може ли да сложа чугунен колектор от 530д 231к.с на 530-218к
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
37 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- bai_ILIA
- ентусиаст
-
- Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
- Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба
Re: може ли да сложа чугунен колектор от 530д 231к.с на 530-
miroleskov написа:И аз го смених моя изпускателен колектор,който беше напукан целия.И взех точно от едно Х5 530 чугунен,който заспа на моето Е61.Взимайте си стария колектор като ходите да търсите по моргите за да няма изненади..
прав е колегата. в смисъл превантивно няма нужда да се прави. обаче ако се усеща мирис на газове в купето и се чува съскане като от изпърдян ауспух, работата е ясна.
при мен като се спука много леко се чуваше и мислих, че е нещо по ауспусите и го пренабрегнах. колата си вървеше на копеле и не се усещаше разлика. после разпра още малко и се усили звука. колата пак си вървеше яко понеже това го проверявам всеки ден

В даден момент явно се е разпрал още малко и вече нищото стана на проблем. на едно планинско изкачване тип "Радостта от шофирането"

колектора ми се беше разпрал точно при фланеца и беше опушил малко от моторния отсек. веднага ми стана ясно какъв е проблема и без да оглеждам дали е спукан, си поръчах чисто нов от морга

принципно се пукат по рънърите. за смяната трябват само нови гарнитури на колектора и турбото. по книга дават и нови медни гайки. аз взех и гайките понеже са по 12бр. по 1лв, но честно казано няма смисъл от тях.
на снимката - горе разпраната тенекия, долу вечния чугун. мое мнение е, че няма смисъл да се дават 800лв за нов колектор, като може да се вземе за 200-250 от морга. не за друго ами е парче желязо. принципно с ново е най-добре, но тука може и от морга...всеки сам си прави избора. аз си писах с колеги от Англия и там яко се цепят колектори и моргаджиите като се усетили вдигнали цените. даже някакъв дилър на БМВ продавал по 50 колектора на месец...все пак там има доста повече коли като нашите, отколкото в БГ.
Искам да отбележа, че НЕ Е НУЖНО да се сваля колектора и дюзите, за да се свали капака на клапаните и да е лесно. Някой хора така правят, но за бога колеги не позволявайте да ви разглобяват половината мотор за нищо/ 12-те гайки се отвиват/завиват на сляпо. Тоест с напипване. Цялата процедура отнема около 2ч. с мохабеда. В нета има много теми по въпроса ако някой ще се мъчи сам да го прави. Няма нужда да се разглобява нищо друго освен тръбата на ЕГР-а и някакви пластмаски. Там където ляга въздушния филтър има 3 тапи и под тях са болтовете на турбината. Тя си остава на колата и само се вади колектора над нея. Тя е спъната отдолу и няма къде да избяга

гарнитурите съм ги поръчал по ВИН за мойта кола (204 коня). Не съм гледал, но 218 коня трябва да са идентични. все пак 204 коня мотора е дефорсиран 218...
дано съм бил полезен с този пост понеже доста хора ще се сблъскат с този тривиален проблем за тези двигатели. не е драма просто се олеква с около 400лв

"Чемодан, вокзал, Москва"
- vesko4114
- младши ентусиаст
-
- Кара: турбото да му се завива свят....
Колега, гледам, че си приготвил и тампони за носачите
Омекнаха ли?

...............................
- bai_ILIA
- ентусиаст
-
хахахахах да. преди 2-3 месеца правих ремонта и сменихме и тампоните, че Лемфьордера се предаде лесно 

- shumi66
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е90 320Д или Х3 - 3.0Д
Колеги и аз влязох в този филм:
Спукан изпускателен колектор(ламаринен) на трилитровия дизел 204 к.с. (М57N) мисля да сложа чугунен от Е39 184к.с.
Дали ще стане?
Спукан изпускателен колектор(ламаринен) на трилитровия дизел 204 к.с. (М57N) мисля да сложа чугунен от Е39 184к.с.
Дали ще стане?
- bai_ILIA
- ентусиаст
-
shumi66 написа:Колеги и аз влязох в този филм:
Дали ще стане?
Става да. Виж ми предишното мнение, бая се постарах с подробностите.
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=50
номера на чугуна по БМВ е 11622248166. Взимаш гарнитурките и си решаваш проблема. Аз и ти сме с еднакъв мотор, така че става със сигурност.
- RaHzElChO
- младши ентусиаст
-
bai_ILIA написа:shumi66 написа:Колеги и аз влязох в този филм:
Дали ще стане?
номера на чугуна по БМВ е 11622248166. Взимаш гарнитурките и си решаваш проблема. Аз и ти сме с еднакъв мотор, така че става със сигурност.
Колега, а защо не отиде да му теглят един шев, вместо да го сменяш с чугунен? По-страшно е чугунения да се спука, парченцата от него се засмукват от турбината и става майка плаче.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
RaHzElChO написа:bai_ILIA написа:shumi66 написа:Колеги и аз влязох в този филм:
Дали ще стане?
Колега, а защо не отиде да му теглят един шев, вместо да го сменяш с чугунен? По-страшно е чугунения да се спука, парченцата от него се засмукват от турбината и става майка плаче.
Tи сериозно ли?
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
- RaHzElChO
- младши ентусиаст
-
da6ip написа:RaHzElChO написа:bai_ILIA написа:shumi66 написа:Колеги и аз влязох в този филм:
Дали ще стане?
Tи сериозно ли?
За кое, за телоподаващо или за пукнатия чугунен? И за двата случая съм чувал, няма нищо странно.
- bai_ILIA
- ентусиаст
-
със заварките е много по-опасно според мен. колектора е с 2 стени и няма как да се направи като хората. с много колеги от Англия съм си писал и там са се пробвали да заваряват и нищо не става. не кара и пак се цепи. чукуна според мен вероятноста да му стане нещо е нищожна.
ако се сцепи изпускателния колектор най-евтиния и здрав вариянт си остава стария чугун. може би се губят 2-3 коня но на кой му пука. даже скоро правихме проба с един приятел със същата кола като мойта само, че 246 коня и 580НМ. Той сложи чугуна и понеже не можа да изкара моите коне с моя софтуeър, обвини колектора и ми вика тя и твойта вече не е 261коня...естествено трябваше да проверим теорията на практика
2 пъти летящ старт 70-200 и два пъти му правя повече от 2 коли...така, че загубите според мен са 2-3 коня макс. въртящ момент не се губи, просто във високите обороти, новия колектор е по-освободен според мен. истината е, че никога не може да се усети разликата...
черния Бимър успя да си подаде муцуната, понеже загубих сцепление върху прахта и се "разклатих" малко, но после 15 коня повече си казаха думата...
ако се сцепи изпускателния колектор най-евтиния и здрав вариянт си остава стария чугун. може би се губят 2-3 коня но на кой му пука. даже скоро правихме проба с един приятел със същата кола като мойта само, че 246 коня и 580НМ. Той сложи чугуна и понеже не можа да изкара моите коне с моя софтуeър, обвини колектора и ми вика тя и твойта вече не е 261коня...естествено трябваше да проверим теорията на практика

черния Бимър успя да си подаде муцуната, понеже загубих сцепление върху прахта и се "разклатих" малко, но после 15 коня повече си казаха думата...
- vgza
- младши ентусиаст
-
- Детайли за колата: A7
Колеги, на 535д какъв е изпусквателния? По рама ми дава този 11627794491 и май не е като вашия
- RaHzElChO
- младши ентусиаст
-
vgza написа:Колеги, на 535д какъв е изпусквателния? По рама ми дава този 11627794491 и май не е като вашия
535d е различен от тези на E46/E39/E53.
- vgza
- младши ентусиаст
-
- Детайли за колата: A7
RaHzElChO написа:vgza написа:Колеги, на 535д какъв е изпусквателния? По рама ми дава този 11627794491 и май не е като вашия
535d е различен от тези на E46/E39/E53.
Аз това го виждам, интересува ме дали е проблемен. От какъв материал е?
- Ilko Ivanov
- некъв ентусиаст
-
- Кара: F02 750iL
vgza написа:Аз това го виждам, интересува ме дали е проблемен. От какъв материал е?
Чугунен е и не създава проблеми.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
При рециклирането на турбината стана ясно че изпускателния ми колектор е заминал. Имаше поне 6 пробойни, без да ми е опушен двигателя, и без да съм имал миризма на изгорели газове в купето...
Ето стария колектор. На първата снимка се вижда че около двата цилиндъра вдясно е доста опушено. Там се усещаше и с ръка при работещ двигател че излизат газове:
Тук още една малка пробойна:
Още две:
Ето стария колектор. На първата снимка се вижда че около двата цилиндъра вдясно е доста опушено. Там се усещаше и с ръка при работещ двигател че излизат газове:
Тук още една малка пробойна:
Още две:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
И още една доста едричка:
Ето и за сравнение новия (стар) чугунен колектор от Е39 530d със 193 к.с. и номер на частта 11622248166:
Ето и за сравнение новия (стар) чугунен колектор от Е39 530d със 193 к.с. и номер на частта 11622248166:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
37 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3