Масло автоматична скоростна кутия?
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- Sapa
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 545i
Re: Масло автоматична скоростна кутия?
лоша работа.. плаче за нова 

Продавам тунинг кит за 335i на Vishnutuning (http://www.vishnutuning.com/RevIICAN.htm) - тестван 30 хил. км на 390 к.с. и 550 Нм
Sapa написа:лоша работа.. плаче за нова
Направо за новата 5-та серия

Редник, карай си колата и се кефи

- Voinika
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е60 печка, самъ сменя скоростъ
- Мечтае да кара: танк
- Детайли за колата: мноо бяга и все ми говори нещо!??!
X5 E70 написа:Sapa написа:лоша работа.. плаче за нова
Направо за новата 5-та серияКво ше си играе с неква скоростна кутия
![]()
Редник, карай си колата и се кефи
Хехехе вярно бе, откак се появиха снимки на новия 5так и го забелязах да го праи туй!

- profesora
- Потребител
-
- Кара: E60 530D
Аз съм сменял маслото в автомата на Е60 530Д Филтър-картер750лв. в сервиз за Атоматични скоростни кутии, 850лв. във "Варна Карс". Маслото 7л.-8л. х 35лв./л в зависимост от това дали ще ти изтояат и колко ще излезе от хидро трансформатора. Посъветваха ме да го сменям на около 80-100х.км. Можело и да не се източва хидро трансформатора тогава литрите са на половина. От Варна карс ми казаха че не се сменя, но вътрешната инф. е че при тях се обслужват само нови авомобили и нямат поглед върху автомобили на повече от 100-150х.км
предполагам, че зависи от конкретния модел на скоростната кутия.
на мен ми казаха, че първия път се сменя на 160 хил.км и след това на всеки 80 хил.
според някои, ако колата е карана повече в градски условия, е желателно първия път да е на около 80 - 100 хил.
налива се специално масло според номера, който е посочен на една пластина, закрепена отдолу на скоростната кутия. събира около 6 литра.
на мен ми излезе около 650 лв (масло + картер). става дума за E60 525dA
на мен ми казаха, че първия път се сменя на 160 хил.км и след това на всеки 80 хил.
според някои, ако колата е карана повече в градски условия, е желателно първия път да е на около 80 - 100 хил.
налива се специално масло според номера, който е посочен на една пластина, закрепена отдолу на скоростната кутия. събира около 6 литра.
на мен ми излезе около 650 лв (масло + картер). става дума за E60 525dA
...пак казвам, че на скоростната кутия на Е65 пише "Доживотно масло, НЕ отваряй!"
Сега кой какво разбира под "доживотно" не е ясно...НО това със смяната на 80 хил. км при условие,че го има този надпис ми се вижда малко странно...
Четох тук, че колегите задават въпроса "Като не се сменя защо има филтър-картер като резервна част?" Точно така като резервна за да може при нужда да я има като част.
Пак казвам, че това е мое мнение...
Сега кой какво разбира под "доживотно" не е ясно...НО това със смяната на 80 хил. км при условие,че го има този надпис ми се вижда малко странно...
Четох тук, че колегите задават въпроса "Като не се сменя защо има филтър-картер като резервна част?" Точно така като резервна за да може при нужда да я има като част.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
аз го разбирам това по следния начин:
БМВ за решили че при следните условия:
- "нормално" каране
- може би 75% извънградска / магистрална употреба на дълги отсечки с малко включвания
- среден икономически живот на колата примерно 10 год.
- средна чувствителност на шофера към това как кутията му работи
(и вероятно са сложили по малко отгоре на тези параметри, за сигурност)
то тогава, кутията ще издържи употребата в този предвиден живот на колата.
Но в момента когато човек излезе от тези параметри, т.е.:
- кара колата доста спортно
- кара предимно на градско
- кара много къси отсечки със студено масло
- кара употребявана кола на поне няколко години, т.е. с повишено износване вече
- иска да си я държи поне още няколко години, по каквито и да е причини
- иска да намали или избегне риска от повреда в кутията му
- и/или примерно е маниак и иска кутията да му включва мазно-мазно..
тогава вече смяната на маслото е нещо съвсем нормално и логично. километрите вече са въпрос на здрав разум, но разбира се също варират спрямо горните параметри. точно както хората си сменят маслото на двигателя при различен пробег спрямо стила на каране и грижата им за колата.
иначе ако съвсем грубо използваме твоята логика, би трябвало нищо по колата да не се модифицира, защото производителя е сметнал че то е адекватно за колата и го е вградил при производството. само че знаем, че има много продукти които са по-добри и някои хора решават да дадат необходимите средства и да получат допълнителната полза.
БМВ за решили че при следните условия:
- "нормално" каране
- може би 75% извънградска / магистрална употреба на дълги отсечки с малко включвания
- среден икономически живот на колата примерно 10 год.
- средна чувствителност на шофера към това как кутията му работи
(и вероятно са сложили по малко отгоре на тези параметри, за сигурност)
то тогава, кутията ще издържи употребата в този предвиден живот на колата.
Но в момента когато човек излезе от тези параметри, т.е.:
- кара колата доста спортно
- кара предимно на градско
- кара много къси отсечки със студено масло
- кара употребявана кола на поне няколко години, т.е. с повишено износване вече
- иска да си я държи поне още няколко години, по каквито и да е причини
- иска да намали или избегне риска от повреда в кутията му
- и/или примерно е маниак и иска кутията да му включва мазно-мазно..
тогава вече смяната на маслото е нещо съвсем нормално и логично. километрите вече са въпрос на здрав разум, но разбира се също варират спрямо горните параметри. точно както хората си сменят маслото на двигателя при различен пробег спрямо стила на каране и грижата им за колата.
иначе ако съвсем грубо използваме твоята логика, би трябвало нищо по колата да не се модифицира, защото производителя е сметнал че то е адекватно за колата и го е вградил при производството. само че знаем, че има много продукти които са по-добри и някои хора решават да дадат необходимите средства и да получат допълнителната полза.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
- anzak
- старши ентусиаст
-
- Кара: F07 535D
- Мечтае да кара: SL500
pironkov написа:...пак казвам, че на скоростната кутия на Е65 пише "Доживотно масло, НЕ отваряй!"
а ся да видим доживотно .... до края на кой живот на колата или на кутията ........ и нали се сещате какво следва като свърши живота на кутията сменяте маслото с кутията

Барай шишарката Минкеее ....
- karisto
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: G31' 540i xDrive, F11' 530d xDrive
Филтър-капак между 450-500 лв., масло 6х40лв-оторизиран сервиз. Никаква разлика от преди и след смяната. Вече са навъртяни 50 000 след смяната! Сега е на 200к. Маслото е наливно!
- антонио
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 745d
здравейте колеги, няма смисъл да се сменя маслото на 80 000км защото моята е на 95 000 и по случайност картера на скоростите се беше спукал и течеше масло от там за това го смених, майсторите казаха че маслото ми е като ново, така че важното е как се кара колата но 150 000 ще изкара без проблем.картера оригинален струва 375лв но от германия идва на 220лв, маслото само оригинално 54лв-дару , внимавайте че слагат евтино масло дори и в оторизираните сервизи иначе от германия 35лв.оригиналното масло е жълто на цвят. отиват около 7 литра макс. това е от мен 

- sinbad0
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 520d
- Детайли за колата: 520d 177p.s. E60
pironkov написа:...пак казвам, че на скоростната кутия на Е65 пише "Доживотно масло, НЕ отваряй!"
Нормално е всяка част да я има за смяна като резервна,представяте ли си налага ти се да смениш някой чарк а от другата страна ти казват купете си цяла скоростна кутия или цял обурудван двигател,друг е въпроса дали е резервна част или е консуматив....

- ForzaBMW
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е61
- Мечтае да кара: алпина
аз също съм на мнение, че кола под 200-250К км. няма смисъл от смяна на масло. все пак говорим за скоростни кутии на по 4-5 г. а не за скорости на е36 примерно. на първите X5ци и на 2000 км. да сменяш масло пак ще се прецакат но при фейслифта няма да се прецакат и на 200К км. така, че проблема според мен е от друго нещо но не и от смяна на масло.
ПП на S-класа също пише да не се сменя маслото но ние решихме да го сменим на 300К км. и смяната беше доста сложна. доливаш масло на 50-60% караш известно време и после пак доливаш. абе тъпа работа! лошо е, че от БМВ не казват нищо по въпроса със смяната на масло а в нашите сервизи няма да те върнат само и само да ти вземат парите така, че според мен мнението на сервизите в БГ не е миродавно
ПП на S-класа също пише да не се сменя маслото но ние решихме да го сменим на 300К км. и смяната беше доста сложна. доливаш масло на 50-60% караш известно време и после пак доливаш. абе тъпа работа! лошо е, че от БМВ не казват нищо по въпроса със смяната на масло а в нашите сервизи няма да те върнат само и само да ти вземат парите така, че според мен мнението на сервизите в БГ не е миродавно

На е36 автомата ще издържи повече от твоя без смяна на масловсе пак говорим за скоростни кутии на по 4-5 г. а не за скорости на е36 примерно

Вечен флуид няма

Дали на е... или е... маслото е хубаво да се сменя.
смяната и при вашите коли(извинявам се, че ви се бъркам в подфорума)и при по-старите автомати е същата.
Това заливане и доливане след време е ''импровизация'' на сервиза.Как иначе да вземат луди пари ,без да се направят на ''интересни''.
Проверката на маслото за всеки автомат се прави от 30-50градуса на флуида(като се има на предвид,че се загрява до около 80 по време на смяната........и му трябват 3 часа за да достигне нужната темп.)та за 2 часа смяна масло на автомат,правилно майстора ще иска и другия ден колата.
До колегата с ХД-то:
-автомата ти е същият като на другите;
-дифове ,раздатка-обръщай им сериозно внимание;
Аз карам стар х ,ама в една стара фактура е отбелязано дори смяна на грестта в каретата.

by ''kompleksa''
Намерих малко интересна информация за смяната на маслото на скоростната кутия. Явно от БМВ са размислили относно идеята да не се сменя масло на скоростните им кутии и вече препоръчват смяна на всеки 100хил мили.
Информацията е от тук http://chrisparente.com/Images/M3Images/BMWEnhanced_Maintenance_Schedule.htm и незнам колко е достоверна може би трябва да се попита при нашите измамници.
BMW has backed off their lifetime fill mantra for automatic transmissions, currently recommending an ATF and filter change every 100,000 miles.
My inclination is to tell people to change “lifetime” ATF and filter every 30,000 miles. However the fact is, I've seen BMW automatic transmissions that were maintained break anyway. In that event, say it happens at 90,000 miles, you would like to have that $1,500 you spent on ATF and filter changes to put toward your new automatic transmission. And if I told you to spend it on maintenance you’re probably not going to be very happy with me. On the other hand, I have seen maintained automatics last 200,000 miles. I have also seen unmaintained automatics last 200,000 miles, although both are very rare. There's just no predicting with these transmissions. When you choose to buy an automatic transmission, you also buy into the vagaries of the darn things, which is one reason technicians hate them.
Информацията е от тук http://chrisparente.com/Images/M3Images/BMWEnhanced_Maintenance_Schedule.htm и незнам колко е достоверна може би трябва да се попита при нашите измамници.
Tool - Fear Inoculum
Аз лично утре карам колата за смяна на масло в скоростите и филтър,както ипълно обслужване на колата- смяна масло и всички филтри и всичко,което може би има нужда от смяна по окачването
Колата е 535д 2008г. На 160 000 км и не е сменяно масло в скостите.
По повод коментара за доживотното масло не съм съгласен -маслото е дълъг живот (long life)а не доживотно!!!
Колата е 535д 2008г. На 160 000 км и не е сменяно масло в скостите.
По повод коментара за доживотното масло не съм съгласен -маслото е дълъг живот (long life)а не доживотно!!!