И аз да се похваля с новата петичка 530xd

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Re: И аз да се похваля с новата петичка 530xd

Мнение от da6ip » 11 Авг 2010, 16:04

lowlevel написа:Искам само да уточня че Еuro Plus гаранцията се призната от Камор и Дару кар. Преди 3 месеца удължих до 3 години гаранцията на колата директно от тука България, като преведох на немския дилър в Германия около 300 евро. След 10 дена получих с куриер и самата гаранция, която си е един вид застраховка за 1 година. Преди това и от двете фирми ми потвъдиха че обслужват коли с Euro Plus.

пояснявам за публиката да не възниква поредния безмислен спор:

Еuro Plus важи навсякъде в Европа, в т.ч. и в България.

Разликата ОБАЧЕ е:

1) в Германия и другаде си оставяш колата в сервиза и не се занимаваш с плащания, докато в България трябва да си платиш сам на сервиза, и после да си гониш парите от застрахователя зад Еuro Plus в Германия. Доколкото знам по принцип плащат, но винаги има едно НО.

2) много често в Германия на клиенти с Еuro Plus им признават ремонти които не влизат в гаранцията или изпълняват някои неща на "добра воля", което си е практика там като мярка за запазване на клиентелата. Един клиент с Еuro Plus е близо до клиент с нова кола като финансов потенциал, и далеч над клиент със стара кола примерно над 5 години. Затова и се третира така - с повече глезене от този със стара кола съвсем без гаранция.
Такова нещо в БГ - йок.

Затова и аз се бях насочил към Еuro Plus, ама накрая се отказах понеже не видях ползата в БГ. Взех си гаранция от трети провайдър за 300 Евро. Това не го правете - оказа се най-куцата гаранция, с минимално покритие. Нищо за което ги потърсих не ми покриха. За щастие бяха само дреболии, важните агрегати на колата са перфектни.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '13 Bmw F10 520d

Мнение от Man0Lov » 11 Авг 2010, 17:18

Честито колега! Много безаварийни километри и със здраве. :driving:

ентусиаст
Аватар
Кара: Е71 30д
Мечтае да кара: Ф06
Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/

Мнение от stankata777 » 12 Авг 2010, 18:37

Честито Колега!Само положителни преживявания да ти носи тази хубавица!
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Panamera 4S

Мнение от skoti79 » 12 Авг 2010, 21:56

Честито колега ! Колата е перфектна.
Единствено не съм съгласен за пазарлъка с германеца.
Не е имало автосалон ,колкото голям и лъскав да е и да не са ми свалили от цената .
Слозиш ли ,кешовицата на масата ,всеки сваля :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от g.petrow » 15 Авг 2010, 18:13

Честито и със здраве да си я караш!!! :driving:

ентусиаст
Аватар
Кара: M57TUD25

Мнение от @ndro » 17 Авг 2010, 21:06

аз ходя на автомивката на газком бензиностанцията зад билата в младост вече трета година и съм много доволен.

скъпа е (25 лв за вип комплексно), но момчетата са много старателни, мият много професионално, щадят лака, обливат колата с вакса, вътрешното почистване е на ниво...

пробвай и сподели мнение.

що се отнася до колата ти... хубавица е :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: LCI 530xd
Мечтае да кара: Alpina B7

Мнение от fefe » 27 Авг 2010, 23:04

Да, относно EuroPlus гаранцията сега виждам, че съм се изказал доста неподготвен :) Аз какво съм искал да кажа, а то какво е излезнало, явно още в еуфорията около новата придобивка и така. Всъщност това, което da6ip обясни, е общо взето реалната ситуация в момента, и точно това, което и на мен ми обясни моят познат, когато се допитах. Това и наклони везните в обратната на EuroPlus посока (или по-скоро ме накара да намаля тежестта, която придавах преди това на тази гаранция).

За автомивката, мерси на отзовалите се, мисля да пробвам (и евентуално стана редовен клиент на) тази, която @ndro спомена, и от други места чух за нея, че била добра. Ще споделя после и мойте впечатления.

Предстои ми смяна на масло. Това, с което съм в момента е Castrol SLX Professional Powerflow BMW LL04 0W-30 и предполагам най-правилното решение е да го сменя със същото? Гледам при Митака цената е доста добра (22лв/л). Доколкото знам ми трябват 8 или 9 литра. Мнения по въпроса какво масло да ползвам за 530XD от 2007-ма са добре дошли! :)

Скоро ще публикувам и моят разход, който за момента ще е предимно градско (София център), за който се интересува.

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 29 Авг 2010, 13:39

маслото, което е в двигателя ти в момента е отлично :yes:

има още един вариант, който е с малко по-добри показатели при високите температури (при динамично и интензивно шофиране на високи обороти) BMW 0W-40 (Castrol EDGE 0W-40).

цената е около 20 лв. вземи си 9 литра. ще ти останат няколко стотин грама (за доливане, ако е необходимо).

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от fefe » 03 Ное 2010, 11:29

Здравейте отново :)

Обещах да споделя за разхода и след като навъртях достатъчно километри, за да имам представителна извадка идват и числата. Пиша в тази тема за разхода, защото като гледам доста теми изкачат по темата, а така поне ще знам къде съм писал да мога после да се цитирам.

Картинките са от една програмка за iphone наречена gascubby (има подобни програмки за всички 'умни' телефони), в която си съвеждам всяка една интервенция по колата, от зареждане на нафта, през обслужване на масло и филтри до смяна на чистачки.

Всички зареждания на колата от момента, в който я купих
Изображение
Изображение

Графика на разхода за целия период
Изображение

Статистика за целия период
Изображение

Статистика за последния месец
Изображение

Като кратък коментар мога да кажа, че градско (София център, карам на студено до работа в повечето случаи) със или без климатик, с тази кола под 13/100 ми се струва непостижимо. Аз не съм от най-спокойните шофьори, но не съм и с бинарен десен крак, само с позици 0 и 1 :mhihi:

На картинките, на всякъде където има разход под 13/100 съм ходил на дълъг път, което е обикновено минимум 500км. На дълъг път, с темпомат на 110-140км/ч, колата спокойно дава между 7 и 8 на 100.
Интересна статистика е, че един километър градско ми излиза по около 26 стотинки, та ако някой иска да го возите, може спокойно да 'пуснете апарата' на 30 стишки :driving: ;)

Още едно наблюдение, което имам е, че в момента, в който почнах да зареждам от скъпата нафта на ОМВ разхода се качи с около литър.

Поздрави

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 03 Ное 2010, 21:27

е тука си се заиграл със статистиката :mhihi: и какви хубави графики :oops:

за сравнение моята Е61 530дА 218 к.с. дава (имам по-сложни калкулации даже и от тебе, ама още не съм правил графики :smoke: ):
- минимума ми е на 7.3 цяло извънградско пътуване вкл. влизане/излизане от софия
- максимума ми е и на мен на 13.4, в брутални софийски задръствания с климатик
- на градско усреднено съм на 12-12.5, карам къси отсечки на студено с много светофари и задръствания

бих казал грубо че х-драйв добавя 1 литър разход.
забележка: колата ми е с по-лоша аеродинамика, по-тежка (колко тежи твоята реално?) и с развален термостат (работи на 65-75 градуса извънгр.), т.е. сравнимия разход на такъв редовен двигател без х-драйв трябва да падне още.

между другото който го интересува и се оправя с немския, може да разгледа http://www.spritmonitor.de/ - там има супердетайлни и реални разходни статистики за всякакви коли.

каква нафта зареждаше преди да минеш на ОМВ премиум и която ти даваше по-добър разход?
друго забеляза ли при смяната?

на мен с обикновена ОМВ нафта ми става по-шумен двигателя което ми казва че не му понася добре...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е500
Мечтае да кара: SLR

Мнение от Bmw325is » 03 Ное 2010, 22:25

да ти е честита браток със здраве да си я караш ,колата ти е много-хубава

младши ентусиаст
Аватар
Кара: x5 g05 4.0i
Мечтае да кара: кола дет не се разваля

Мнение от bossorange » 06 Ное 2010, 13:23

И на мен ми е интересно откъде си сипвал нафта преди ОМВ премиум?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от fefe » 07 Ное 2010, 12:29

Сипвах само OMV Спринт преди това. Общо взето в България от друга бензиностанция не съм зареждал, освен веднъж 20ина литра, че иначе щях да закъсам :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 07 Ное 2010, 12:53

пичове, оня ден си направих експеримента да сипя (за първи път от много време) омв спринт дизел (тоест по евтиния) и ето резултата:
1. двигателят е много малко по-шумен (може и да си внушавам). разликата е малка.
2. усеща се, че е по-слаб и няма такава тяга. това не си го внушавам със сигурност, разликата е малка (но не незначителна).
3. разходът е същия. обикновено ми дава от 7.5 до 8.5 (в зависимост от трафика), а сега пишеше 7.8. става дума за един и същ 230 км маршрут и един и същ стил на каране при еднакво натоварен автомобил. единствената променлива е повече газ-спирачки при по-голям трафик.

някой има ли точно представа, какво точно представлява добавката при омв премиум?

за омв алпин предполагам, че слагат добавка против замръзване, която е полезна за зимата. или може би слагат същите добавки като при премиума, само сменят името (маркетинг) :confused:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 07 Ное 2010, 14:13

за ОМВ доколкото знам в Алпин сипват същите добавки като при Премиум + добавка против замръзване или там каквото е за ниски температури

ще взема да го направя и аз тоя експеримент при подходящо пътуване по еднакъв маршрут.

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61