шлайфане. Тези неща са близко до ума и съм ги обсъждал още през 2010 г. с хората в сервиза за рейки в МЕИ, когато моята рейка сдаде багажа. В сервиза в МЕИ бяха категорични - нищо не може да се направи с гребена и червяка на Е60.
Смяташ ли че всички те са толкова заблудени и години наред не се сещат за този елементарен начин да оправят рейките на хиляди Е60-ки в България, и да се убият от бизнес?
Прав си за разликата във височините, но може би още в началото тябваше да изясниме, че става дума за отлагане на истинския ремонт, а именно нова рейка. Появи ли се веднъж хлабина между червяка и гребена, качествен ремонт няма!!!

Относно самото презацепване - правилно си ме разбрал - червяка се завърта на 180 градуса, след това към курмилната колона има отношение едно пласмасово перо което е нанизано на шлици най-отгоре на червячния прът. То се поставя в точно определена позиция спрямо навит волан в крайно ляво/дясно - това ми го показаха именно хората в МЕИ-то. Ако при рейките на Е60 това перо е едно цяло с червячния прът и не може да се сваля, тогава презацепването става почти мисията невъзможна, но на схемата на рейката в realoem и на картинки от нета се вижда, че това перо е същото пластммасово, черно както на рейка от Е39, каквато аз правих.
Относно бизнеса който въртят тези сервизи... именно защото двама мои тознати още преди години дадоха по една торба пари за пълен рециклаж на рейките и те изкараха по 1-1,5 години (50-80 хил. км), аз реших сам да разбера за какво става дума за да се опитам да ремонтирам рейката си по по-качествен начин, но в крайна сметка стигнах до извода, че износени метални части не може да се ремонтират. Единствения вариант е да се презацепи и малко да се попритегне с което проблема за извесно време/киломерти се замазва, отлага или там като искате го наречете - според мен в сервизите именно това правя + нови семеринги и уплутнения.
- miroleskov
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е 61 530d
добре де толкова ли са специфични тези детайли,че никой не може да ти ги изработи.Не съм виждал разглобено такова чудо,но не ми се струва толкова сложно все пак това са детайли,които се изработват не падат от небето
Винаги нощувай под върха,за да можеш да продължиш на горе, на сутринта.
- E30_DK
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: S63, но не AMG, а B44tu
Ето това е снимка на резглобена рейка - от нея ще можеш да добиеш представа за детайлите.
- netmurder
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше E60 530dА
Някой може ли даде логично обяснение на това, че примерно след като не карам колата една седмица гадното потропване изчезва.... Появява се чак след около 20-тина километра....
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!
- bordo_77
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 530 XD
Аз пък се чудя защо още някой производител на резервни части не е започнал да ги прави този прът и червяка и да ги продава на някаква нормална цена. Едно такова парче желязо струва дребни пари ако се произвеждат големи количества. Кой производител им ги прави тези реики на bmw?
- Atsalov
- Ацалов
-
- Кара: Колело
- Мечтае да кара: Лодка в морето
toni написа:И аз се убедих в същото, тръгнала рейка не се оправя ако не се сменят износените части. В момента моята тропа, скърца и пука и всичко това след като сам си хвърлях прах в очите за така наречения рециклаж. И сега какво направих, дебнах из Немското ибей и си взех нова активна рейка с козметични дефекти за 1100лева. Аз лично съветват колегата ако това излезе рейка, да не се занимава да я ремонтира, а да си търси нова, а именно от Немския ибей излизат идеални оферти.
Да те попитам,твоята кола без активна рейка ли беше?
- stankata777
- ентусиаст
-
- Кара: Е71 30д
- Мечтае да кара: Ф06
- Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/
bordo_77 написа:Аз пък се чудя защо още някой производител на резервни части не е започнал да ги прави този прът и червяка и да ги продава на някаква нормална цена. Едно такова парче желязо струва дребни пари ако се произвеждат големи количества. Кой производител им ги прави тези реики на bmw?
Не зная кой ги произвежда тези нелепи редки ,но е за убиване!Мой познат с Ф30 му побеляха косите,на 30к км рейката се разтропа(19'джанти),чака месец и половина за нова рейка от Камор,смениха я и се оказа дефектна,още чака за новата(втора поред).....
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue
- Atsalov
- Ацалов
-
- Кара: Колело
- Мечтае да кара: Лодка в морето
stankata777 написа:bordo_77 написа:Аз пък се чудя защо още някой производител на резервни части не е започнал да ги прави този прът и червяка и да ги продава на някаква нормална цена. Едно такова парче желязо струва дребни пари ако се произвеждат големи количества. Кой производител им ги прави тези реики на bmw?
Не зная кой ги произвежда тези нелепи редки ,но е за убиване!Мой познат с Ф30 му побеляха косите,на 30к км рейката се разтропа(19'джанти),чака месец и половина за нова рейка от Камор,смениха я и се оказа дефектна,още чака за новата(втора поред).....
Ужас ,ей в такъв случай можеш да се поболееш от нерви като знаеш колко пари си дал за колата.
- toni
- младши ентусиаст
-
Atsalov написа:toni написа:И аз се убедих в същото, тръгнала рейка не се оправя ако не се сменят износените части. В момента моята тропа, скърца и пука и всичко това след като сам си хвърлях прах в очите за така наречения рециклаж. И сега какво направих, дебнах из Немското ибей и си взех нова активна рейка с козметични дефекти за 1100лева. Аз лично съветват колегата ако това излезе рейка, да не се занимава да я ремонтира, а да си търси нова, а именно от Немския ибей излизат идеални оферти.
Да те попитам,твоята кола без активна рейка ли беше?
С активна си е още и чакам просто да се разбие максимално, за да сложа новата.
- toni
- младши ентусиаст
-
Има счупени букси на два датчика, които вече са неизползваеми, гледах ги в Дару са около 500 лева, и буксата на ел. двигателя, и тя е счупена, ама на мен не ми дреме, защото ще си ги прехвърля тези неща от старата. И докато гледах за моята, видях много обяви с направо нови рейки на доста добри цени. Колегата Боримечката от Х раздела беше писал, че си беше взел пак от Германия скоростна кутия на много тънка цена.
Здравейте колеги искам да взема и аз отношение. Относно рейката и гребена според мен няма как да се износят зъбите. Всяко зъбно колело се закалява и на повърхностният слой се прави една специална циментация която в повечето случай когато се износи зъбите започват да се чупят а не да се образуват хлабини. Да допуснем че има износване на този слой и се получила хлабина. Това ще стане със сигурност след като са заминали всички лагери уплътнения или други бързо износващи се детайли. Аз лично правих на моята предница ремонт. Смених 4 носача 2 биалетки 2 накрайника и ремонтирах рейката. Както колега преди беше писал продължавам да чувам глух удар и мисля да се захвана с амортисьорите. Та в тази връзка някои имали опита с стендовете за тест на амортисьори понеже прочетох доста противоположни мнения в нета? Както ми е интересно дали по време на теста оказва влияние ако имаш разбит я лагер я тампон в макверсона ?
- vaskoniracing
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F13 650i
- Мечтае да кара: M
Здравейте.След,като и аз имам глухо пукане в волана се позаинтересувах кой произвежда рейките за нашите автомобили.След малко ровене изпратих запитване до ZF,които са въпросният производител и съответно получих отговор с цена за моят автомобил Е63,който е с активен волан 1080 евро без ддс.За същата рейка в BMW Deutschland цената с ддс е 1700евро.Надявам се да съм бил полезен 

- bijuto
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 5GT F07 530 xDrive 258hp
bmwtve написа:Здравейте колеги искам да взема и аз отношение. Относно рейката и гребена според мен няма как да се износят зъбите. Всяко зъбно колело се закалява и на повърхностният слой се прави една специална циментация която в повечето случай когато се износи зъбите започват да се чупят а не да се образуват хлабини. Да допуснем че има износване на този слой и се получила хлабина. Това ще стане със сигурност след като са заминали всички лагери уплътнения или други бързо износващи се детайли. Аз лично правих на моята предница ремонт. Смених 4 носача 2 биалетки 2 накрайника и ремонтирах рейката. Както колега преди беше писал продължавам да чувам глух удар и мисля да се захвана с амортисьорите. Та в тази връзка някои имали опита с стендовете за тест на амортисьори понеже прочетох доста противоположни мнения в нета? Както ми е интересно дали по време на теста оказва влияние ако имаш разбит я лагер я тампон в макверсона ?
Ходили на стенд колега ? Ако да, сподели какво стана с тампоните на амортисьорите.
39 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3